Τους όρους που θέτει το Ποτάμι για να συγκυβερνήσει ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο “ΒΗΜΑ FM 99,5”, λέγοντας “ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

Οεπικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, όμως, και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων» και συνέχισε: «ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει». Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στις ερωτήσεις του Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη αναφέρθηκε και στην επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα αναφέροντας: «το Ποτάμι δεν είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν από 1,5 χρόνο. Είναι νέο επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «νέο» γιατί όλες οι τακτικές που ακολουθεί είναι παλαιοκομματικές, μυρίζουν μούχλα». Στη συνέχεια ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι, λέγοντας «στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι” αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και άλλο να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση;». Τέλος, αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «είναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο». Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους οι ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
-Δεν είμαι ικανοποιημένος από το ποσοστό των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει πίεση και κάποιες διαρροές και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Υπάρχει βεβαίως και μια εισροή γι’αυτό δεν εμφανίζουμε σημαντικές απώλειες. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κόσμος θα σκεφτεί ότι υπάρχει μια χρήσιμη επιλογή, το Ποτάμι. Κάναμε το σωστό και είχαμε θετική συμβολή αυτούς τους επτά μήνες. Εκτιμώ ότι αυτό θα προσμετρηθεί. Ακόμη και η ψήφος στον Μεϊμαράκη και στον Τσίπρα δεν είναι ψήφος βεβαιότητας. Ο κόσμος έχει φάει πολλά χαστούκια το τελευταίο διάστημα και ψάχνει ένα κλαδί για να πιαστεί. Νομίζω ότι θα αλλάξουν τα αποτελέσματα μέχρι τις εκλογές. Είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. Θα σας έχουν πει και οι δημοσκόποι ότι πολύς κόσμος αρνείται να απαντήσει.
-Έχω πει ότι δεν συνεργάζομαι με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να πάρουμε την παλιά ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέσουμε και λίγο Ποτάμι δεν έχει νόημα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν για αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και διαφορετικό να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση; Ρωτήστε τον κ. Μεϊμαράκη. Εμείς που είμαστε ένα κόμμα του 5,6,7% είμαστε έτοιμοι να πούμε ποια πρόσωπα θεωρούμε πως πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε στον κόσμο: «τιμώρησέ τους, μείωσε τα ποσοστά τους και ενίσχυσε τους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι μήπως και βρούμε γιατρειά».
-Όλοι λένε ψέματα σε σχέση με το μνημόνιο. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μνημόνιο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα απ” αυτόν; Έχει πάρει κανένας άλλος αυτά τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα; Είπαμε λοιπόν ότι πρέπει μεν να γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις στο μνημόνιο αλλά και ότι πρέπει να τηρηθεί. Το ότι ο ένας με το κομπολόι και ο άλλος με τις απειλές λένε ότι μπορούν να ανατρέψουν το μνημόνιο είναι ψέματα.
-Υπάρχει κάποιος που λέει να ξανακάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο; Ο κ. Τσίπρας είναι σε μια συνεχή διαδικασία κωλοτούμπας, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα πει μέχρι την τελευταία Κυριακή. Ήταν ανόητο που είπε ότι συνεργάζεται μόνο με έναν, με τον αγαπημένο του συνεταίρο, τους ΑΝΕΛ. Κάποιοι μιλούν και για αυτοδυναμία. Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα μπορεί να καταφέρει και να πάρει την αυτοδυναμία. Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να θέλει αυτοδυναμία; Ξέρει ο κόσμος τι σαπάκια υπάρχουν στα παλιά κόμματα και δεν θέλει πλέον τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εμείς θέλουμε Κυβερνήσεις μεγάλης συνεργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα καθρεφτίζει μια μεγάλη πλειοψηφία στην κοινωνία, ώστε να μην κυβερνάει με το άγχος μην της φύγει κάποιος βουλευτής και «πέσει». Αυτό μπορεί να επιβληθεί μ” ένα δυνατό Ποτάμι.
-Δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, να πει ποιο κόμμα προτιμάει να είναι πρώτο. Νιώθω πολύ μεγάλη απόσταση και από τον Τσίπρα και από τον Μεϊμαράκη. Είναι ευχάριστο ότι έχουμε προσωπικές σχέσεις και ότι μιλάμε μεταξύ μας, και πιθανόν να είναι και χρήσιμο για τη χώρα την κρίσιμη στιγμή, αλλά αυτό δεν καθορίζει τις κυβερνήσεις. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους. Ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι όμως και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων. Ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει. Ποια είναι αυτή; Η εφαρμογή της συμφωνίας, ένα πρόγραμμα για την Παιδεία, ένα πρόγραμμα παραγωγής και εξαγωγών. Πρέπει να μπούμε στη λογική της παραγωγής. Υπάρχουν πολλές μικρές ενέργειες που μπορούν, και πρέπει να γίνουν, για να πάμε μπροστά.
-Το νέο και το παλιό δεν είναι ηλικιακό. Το Ποτάμι δεν είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι νέο επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «νέο» γιατί όλες οι τακτικές που ακολουθεί είναι παλαιοκομματικές. Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία για παράδειγμα, μυρίζει μούχλα. Θα πει κανένας ότι είναι «νέος» ο Μπαλτάς όταν αυτά που κάνει τα έχουν αποκηρύξει μέχρι και οι κομμουνιστές;
-Ο Τσίπρας σήμερα ελέγχει τα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μάθει πολύ γρήγορα τις πολιτικές τακτικές των παλιών κομμάτων και ασκεί πιέσεις στα Μέσα. Πώς δικαιολογείτε δηλαδή τις τρισέλιδες και τετρασέλιδες συνεντεύξεις υπουργών στις εφημερίδες;
-Επισκέφθηκα χθες τον Αρχιεπίσκοπο και πολλοί είπαν »γιατί πήγε ο Θεοδωράκης στον Ιερώνυμο;» Πήγα για να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο μου είχε θέσει ο ίδιος πριν από χρόνια, όταν ήμουν δημοσιογράφος. Το ξέρετε ότι ο Ιερώνυμος ζητάει εδώ και τρία χρόνια να βάλουν κάτω την εκκλησιαστική περιουσία για να δώσουν εκτάσεις στους νέους αγρότες και κανένας δεν ασχολείται;
-Το πρώτο πράγμα που έθεσα στη Βουλή, ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τότε αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τις κάνει ασθμαίνοντας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και η μαύρη εργασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές κι αυτό θα γίνει μέσω αποκρατικοποιήσεων. Πρέπει να υπάρξουν καινούριοι επιχειρηματικοί κλάδοι στη χώρα.
-Επισκέφτηκα πρόσφατα τρία νοσοκομεία. Στο ΚΑΤ μου είπαν ότι με λίγους παραπάνω νοσηλευτές μπορούν να κάνουν τις διπλάσιες επεμβάσεις ετησίως. Τα σάντουιτς που μοίρασε στους συνδικαλιστές ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν σε χιλιάδες νέους νοσοκόμους και γιατρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, έκοψε επίσης το εισιτήριο στα νοσοκομεία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία. Ξέρετε πόσα χρήματα χάνουμε από τους τουρίστες που μπορεί να πηγαίνουν σ” ένα νοσοκομείο και δεν πληρώνουν τίποτα; Είναι δυνατόν να μην έχουμε Κέντρα Υγείας και να μην παίρνουμε ένα μικρό ποσό από κάποιον που θέλει να πάρει μια γάζα; Και τι έκανε αντ” αυτού; Μείωσε 30 ευρώ τις συντάξεις. Μοίρασε δηλαδή καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Εξυπακούεται ότι ο άνεργος δεν θα πληρώνει στο νοσοκομείο.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο». Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους οι ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση.
-Είπαμε από την αρχή «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε». Αν την είχε φέρει τότε τη συμφωνία δεν θα είχαν κλείσει οι τράπεζες, δεν θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα. Οι τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ μας κόστισαν 45 δις ευρώ. Το λέγαμε εξ’ αρχής και το λέγαμε γιατί είχαμε τους ανθρώπους που γνώριζαν και τόνιζαν ότι αν δεν κάνουμε συμφωνία η Ελλάδα θα το πληρώσει. Και το πλήρωσε.
