Την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, ο συντονιστής του μπλόκου της Βοιωτίας Γιάννης Βάγγος, μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για το ασφαλιστικό και τη στάση της κυβέρνησης

«Εγώ προσωπικά δεν τον ψήφισα (σ.σ.: τον Αλ. Τσίπρα), να τα πούμε όλα στον αέρα. Κοιτάξτε να δείτε, όταν ένας νέος άνθρωπος σου ’ρχεται και έχεις μάθει να βλέπεις σαράντα χρόνια τις ίδιες εικόνες, τα ίδια ψέματα, να έχεις βαρεθεί να βλέπεις τα ίδια και τα ίδια, λες «ΟΚ, ρε παιδί μου, ένας νέος άνθρωπος, κάτι καινούριο». Δηλαδή, του δίνεις όλα τα ελαφρυντικά, ότι πρέπει κάτι καινούριο να ξεκινήσει. Ήμασταν τότε στον πέμπτο χρόνο ύφεσης λες «ΟΚ, πάμε μαζί να κάνουμε κάτι το διαφορετικό». Το κακό αυτό είναι, ότι πιστέψανε οι Έλληνες παραγωγοί σε έναν άνθρωπο, που ειλικρινά δεν ήταν νέος στη φιλοσοφία της ζωής του, ήταν δεινόσαυρος, δηλαδή πολιτικός του ’60. Να βάλω μόνο το σόι μου και να βρω ένα λημέρι, να γίνω διευθυντής και να ασχοληθώ μόνο με αυτό και να κάνω κουμάντο χαλαρά και ήρεμα και να είμαι εγώ το αφεντικό, δεν ήταν δηλαδή άνθρωπος να στρωθούνε στη δουλειά, όλοι αυτοί, η κυβέρνηση βασικά, γιατί ξέρανε ότι ήταν μέσα στον βούρκο, δηλαδή να βάλουνε πλάτη. Αυτοί λέγανε «θα ανεβούμε πάνω στο κάρο και θα σπρώχνουν οι αγρότες από πίσω, εγώ απλά θα κρατάω τα καμτσίκια». Η αριστερή κυβέρνηση γιατί έχει στους εφοπλιστές 24 λεπτά; Δεν είμαστε το ίδιο (με τους εφοπλιστές), «το ένα παιδί καλό παιδί, το άλλο γ…ω τη μάνα του». Σε αριστερή κυβέρνηση αυτά δεν χωράνε. Δηλαδή ή είσαι με τους εφοπλιστές και τα funds του Λονδίνου ή είσαι με τους αγρότες. Δηλαδή, δεν μπορείς να ανεβαίνεις στους Βάγγου το αγροτικό και να παζαρεύεις στο City».

Για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

«Εμείς το ‘παμε από την πρώτη στιγμή και κρατάμε τον λόγο μας. Θα ξεκινήσουμε με δυο ώρες, ξεκινήσαμε στο Κάστρο 10.00 – 12.00, δεν άκουσε κανείς. Μία εβδομάδα, πήγαμε στο 11.00 – 17.00, άλλες τρεις – τέσσερις ημέρες, τώρα πάμε στο 08.00 – 17.00. Όταν λέμε σταδιακή κλιμάκωση, εμείς ξέρουμε πως ό,τι στραβό γίνει στη χώρα, εμείς θα κληθούμε να το πληρώσουμε. Δηλαδή, όταν λέμε εμείς, ο αγρότης, αυτός δηλαδή που θα χάσει το μεροκάματο, ο φορτηγατζής που θα χάσει το γραμμάτιο, πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι σ’ αυτό που κάνουμε. Εμείς θέλουμε να πούμε σ’ αυτή την κυβέρνηση, που σας το ξαναλέω είναι τεμπέλικη, είναι ψεύτες και τεμπέληδες, ότι είμαστε πολύ υπεύθυνοι σ’ αυτά που κάνουμε και κάποια στιγμή, όταν θα γίνει μία οριστική κλιμάκωση, με 24ωρους αποκλεισμούς των δρόμων, μπορεί να φθάσουμε και μέσα στην Αθήνα. Δηλαδή, τα τρακτέρ να φτάσουν και μέσα στην Αθήνα και να νιώσει την άχνα μας ο κ. Τσίπρας και στην Ηρώδου Αττικού. Δηλαδή, το τρακτέρ να φτάσει και στο Σύνταγμα. Όλα αυτά όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά να του δείξουμε ότι πλέον πρέπει να καθίσει σοβαρά να δουλέψει. Εάν δεν θέλει να δουλέψει, να βρει έναν άλλο να δουλέψει γι’ αυτόν. Δηλαδή, δεν μπορείς να είσαι δημόσιος υπάλληλος και να έχεις ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και επειδή έχεις ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τα στυλό κάτω.

Ζητάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να δεσμευτούν τι σκοπό έχουν κι αυτοί και τι πρόγραμμα έχουν αυτοί και με δεσμεύσεις, όχι «είπα – ξείπα». Δηλαδή, πώς είχε ανεβεί στο αγροτικό μου ο κ. Τσίπρας και άλλα είπε και άλλα έκανε. Να βγει ο καθένας και να πει (τις θέσεις του), εμείς ζητήσαμε τη συζήτηση αυτή απ’ όλους τους αρχηγούς».

Για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής από τις κινητοποιήσεις

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί ο κάθε άνθρωπος που θέλει να φωνάξει για το δίκιο του, μπορεί να το χάσει μέσα από αυτή την οργάνωση. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τους απομονώσουμε, αλλά να ξέρετε ότι όταν γίνεται κάτι οργισμένο, είναι πρόβλημα. Εμείς με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να βγάλουμε τέτοια φαινόμενα μέσα από τα μπλόκα. Υπάρχουν, απομονώνονται, γι’ αυτό έχουν κάνει και την πανελλαδική των μπλόκων, γι’ αυτό θα είναι μεθαύριο το πρώτο θέμα μας στην Νίκαια, που γίνεται, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι στο να μην χαλάσει η χώρα, μια σπίθα να γίνει φωτιά. Το προφυλάσσουμε με νύχια και με δόντια, εμείς θέλουμε απλά να μείνουμε με όρους Ευρώπης σε μία ελεύθερη αγορά και όταν λέω όρους, δηλαδή του να μπορεί να ζήσει κάποιος και να καλλιεργήσει τη γη του με αξιοπρέπεια. Γιατί αυτή τη λέξη τώρα, λες αξιοπρέπεια και νομίζει ο άλλος ότι είσαι ΣΥΡΙΖΑίος».

Για τους όρους που πρέπει να έχει ο διάλογος με την κυβέρνηση

«Εάν δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί (σ.σ.: διάλογος από μηδενική βάση), δεν θα υπάρχει περίπτωση και συζήτησης. Ποιο είναι το πλαίσιο που θέλει να συζητήσει ο Τσίπρας; Να μας ανεβάσει στο 82% και ό,τι μας έχει φέρει μέσα στο 2015. Ωραία, εμείς, αν τα πάρει πίσω, θα μπούμε και θα δείτε τα αποτελέσματα που θα έχει. Θα έχει σοβαρά και βιώσιμα (αποτελέσματα) για τη χώρα και για μας. Αυτό ακριβώς ζητάμε (διάλογο από μηδενική βάση)».