Την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το ασφαλιστικό και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την κινητοποίηση της Πέμπτης

«Η χθεσινή απεργία και η κινητοποίηση σε κάθε περίπτωση, σε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση, εκφράζει τη διάθεση και την αγωνία της κοινωνίας για να υπερασπιστεί κάποια από τα κεκτημένα της ή και να διεκδικήσει κάποια καινούρια. Έτσι λοιπόν κι εγώ χθες νομίζω ότι εκφράστηκε από τη μία μεριά, η αγωνία μιας κοινωνίας που είναι εδώ και 6 – 7 χρόνια σε αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης και σε υφεσιακό περιβάλλον και ταυτόχρονα (εκφράστηκε) η αγωνία να υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα. Εγώ θα το πάρω αυτό ως πρώτη μετάφραση, δε νομίζω δηλαδή ότι στην πρώτη ανάγνωση, διαφωνούμε με τις διεκδικήσεις των πολιτών. Μπορεί να υπάρχει μια σχετική παραπληροφόρηση όσον αφορά τις επιδιώξεις και να μην έχουμε συμφωνήσει ακόμα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά εγώ θέλω να πω π.χ. για τον χώρο των συνταξιούχων και τον χώρο των μισθωτών, έχουμε λύση, ότι και ασφαλιστικό διεκδικούμε και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η κοινή συνισταμένη ήταν κατά της ύφεσης και της λιτότητας και υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν ήταν υπέρ της κυβέρνησης, ήταν υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος».

Για το ασφαλιστικό

«Όταν παραλαμβάνεις ανύπαρκτα αποθεματικά και αναγκάζεσαι να σχεδιάσεις ένα ασφαλιστικό σε μηδενική βάση, ενώ η κοινωνία τόσα χρόνια απέδιδε εισφορές, είναι προφανές ότι απέναντι στην κοινωνία, είσαι ελλειμματικός. Γιατί αναγκάζεσαι να σχεδιάσεις ασφαλιστικό όταν κάποιοι έκαναν τα ταμεία φύλλο και φτερό, είτε με το PSI, είτε με τους κουμπάρους, είτε με το χρηματιστήριο, είτε με τις επιλογές τους. Υπάρχει και μήνυμα της κοινωνίας να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να επιλύσουμε τελικά, γιατί δεν το έχουμε επιλύσει πλήρως, το θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, όπου αναμένουμε την τελική διατύπωση μιας πρότασης που θα είναι υπερευνοϊκή και γι’ αυτούς τους κλάδους. Δηλαδή, υπάρχουν χώροι που η κοινωνία μας υποστηρίζει στην διαπραγμάτευση, υπάρχουν τομείς που μας ζητάει τη λύση».

Για την στάση της Νέας Δημοκρατίας

«Η αντιπολίτευση δεν έχει πει ακόμα κουβέντα για την υπεράσπιση των συντάξεων. (Τι περιμένετε από την αντιπολίτευση;) Ζητώ να πάρει πρώτα απ’ όλα μία τίμια στάση, μπορεί να μην στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά να πει προς τους δανειστές, να πει προς την διαπραγμάτευση ότι πρέπει να μείνουν οι συντάξεις απείραχτες, πρέπει να το πει. (Η Νέα Δημοκρατία θέλει τη μείωση των συντάξεων;) Ναι, βεβαίως, είναι απόλυτα σίγουρο, το ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης και με την ιδιωτική ασφάλιση και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Είναι ξεκάθαρο, απλώς δεν τολμάει να μιλήσει προς την κοινωνία, διότι δυστυχώς σπρώχνει κάποια στελέχη του να δημιουργούν επεισόδια στα μπλόκα, τα οποία τα βλέπω δημοσιευμένα πλέον στα social media. Πιέζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να μην δουν οι αγρότες τον Πρωθυπουργό, διότι έτσι γίνεται η όλη ιστορία, ξεκάθαρα είναι δημοσιευμένο. Αλλά δε λένε στους αγρότες ότι πρότεινε κατάσχεση των ενισχύσεων για τα χρέη προς τον ΟΓΑ ή ότι πρότεινε ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή είναι η πραγματική παραπληροφόρηση του συστήματος».