-Η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να βάλει στόχους. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορεί να έχουν σχέση ούτε με την ακροδεξιά ούτε με τους σταλινικούς. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο για να χαράξουμε την ευρωπαϊκή πορεία. Αν μπουν τα άκρα μέση δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Αλλά όχι με την παλιά ατζέντα. Αν τα παλιά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αυτοκαθαρθούν εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους.
-Συμφωνήσαμε με τον κ. Σκυλακάκη της Δράσης, ο οποίος θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όχι επικεφαλής αλλά εκεί για δείξει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σύννεφο στις σχέσεις μας. Θα συνεργαστούμε με τα παιδιά του »Μπροστά», με μια νέα γενιά πολιτικών, ενώ υπάρχει μια κουβέντα να είναι στα ψηφοδέλτια και ορισμένοι άνθρωποι του ΚΙΔΗΣΟ. Το μέλημά μας είναι να υπάρχει σύγχρονος λόγος. Με ενδιαφέρει η θέαση στη σύγχρονή Ευρώπηκαι οι ανθρώποι που εξυπηρετούν το νέο. Τους δεχόμαστε στο Ποτάμι σχεδόν απ” όλο το πολιτικό φάσμα. Και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά.
-Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει και μια άλλη, χρήσιμη επιλογή αλήθειας. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ποτάμι ότι είπε έστω κι ένα ψέμα. Θέλουμε να βγουν μπροστά νέες δυνάμεις, νέοι πολιτικοί. Θα είναι κατάντια αν η νέα κυβέρνηση μυρίζει ναφθαλίνη. Να μπει λοιπόν το Ποτάμι για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αυτή θα είναι η συμβολή μας.
-Στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Πρέπει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Είναι ντροπή να επιστρέψουμε και να παραδοθούμε στο παρελθόν.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
:Λοιπόν είπαμε ότι από χθες έχουμε μπει στη φάση που έχουμε ανοίξει ένα κύκλο συζήτησης με Πολιτικούς Αρχηγούς κι έχουμε τη χαρά να έχουμε σήμερα μαζί μας τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη Επικεφαλής του Ποταμιού.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Καλημέρα σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Καλημέρα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Τώρα, με σένα έχουμε ένα θέμα τώρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Φίλο από παλιά, πως θα μιλάμε τώρα, στον ενικό ή τον πληθυντικό;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Κανονικά πρέπει να μιλάμε στον πληθυντικό, να κρατάμε τους τύπους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εγώ νομίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από ουσία κι όχι από τύπους, σε όλα τα επίπεδα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Οπότε εντάξει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Οπότε να είμαστε ουσιαστικοί.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Γιατί νοιώθουμε κι εμείς λίγο υποκριτές τώρα να μιλάμε με σένα στον πληθυντικό, παρότι το αξίζεις..
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Θα μιλάμε στον πληθυντικό και μετά θα το γυρίσουμε στον ενικό στη μέση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Είμαι εδώ για όλες τις απαντήσεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Λοιπόν τι γίνεται, να ξεκινήσουμε από αυτό που συζητά όλος ο κόσμος τώρα, τις δημοσκοπήσεις. Είδαμε χθες δύο, έχουμε δει πολλές, έχουμε πει πολλές φορές και εμείς οι δύο παιδιά μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις, γιατί προσπαθούν να ανιχνεύσουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο, το έλεγε νωρίτερα και ο κ. Θεοδωρικάκος στα παιδιά, παρόλα αυτά δείχνουν ορισμένες τάσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, έτσι είναι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Για να μη μιλήσουμε πρώτα για τους άλλους, ας μιλήσουμε πρώτα για το Ποτάμι. Δείχνει ένα ποσοστό το οποίο κινείται περίπου στο ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου, που το δείχνει λίγο κάτω, αλλά όλους λίγο κάτω τους δείχνει, είσαι ικανοποιημένος ή περίμενες κάτι παραπάνω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι δεν είμαι ικανοποιημένος και σου θυμίζω ότι πριν το καλοκαίρι το Ποτάμι ήταν αρκετά πιο πάνω.
