Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και ΑργύρηΠαπαστάθη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη συναίνεση και το ασφαλιστικό.

{{{ audio1 }}}

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την αναζητούμενη συναίνεση

«Ειδικά η προεκλογική αργκό τα έχει αυτά, αυτές τις πολιτικές ευκολίες. Να το δεχτώ ότι η γενική άρνηση, η γενική καταγγελία υπονομεύει την ίδια την αξιοπιστία σου. Όμως, εδώ είμαστε για να δουλέψουμε. Κι εμείς έχουμε αλλάξει πράγματα. Ωραία, να το ξεκινήσουμε λοιπόν, να αρχίσουμε να το δουλεύουμε πάνω στα συγκεκριμένα. Το συγκεκριμένο μας βοηθάει, όχι η αφηρημένη ρητορική. Εντούτοις, η δημοκρατία έχει μια ανασφάλεια ως προς την φυσιογνωμία και την ταυτότητα της. Υπάρχουν αρκετοί δε που έχουν -του κεντρώου χώρου- και είναι αν θέλετε και δική μου εμμονή, ο επανακαθορισμός του κεντρώου χώρου και η διεύρυνση της Αριστεράς, η συμπρακτική διεύρυνση της Αριστεράς προς τον κεντρώο χώρο για μένα είναι μονόδρομος… Το έχω πει δηλαδή από την περίοδο που δεν το έλεγε κανείς. Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό. Εντούτοις, αυτή τη στιγμή δείχνει μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα ως προς το να προχωρήσει τολμηρά. Είναι δέσμια, αν θέλετε, καθηλώσεων και μιας αντίληψης, ότι μετανιώνεις, συντρίβεσαι, ειδάλλως δεν μπορώ να μιλήσω μαζί σου. Εγώ δεν θέλω από τον πασόκο ας πούμε, να του κουνάω στα μούτρα το ότι «με έβαλες στο Μνημόνιο το 2010». Εντάξει, πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί αλλιώς δεν θα εκλογικεύσουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μεταφυσική».

Για το ασφαλιστικό

«Μπορείτε να μου περιγράψετε ακριβώς τι θα περιλαμβάνει αυτό το ασφαλιστικό, στο οποίο αναφέρεστε; Αυτά είναι αφηρημένα πράγματα, δηλαδή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι η ανάπτυξη, η περιγραφή στην οποία θα προχωρήσει, ακόμα δεν έχει τεθεί. Η περιγραφή από τους Υπουργούς και από τους τεχνοκράτες που δουλεύουν πάνω του νομίζω θα ορίσει, θα προσδιορίσει και θα μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση με μεγαλύτερη ευστάθεια».

Για την εσωτερική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έχω την εντύπωση ότι πάντα χτίζεται μία δύσκολη πειθαρχία, στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, αλλά νομίζω ότι αυτό αποτελεί και το ποιοτικό του στοιχείο. Η ποιότητα που προσπαθεί να κερδίσει στο εσωτερικό του, μια δύσκολη πειθαρχία».

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων

«Το έχουμε ξανασυζητήσει νομίζω, πάνω στο ζήτημα των συνεργασιών και ειδικά εγώ χρησιμοποιώ τον όρο του κεντρώου χώρου, που τον θεωρώ το πεδίο που ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ επιμέλεια πρέπει να δουλέψει, να εργαστεί. Εγώ θεωρώ ότι δεν θα γίνει με τους όρους συγκόλλησης, γιατί είναι όρος θνησιγενής και το έχουμε δει στο παρελθόν να αποτυγχάνει, αλλά με τους όρους ενός ιδεολογικού ανακαθορισμού και επίσημου πρωτοκόλλου. Αυτό κι αυτό κι αυτό αποτελούν το μέλημά μας. Νομίζω όλες οι δυνάμεις, ανεξαρτήτως προσώπων, και δεν θέλω να πέσω στην παγίδα να σχολιάζω πρόσωπα, συνολικά ο κεντρώος χώρος είναι ο χώρος που μπορείς να φτιάξεις, να οργανώσεις το διάβημά σου σαν Αριστερά».