Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, για τη σύσκεψη των αρχηγών, τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης και τα εσωκομματικά της Ν.Δ.
{{{ audio1 }}}

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τη συναίνεση

«Προφανώς όχι (σ.σ.: δεν υπήρξε συμφωνία επί του προϋπολογισμού), γιατί τον συνέταξε ο Τσίπρας χωρίς να μας ρωτήσει. Έχει βαρύτατους φόρους. Δεν τα έχει λάβει υπόψη του στον προϋπολογισμό τα εννέα σημεία (που πρότεινα). Έσκυψε φεύγοντας και μου είπε «θα τα πούμε όταν γυρίσω». Ακούστε, τα εννιά σημεία δεν μπορεί να τα δεχτεί ο Τσίπρας. Ξέρετε γιατί δεν μπορεί να τα δεχτεί; Γιατί προβλέπουν να μην υπάρχουν αργόμισθοι στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στους Δήμους, να φύγουν από τη Βουλή οι συγγενείς των βουλευτών που είναι αργόμισθοι. Εμείς είχαμε πει να καταστρωθεί ένα σχέδιο για να φύγει η χώρα από τις πελατειακές σχέσεις και από τον τρόπο που δημιουργεί ο σημερινός τρόπος ελλείμματα. Αυτό είχαμε πει. Υπάρχουν ακόμη εταιρείες-φαντάσματα του Δημοσίου, υπάρχουν 1.200 σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υπάρχουν 1.000 της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή σύμβουλοι, που είναι όλοι αργόμισθοι. Δεν κάνουν τίποτα. Άντε να κάνει το 1% απ’ αυτούς δουλειά, οι άλλοι είναι μόνο για να παίρνουν το μισθό τους και να παίρνουν ψήφους. Λοιπόν, είναι βαθύτατο το χάσμα και δεν είναι που με μία συζήτηση να τελειώνει. Καταλάβατε;»

Για τον Πάνο Καμμένο και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την κυβέρνηση

«Ο Καμμένος πήγε και συνέπραξε με τον Τσίπρα, πήρε πέντε Υπουργεία και έληξε ο αγών. Δεν είναι συνεταιρισμός αυτό, απλά δομή λαφύρων είναι. Ενώ εγώ μιλάω για πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με αλλαγή και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανακουφιστούν οι φτωχοί. Μιλάω για κάτι βαθύτερο, σοβαρότερο που βγάζει τη χώρα από την κρίση και όχι για κάτι επιπόλαιο, να λύσω το πρόβλημα μιας ψηφοφορίας του Τσίπρα. Μα, ο Καμμένος είναι ακροδεξιός, τι δουλειά έχει τώρα ο Καμμένος, οι υπουργοί του Καμμένου έχουν τη νοοτροπία Λεβέντη; Η νοοτροπία Λεβέντη είναι νοοτροπία κάθαρσης, είναι νοοτροπία νοικοκυρέματος. Ο Καμμένος, ο άνθρωπος, πάει και ρίχνει στεφάνια στα Ίμια.

Για τις επιδιώξεις Τσίπρα και το ενδεχόμενο Οικουμενικής Κυβέρνησης, δεν θα το περάσει, είμαι σίγουρος και αυτή είναι η φοβία του. Γιατί τη σύσκεψη έχετε εξηγήσει στον εαυτό σας γιατί την έκανε. Την έκανε για να πετύχει, λέει, παραδίδοντας όλα στους Ευρωπαίους στο προσφυγικό, για να πετύχει χαλάρωση του προγράμματος στο ασφαλιστικό. Δηλαδή, ακόμα η ελπίδα Τσίπρα είναι να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Χαλαρώνοντας όμως το πρόγραμμα, ακόμα και να το έκαναν αυτό οι Ευρωπαίοι, που δεν είναι πια διατεθειμένοι, είμαι απόλυτα σίγουρος, μένουμε στο Μνημόνιο περισσότερα χρόνια. Αυτό έκαναν στον Σαμαρά, στον Γιώργο Παπανδρέου. Έκαναν βλακεία οι ξένοι. Γιατί δέχτηκαν να μην γίνονται οι μεταρρυθμίσεις, να βοηθούνται οι Πρωθυπουργοί να μένουν, χαλαρωνόταν το πρόγραμμα και μέναμε στο Μνημόνιο. Και δεν θα φύγουμε ποτέ από το Μνημόνιο. Ενώ εδώ η Ελλάδα θέλει έναν Ευρωπαίο πολιτικό, ο οποίος θα μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό για τις μεταρρυθμίσεις και να πει «θα θυσιαστούμε για δυο-τρία χρόνια να τελειώνουμε».

Όχι, γιατί είναι ακροδεξιός, δεν μπορώ (να συνεργαστώ). Η επιλογή Τσίπρα τη νύχτα των εκλογών να πάει με την άκρα Δεξιά θα του κοστίσει. Δεν θέλουμε ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε μικρά κόμματα ασήμαντα. Εκείνοι που πρέπει να κάνουν τον μεγάλο συνασπισμό είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει και η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό ευθέως θα πω στον Τσίπρα να μεταθέσει τη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό μετά τον Γενάρη, για να δώσει την ευκαιρία στο νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να πείσει όλους τους θερμοκέφαλους εκεί μέσα, που έγιναν πάλι αντιμνημονιακοί οι περισσότεροι, ότι το χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάτσει στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χάριν της Ευρώπης να γίνει κάθε θυσία».

Για τα εσωκομματικά της Ν.Δ.

«Δεν ψηφίζω κανέναν, ας ψηφίσουν όποιον θέλουν. Ο Κώστας Καραμανλής, αν βγει πρωθυπουργός μισαλλόδοξος που δεν θα καταλάβει τις κουβέντες που λέω τώρα, ας σηκωθεί με μια ομάδα τριάντα βουλευτών να στηρίξει την κυβέρνηση την οικουμενική. Μα, θα αφήσει ο Κώστας Καραμανλής την Ελλάδα να πάει στο grexit; Ένα νέο grexit θα ζήσουμε. Θα έρθει μια νύχτα με τη ψηφοφορία του ασφαλιστικού να ζήσουμε νέο grexit…

Ο Άδωνις, να πούμε, κάνει βιβλίων τηλεαγορές και αν τον δείτε πώς τις κάνει, θα φρίξετε. Δεν του έκανε ένας μια σύσταση, μια σύσταση ότι είσαι βουλευτής και δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι και να πουλάς βιβλία. Δεν έχει μισθό βουλευτή, τι το θέλει να πουλάει βιβλία; Ο άλλος ο Τζιτζικώστας είναι γιος βασιλόφρονα ανθρώπου που ήταν με τον Γλύξμπρουκ, δεν μας κάνει. Ο άλλος ο Μεϊμαράκης είναι μετριότητα. Καλός φίλος και δικός μου φίλος, αλλά τριάντα χρόνια δε σηκώθηκε στη Βουλή να κάνει μία αγόρευση κύρους. Είναι ένας άνθρωπος από αυτούς που είχε βρει ο Μητσοτάκης, Βουλγαράκη, Μεϊμαράκη κ.λ.π., για να βάλει ως εμπίστους. Ο Κυριάκος όμως έχει ένα άλλο μεγάλο κακό, να το πω έτσι, ότι δεν μπορούμε σ’ αυτή την χώρα με τις δυναστείες των Μητσοτάκηδων να ζούμε. Αύριο θα βγει και ο Μπακογιάννης και θα το πάμε «διώξαμε έναν βασιλιά και φέραμε άλλον».