Θέλω να είμαι τίμιος και δε μου αρέσουν αυτές οι υποκριτικές κουβέντες, υπάρχει μια πίεση των ανθρώπων που είχαν σκεφτεί το Ποτάμι και υπάρχει μία διαρροή και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Υπάρχει και μία νέα εισροή βέβαια, γι΄ αυτό δεν έχουμε πολλές απώλειες, υπάρχει μια νέα εισροή από κάποιους σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι «είναι η ώρα να εκδικηθώ τον Τσίπρα» ας πούμε «πάω στον Μεϊμαράκη» ή το αντίστροφο «όχι να επιστρέψει ο Μεϊμαράκης, πάω στον Τσίπρα».
Υπάρχουν κάποιες τέτοιες συμπεριφορές, νομίζω ότι όσο πάμε όμως στην ημέρα των εκλογών ο κόσμος θα σκεφτεί ότι έχει μπροστά του τη χρήσιμη επιλογή. Θεωρώ και εκεί έχω ξέρεις αυτό που λένε ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι κάναμε το σωστό εφτά μήνες για τη χώρα και προσωπικά εγώ και οι βουλευτές με μεγάλο κόπο και με μεγάλο κόστος στις τοπικές κοινωνίες και νομίζω ότι η συμβολή μας ήταν θετική.
Αυτό θα προσμετρηθεί πιστεύω τις τελευταίες μέρες στους ψηφοφόρους, που θα πουν ότι το Ποτάμι πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας της επόμενης μέρας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Η επιστροφή στο σπίτι, εγώ αυτό καταλαβαίνω, ότι κάποιοι φύγανε απότο ΠΑΣΟΚ, δοκιμάσανε το Ποτάμι, πήγαν στον Τσίπρα και καήκανε και τώρα λένε «δε γυρίζουμε εκεί που ήμασταν, στα σίγουρα»; Το Ποτάμι μπορεί να τους προσφέρει..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι, δε νομίζω, επίτρεψέ μου, γιατί όπως θα σου είπαν και οι δημοσκόποι ακόμα και η ψήφος στον Μεϊμαράκη και τον Τσίπρα δεν είναι ψήφος βεβαιότητας, έτσι; Δηλαδή πάρα πολλοί από αυτούς λένε εκεί κοντά είμαι και μάλλον ναι αλλά δεν εκφράζουν τη σιγουριά της ψήφου.
Ο κόσμος έχει φάει πολλά χαστούκια το τελευταίο διάστημα, πολλά χαστούκια. Ο ένας που ήταν μνημονιακός έγινε αντί, ο άλλος τώρα που πάει να γίνει ξανά αντί, όλα είναι μπερδεμένα μέσα του.Άρα ο κόσμος μέσα σε αυτό το μπερδεμένο τοπίο ψάχνει κλαδί για να πιαστεί. Νομίζω ότι δεν έχει κάνει την τελευταία του επιλογή, θα αλλάξουν τα αποτελέσματα μέχρι τέλος των εκλογών.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μα βέβαια, μπορεί από τοdebateγια παράδειγμα να απογοητευτεί και από τους δύο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι και εννοώ ότι θα αλλάξουν τα αποτελέσματα, όχι μόνο επειδή ελπίζω μερικά πράγματα εγώ, τα λέω για όλη τη γκάμα των αποτελεσμάτων. Είναι μία πολύ κρίσιμη αναμέτρηση και κάτι που θα σας έχουν πει οι δημοσκόποι είναι ότι πάρα πολλοί αρνούνται να απαντήσουν.
Αυτοί, επειδή ξέρεις υπήρχε και το λάθος των δημοσκοπήσεων στο «όχι-ναι» το πολύ μεγάλο λάθος των δημοσκοπήσεων στο «όχι-ναι», υπάρχει ένας κόσμος αυτοί που δε βρίζουν τους Δημοσιογράφους βρίζουν τους Πολιτικούς και αυτοί που δε βρίζουν τους Πολιτικούς βρίζουν τους δημοσκόπους.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Εσύ έχεις πει ότι συνεργάζεσαι και με τους δύο και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι βέβαια, εγώ έχω πει ότι δε συνεργάζομαι με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοώ; Ότι αν είναι να πάρουμε την παλιά Νέα Δημοκρατία και να βάλουμε και λίγο Ποτάμι, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ή να βάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αυτά τα λάθη εφτά μήνες τώρα και να βάλουμε και λίγο Ποτάμι σε ένα Υπουργείο δεν αλλάζει τίποτα.
