Την Παρασκευή 01 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλά στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για τα φοροπρόστιμα, τους ελέγχους, τις 100 δόσεις, τους συνταξιούχους και την πορεία των εσόδων. {{{ audio1 }}}

Για τα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα

«Εγώ καταλαβαίνω ότι ορισμένοι δεν μπορούν να χωνέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τη ψήφο των πολιτών, αλλά πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να πείσουν τους πολίτες και όχι με δράκους και μυθεύματα. Πάμε λοιπόν να σας πω για δράκους και μυθεύματα: υπάρχει όλο τον προηγούμενο χρόνο, όλο το προηγούμενο διάστημα, μία παραπληροφόρηση για τον ΦΠΑ στα νησιά. Ας πάμε λοιπόν να δούμε τα στοιχεία. Τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, τα οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε, δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2016, σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, είχαμε μία πτώση 9,8%, δηλαδή ήμασταν από το στόχο 9,8% κάτω. Θα πει κάποιος «καταρρέουν τα έσοδα». Αν πάμε και δούμε όμως το αντίστοιχο διάστημα του 2015, η διαφορά ήταν μείον 18,5%. Και το 2014, που αν θυμάστε ήταν η χρονιά του success story, ήμασταν μείον 28%. Άρα αυτό εδώ δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε το 2016, είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται διαχρονικά τους πρώτους μήνες του χρόνου, διότι υπάρχει ένας στόχος για όλη τη χρονιά, στις τουριστικές περιόδους, και αυτός ο στόχος ικανοποιείται μέσα στη χρονιά και υπερβαίνει τον στόχο. Όλο αυτό λοιπόν που ακούτε, είναι μία παραπληροφόρηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε επίπεδο πενταμήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο, αυτό που κάποιοι δεν θέλουν να χωνέψουν είναι ότι είμαστε 4,25% πάνω από τον στόχο».

Για τα πρόστιμα και τους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων

«Πέρσι τέτοια εποχή που τα πρόστιμα ήταν μεγάλα, οι αποδείξεις είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους και δεν είχαμε τι να τις κάνουμε… Ξέρουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Και αυτή την περίοδο, ακριβώς επειδή έχουμε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων, το οποίο εξετάζουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε είτε νομοθετικά είτε με άλλο τρόπο, εντείνουμε τους ελέγχους και θα εντείνουμε τους ελέγχους. Γιατί αυτά πλέον έχουν αυτοματοποιηθεί, πολλοί έλεγχοι γίνονται αυτόματα και πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν χρήματα. Κάνουν τώρα την πονηριά και γλιτώνουν τώρα λίγο ΦΠΑ για αυτούς τους μήνες, αλλά μετά θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό που κάνουν. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο έντασης των ελέγχων και είναι μπροστά μας η εξέταση νέων νομοθετικών παρεμβάσεων, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, προς την κατεύθυνση όχι να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς, που είχαμε και υπερβολές στα πρόστιμα, αλλά στην κατεύθυνση να γίνει πιο αυστηρό το σύστημα και να μην είναι κίνητρο για τον πολίτη η φοροδιαφυγή. Πρέπει να πάμε σε μία άλλη λογική και λειτουργία της φορολογίας».

Για τους συνταξιούχους και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων

«Σε σχέση με τους συνταξιούχους, λόγω της μετακίνησης που έγινε στην πληρωμή των επικουρικών, ένα μέρος των συντάξεών τους, έχει εκδοθεί ήδη απόφαση από τον Υπ. Οικονομικών, με βάση την οποία μπορούν να πληρώσουν μετά την είσπραξη των συντάξεών τους, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για τους υπόλοιπους πολίτες, πρέπει να καταλάβουμε σιγά-σιγά ότι δεν μπορούμε να συσσωρεύουμε διαρκώς χρέη. Άρα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις νέες υποχρεώσεις μας. Υπήρχε η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι άλλες δόσεις, τώρα είμαστε σε μία νέα περίοδο. Πλέον θα πρέπει να εξοφλείται ή να ρυθμίζεται το χρέος σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν ο πολίτης έχει αδυναμία να πληρώσει την φορολογική του υποχρέωση που έχει λήξει, θα πρέπει από 1/7 και μετά για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, να πάει και να πληρώσει ή να ρυθμίσει το χρέος του μέσα σε 15 μέρες».