Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ο νομικός Σύμβουλος του ΣΤΑΡ, καθηγητής, Πάνος Λαζαράτος, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, για υλικό από τις κάμερες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και για το Πόθεν Έσχες του κ. Καλογρίτσα. {{{ audio1 }}}

Για το υλικό από τις κάμερες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

«Θα περιμένω μέχρι την Τετάρτη. Αν όμως και την Τετάρτη δεν το δείξουνε τότε θα χρησιμοποιήσω, όπως μπορώ να χρησιμοποιήσω τη διαδικασία του αυτοφώρου. Δηλαδή, δεν χρειάζεται καν να πάρω καινούρια εισαγγελική παραγγελία, που θα φροντίσω να πάρω αλλά με την παλαιά, η οποία έλεγε να τα δώσετε, εφόσον δεν έχει αντίρρηση η Αρχή(προστασίας Προσωπικών δεδομένων), αφήστε που θα πάρω και καινούρια. Θα πάρω μια εισαγγελική παραγγελία για να τα πάρω, ελπίζω πως θα μου τα δείξουνε. Εγώ δεν θέλω μόνο να τα δω, θέλω να τα δούμε και να τα πάρουμε, γιατί έχω και τα δύο δικαιώματα, δεν έχω ένα. Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε με την ησυχία μας, τις 66 ώρες, επί 42 κάμερες. Διότι φανταστείτε με τους ρυθμούς της Δημόσιας Αρχής και με τον τρόπο που γίνονται όλα αυτά, χρειαζόμαστε 6 μήνες για να τα δούμε, αν μάλιστα από καιρού εις καιρόν, πέφτει το σύστημα. Και βεβαίως η πρώτη εντύπωση, γιατί παίχτηκε πάρα πολύ λίγη ώρα, ήταν ότι, βεβαίως επιφυλάσσομαι, γιατί πιθανόν να έχει συμβεί κάτι τεχνικό, οι χρόνοι ήταν ασυγχρόνιστοι, τίποτα δεν πήγαινε σωστά. Άμα το έχεις στα χέρια σου, πρώτον μπορείς να μελετήσεις με την ησυχία σου, τα πάντα και δεύτερον μπορείς να ελέγξεις με ασφάλεια, αν έχει γίνει μοντάζ. Πως σας φαίνεται το γεγονός ότι επί μία ολόκληρη εβδομάδα και βάλε, ενώ το θέμα βρίσκεται στην δημοσιότητα, ουδείς προετοίμασε αυτήν την προβολή και «κέρδισαν» 3-4 μέρες;»

Για το Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα

«Το πόθεν Έσχες Καλογρίτσα, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, πάρα πολύ σοβαρά, σχεδόν σε κάθε έγγραφο που το συνοδεύει. Σχεδόν κάθε έγγραφο που συνοδεύει το Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα, φαίνεται να έχει από πλαστότητα, έως ανακρίβεια, έως δασικές διεκδικήσεις, αφήστε που υπάρχουν και πληρεξούσια από πεθαμένους. Όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα σε ένα φάκελο, ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, αρχίζεις και έχει πολύ σοβαρά ποινικά θέματα. Πολύ σοβαρά ποινικά. Για ποιους ποινικά;

Πρώτον για την πενταμελή επιτροπή που δεν έλεγξε. Αυτό που οι δημοσιογράφοι βρήκαν σε δύο μέρες, δεν θα μπορούσε να το βρει ή δεν έπρεπε να το ψάξει η πενταμελής επιτροπή. Άρα δεν έκαναν έλεγχο. Νομίζω ότι το είπαν κιόλας, νομίζω ότι το είπε ο πρόεδρος, ο καθηγητής, έλεγχος δεν έγινε. Αυτό έχει ευθύνες, η πολιτεία σε έβαλε εκεί για να κάνεις έλεγχο, όχι για να μην κάνεις έλεγχο. Δεύτερον είναι η Grand Thornton, την οποίαν κανείς, πρέπει να ρωτήσει.

Ερωτ: Γνωρίζετε αν υπάρχει τέτοιο χαρτί;

Τι είδους χαρτί; εγκρίσεως της Grand Thornton; Όχι δεν γνωρίζω να υπάρχει. Οι πέντε λοιπόν έχουν θέμα. Πολύ σοβαρό θέμα. Και δεν χρειάζεται να γίνει μήνυση κανονικά θα έπρεπε… άλλες Αρχές ε, βέβαια αυτεπάγγελτα, εδώ βοά ο τόπος.

Επόμενο, ο κ. Γενικός, ο κ. Κρέτσος, ενέκρινε, ενέκρινε, γιατί έχει σημασία, ενέκρινε, αυτή είναι η τελική πράξη ενέκρινε τη δουλειά της επιτροπής με διοικητική πράξη και ο εγκρίνων έχει προφανώς ευθύνη. Εκεί είμαστε στο νομικό χώρο, από κει και πέρα έχουμε και ένα επίπεδο παραπέρα και αυτή είναι η αλήθεια, όπου είναι προς έρευνα και δεν θα πω τίποτα περισσότερο, αν πρόκειται μόνο για πολιτική ευθύνη ή κάτι περισσότερο. Και ο γενικότερος προϊστάμενος αυτού του διαγωνισμού.. Με συγχωρείτε, αν εσείς ήσασταν ο γενικότερος προϊστάμενος αυτού, που βγάλατε το νόμο, που δώσατε τις αρμοδιότητες, λεω για τον υπουργό Επικρατείας και βλέπατε όλο αυτό και θέλατε να λειτουργήσετε εντελώς αμερόληπτα δεν θα λέγατε στον Γενικό γραμματέα, ή ο ίδιος δεν θα παίρνατε την πρωτοβουλία, με οποιονδήποτε τρόπο, νόμος υπάρχει, με ανάκληση τουλάχιστον του κ. Καλογρίτσα, η θέση, ουσιαστικά, να ανακληθεί η πράξη, ως προς τον κ. Καλογρίτσα».