Σημασία έχει, εάν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη χώρα, είναι να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους και γιατί να τους ψαλιδίσουμε; Θέλω να είμαι σαφής. Γιατί πρέπει να τιμωρηθούν γι΄ αυτά που έχουν κάνει στη χώρα, πρέπει να τιμωρηθεί η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή υπάρχει πολίτης που λέει να επιστρέψουμε στους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας;
Έχει κάνει κάποια ανανέωση η Νέα Δημοκρατία τέτοια που να λέει ο κόσμος εντάξει, ωραία, έκανε τα λάθη της, έκανε την αυτοκριτική της. Ούτε Αρχηγό δεν τόλμησε να βγάλει. Δεν τόλμησε να βγάλει Αρχηγό. Ο Βαγγέλης είναι, πως το λένε, υπηρεσιακός;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μεταβατικός..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Μεταβατικός, έχει διάφορους τίτλους.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Άλλαξε ηγεσία όμως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι, δεν τολμήσανε. Συγνώμη, δεν είμαι σίγουρος, δεν τολμήσανε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Φαίνεται ότι αρέσει ο Μεϊμαράκης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αυτό είναι άλλο, άλλο ότι ο Μεϊμαράκης είναι ένας συμπαθής άνθρωπος, ο οποίος έχει και μια ευθύτητα και γίνεται προσιτός, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε;
Δηλαδή ποιοι θα είναι οι επόμενες υπουργοί; Ποιοι θα είναι; Προκαλέστε το Βαγγέλη να σας πει ποιοι θα είναι οι καινούριοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι αυτοί οι 15 που είχε το προηγούμενο σχήμα; Ας το πουν στον κόσμο.
Εμείς εδώ που είμαστε ένα κόμμα του 6%, του 7%, του 5% είμαστε διατεθειμένοι και θα το κάνουμε τις επόμενες μέρες να πούμε ποιοι θα είναι υπουργοί μας, όχι με την έννοια των υπουργών, γιατί δεν καλούμαστε εμείς να στελεχώσουμε τα υπουργεία με την έννοια…
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ποια πρόσωπα θα προτείνεις εν πάση περιπτώσει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Μπράβο ποια πρόσωπα θεωρούμε ότι πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα. Ας πει λοιπόν και ο Μεϊμαράκης, το κόμμα εξουσίας, με ποιους θα κυβερνήσει.
Και να το πει και ο Τσίπρας που λέει «έκανα ένα λάθος». Ένα λάθος; Οι μισοί του υπουργοί είναι αντίπαλοί του, οι άλλοι μισοί είναι αποστασιοποιημένοι. Με ποιους θα κυβερνήσει ο Τσίπρας; Άρα στο ερώτημα Νότη αν εγώ θέλω να κυβερνήσω με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, σου λέω δε θέλω να κυβερνήσω με αυτή τη Νέα Δημοκρατία και αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια δεν μπορώ να εισάγω και πολιτικούς. Άρα τι λέμε στον κόσμο; Τιμώρησέ τους, μείωσε τα ποσοστά τους, ψαλίδισέ τους και ενίσχυσε τις νέες δυνάμεις, τους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι, να ταράξουν τα θολά νερά του πολιτικού σκηνικού, μήπως και βρούμε γιατρειά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει μνημόνιο; Γιατί εγώ βλέπω το υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες και τώρα λέει «να το επαναδιαπραγματευτούμε». Παρουσιάζει εναλλακτικό πρόγραμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κοίτα, όλοι λένε ψέματα σε σχέση με το μνημόνιο, όλοι λένε ψέματα. Και η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα. Αλλά τι υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία στους αγρότες; Γυρνάμε στον παλαιοκομματισμό. Και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, με τη γνωστή του προεκλογική γλώσσα ψηφίζει μνημόνιο και λέει μετά εμείς θα αλλάξουμε το μνημόνιο.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Είπες κι εσύ ένα ψεματάκι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Τι, για το μνημόνιο; Τι;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ναι, ότι «μπορούν να γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Μπορούν να γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Πως θα γίνουν, αφού το κείμενο είναι ενιαίο και ψηφισμένο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Λάθος κάνεις, λάθος κάνεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Εξήγησέ μου το.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εγώ λέω το εξής: Λέω ότι το μνημόνιο και είμαι τολμηρός, το είπα και χθες βρίζανε κάποιοι συνεργάτες μου στα κανάλια επειδή είπα ότι «πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία». Μα υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα; Έχει πάρει κανείς τα ποσά που είναι να πάρουμε και τα ποσά που οφείλουμε; Εάν δεν πάρουμε μία δόση από αυτές που έχουμε ανάγκη να πάρουμε, πάει καταρρεύσαμε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ναι, αλλά λες κι εσύ «χειρουργικές παρεμβάσεις» και αφήνεις να εννοηθεί ότι εντάξει βρε παιδί μου, εσύ που είσαι αδικημένος μπορεί και να σε βολέψω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι εγώ είπα και ήμουνα ξεκάθαρος ότι μιλάμε για επιμέρους παρεμβάσεις, δεν είναι παρεμβάσεις του στυλ οι αγρότες εξαιρούνται που λέει η Νέα Δημοκρατία, δεν εξαιρούνται οι αγρότες και το λέω με τόλμη. Δεν εξαιρούνται οι αγρότες.
Το να πεις ότι θα πας στο 13% το φόρο των συνεταιρισμών και των ενώσεων νέων παραγωγών, για να υποχρεώσεις, όχι με την έννοια του νόμου, να το κάνεις θελκτικό, στους αγρότες να μην πηγαίνουν σε παραοικονομικές συμπεριφορές και να πηγαίνουν μέσω εκεί, αυτή την παρέμβαση μπορείς να την κάνεις, μπορείς να κάνεις επιμέρους παρεμβάσεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Αυτό εννοούσες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, επιμέρους παρεμβάσεις που μπορείς να κάνεις. Αλλά αυτά τα ψέματα, ότι έχουμε ένα μνημόνιο αλλά είμαστε μάγκες και ο ένας με το κομπολόι και ο άλλος με την απειλή θα μπορέσει να το ανατρέψει, δε γίνεται αυτό το πράγμα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Θα μας δώσεις δύο λεπτά να βάλουμε διαφημίσεις και θα επιστρέψουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ότι θέλετε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Και θα επιστρέψουμε γιατί αφήσαμε ανοιχτό το θέμα του τι θα γίνει μετά τις εκλογές, θέλει παραπάνω κουβέντα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Θα σου πω και για τον Πρωθυπουργό.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Βεβαίως.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Είναι μαζί μας στο στούντιο ο κ. Θεοδωράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού και έχουμε ξεκινήσει από τα βαθιά κατ” ευθείαν. Ωραία, να μην επιστρέψουν στα κόμματά τους, να εμπιστευτούν το Ποτάμι, ωραία. Ό,τι και να γίνει πάντως …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δεν θα είμαστε πρώτοι, ούτε δεύτεροι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ή θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρώτη η Νέα Δημοκρατία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Έτσι είναι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Όποιος και να είναι πρώτος, αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι το Ποτάμι λέει «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε γιατί πρέπει να σωθεί η χώρα». Το καταλαβαίνουμε καλά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αυτό περίπου το λένε νομίζω και θα πρέπει να το λένε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Δηλαδή τι; Υπάρχει κανείς που λέει «ας κάνουμε και εκλογές τον Οκτώβριο; Ας κάνουμε εκλογές το Νοέμβριο»;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Με συγχωρείς, ο κ. Τσίπρας λέει «εγώ δεν συνεργάζομαι με το ΠΑΣΟΚ»
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Αυτό λέει. Λέει ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή με κανέναν.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Λέει ότι είσαι διαπλεκόμενος, ότι είσαι το παλιό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Θα τα πούμε όλα μαζί. Ο κ. Τσίπρας επειδή είναι σε μια συνεχή διαδικασία κωλοτούμπας, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει μέχρι την τελευταία Κυριακή. Κρίθηκε, από ό,τι καταλάβαμε από το επιτελείο του, ότι ήταν ανόητο αυτό που είπε ότι συνεργάζομαι μόνο με έναν, με τον αγαπημένο μου συνεταίρο. Γι” αυτό το απέσυραν σιγά – σιγά και αρχίζουν και βάζουν νέους παίκτες στο τραπέζι. Θα δούμε τι θα πουν.
Αλλά είναι δυο μεγάλα λάθη, στο ερώτημά σου. Όχι λάθη στο ερώτημά σου, απάντηση. Το ένα είναι ότι κάποιοι μιλούν για αυτοδυναμία. Υπάρχει πολίτης που πιστεύει …
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Κατά συνθήκη ψεύδη είναι αυτά τώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δεν εννοώ αυτό Νότη. Ας πούμε ότι μπορεί ένα κόμμα, να κάνει μια έρευνα εάν η κοινή γνώμη, αυτή που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ αυτή που ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, εάν θέλει αυτοδυναμία του κόμματος.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κανείς δεν θέλει. Ο κόσμος, ανεξαρτήτως και της πραγματικότητας, λέει «ε όχι παιδιά και αυτοδυναμία». Γιατί; Γιατί το λέει ο κόσμος αυτό; Γιατί ξέρει τι «σαπάκια» υπάρχουν στα παλιά Κόμματα και σου λέει «θα ‘ρθεί αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία; Αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι να κάνουμε; Τις χειρότερες μέρες του παρελθόντος;».
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πάμε λοιπόν παρακάτω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Άρα το σενάριο της αυτοδυναμίας ο κόσμος το έχει καταδικάσει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Τέλειωσε, δεν υπάρχει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και όποιος το αναφέρει, είναι ανόητος. Δεύτερον, θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, θέλουμε κυβερνήσεις μεγάλης συνεργασίας. Για ένα διάστημα, το οποίο θα κριθεί. Δυο χρόνια; Ανάλογα, μέχρι να νιώσει μια ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης, μια σταθερότητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι 151-152 και κάθε βράδυ θα ξενυχτάμε στη Βουλή αν κάποιος αλλάζει στρατόπεδο. Πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία να καθρεφτίζει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Και αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, διότι δεν βλέπω τους δυο μονομάχους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δεν είμαι σίγουρος. Να σου πω πως μπορεί να επιβληθεί αυτό; Με ένα δυνατό Ποτάμι. Τι εννοώ; Πρώτος παίκτης ο οποιοσδήποτε, δεύτερος παίκτης ο οποιοσδήποτε. Εάν το Ποτάμι είναι αυτό που καθορίζει αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τον πρώτο ή όχι, το Ποτάμι θα πει ότι «θα είμαστε όλοι μαζί», το Ποτάμι θα πει «πάμε για μεγάλη συμμαχία». Καταλαβαίνεις τι λέω;
Δηλαδή δεν έχει δυνατότητα το πρώτο κόμμα που θα πάρει 120 έδρες να καθορίσει το παιχνίδι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Αν πουν όμως όχι, θα πρέπει κι εσύ να επιλέξεις και όχι απλώς να επιλέξεις, να είσαι αναγκασμένος να συνεργαστείς με το πρώτο κόμμα, γιατί το δεύτερο δεν έχει κυβέρνηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εάν πουν «όχι», θα πάνε στον ελληνικό λαό και θα πουν ότι «εμείς δεν θέλουμε συνεργασίες, πάμε σε εκλογές» και ο ελληνικός λαός θα τους εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη. Όχι απλώς θα τους τιμωρήσει.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ποιο κόμμα εσύ προτιμάς πρώτο δηλαδή; Τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ, να καταλάβουμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Σωστό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δεν είναι σωστό αυτό το ερώτημα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Όχι, λογικό είναι. Με ποιο κόμμα θα προτιμούσες να συνεργαστείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αυτό είναι ερώτημα επίτρεψέ μου, μπορούμε να κάνουμε πλάκα στις παρέες μας αλλά δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός 17 μέρες πριν τις εκλογές να …
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Γιατί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Γιατί δεν μπορεί, γιατί δεν είναι πρέπον να πούμε εμείς στον ελληνικό λαό τι θα ψηφίσει;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Με ποιον θα συνεργαζόσουν καλύτερα, Σταύρο;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Με ποιον νιώθεις πιο κοντά, ότι είναι ευκολότερο να πετύχετε μια προγραμματική συμφωνία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Νιώθω μια πολύ μεγάλη απόσταση και από τον Τσίπρα και από τον Μεϊμαράκη.
Αρχικά είμαστε σε μια ευχάριστη στιγμή για το πολιτικό σύστημα, που έχουμε προσωπικές σχέσεις και αυτό είναι καλό.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Αλήθεια είναι αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Το είδαμε και στο αεροδρόμιο χτες. Έχουμε πολιτισμένες σχέσεις. Δηλαδή μπορεί να σηκώσει ο ένας το τηλέφωνο και να μιλήσει στον άλλον. Αυτό είναι θετικό και πιθανό να είναι και χρήσιμο για τη χώρα την κρίσιμη στιγμή. Και φάνηκε χρήσιμο στις τελευταίες ψηφοφορίες, υπήρχε συνεχή επαφή του Μεϊμαράκη με τον Τσίπρα, του Τσίπρα με τον Θεοδωράκη, υπήρχαν τρίγωνα θετικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι καλό.
Αλλά αυτό δεν καθορίζει τις κυβερνήσεις. Η συμπάθεια ή η αντιπάθεια δεν καθορίζει τις κυβερνήσεις. Γιατί εμείς έχουμε πει «Εμείς θα βάλουμε όρους, εμείς θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους».
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πάμε τώρα σε αυτό, αυτό θα σε ρωτούσα. Μπορείς να μας πεις τους τρεις βασικούς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Βέβαια θα σου πω μικρούς και μεγάλους.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Τους τρεις μεγαλύτερους να μας πεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, θα σου πω κάποιους μικρούς και μεγάλους. Ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμάς μαζί με αποτυχημένους Υπουργούς του παρελθόντος και κόκκινους και Νέας Δημοκρατίας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Αυτό είναι για τη Νέα Δημοκρατία.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Κάτσε, υπάρχουν επιτυχημένοι επί ΣΥΡΙΖΑ Υπουργοί και δεν το έχω καταλάβει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ποιοι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο Νικολούδης, κάνει μια προσπάθεια.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ο Πανούσης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο Πανούσης.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ο Πανούσης δεν κατεβαίνει στην πολιτική.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και τι σημαίνει αυτό; Εννοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί, δεν θα κάνουμε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί και έχουν κάνει κάτι θετικό.
Ο Πανούσης, και δεν το λέω επειδή έχω μια προσωπική σχέση, θεωρώ ότι ήταν μια εξαίρεση σε αυτή την προσπάθεια.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ασφαλώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και υπήρξαν άλλοι δυο τρεις επιμέρους υπουργοί, όχι σε κεντρικά Υπουργεία, οι οποίοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δουν τι θα κάνουν και τα λοιπά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τέτοια πρόσωπα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πρόσωπα, που θεωρείτε ότι ήταν επιτυχημένοι Υπουργοί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν εξαιρέσεις.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πες μας δυο ονόματα και από εκεί για να έχουμε το ίσο. Είπες Πανούσης, Νικολούδης από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Νέα Δημοκρατία δύο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Τους έχω ξεχάσει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Κυριάκος Μητσοτάκης, ας πούμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο Κυριάκος έκανε κάποιες προσπάθειες. Έκανε κάποιες προσπάθειες οι οποίες ήταν κατά γενική ομολογία των σοβαρών ανθρώπων σε μια σωστή κατεύθυνση. Έχω κάποιες διαφωνίες με την αξιολόγηση των προσώπων και όχι των δομών, που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο, αλλά τέλος πάντων είναι ζητήματα που μπορεί να λυθούν.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Δένδιας, ας πούμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο Δένδιας σε κάποιες στιγμές είχε ένα θετικό στίγμα, δεν μιλώ για το Υπουργείο Άμυνας που δεν μπαίνω στους διαδρόμους του Πενταγώνου να μπορώ να ελέγξω τι έχει γίνει.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Πάντως έχεις μια προκατάληψη με το παλιό εσύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι δεν έχω μια προκατάληψη με το παλιό και είναι λάθος κάποιοι που προσπαθούν να κάνουν… Γιατί ο Τσίπρας κλέβει το σύνθημα του Ποταμιού -το επεσήμαναν και κάποιοι αρθρογράφοι- επειδή επηρεάζει κάποια νεανικά στρώματα και λέει «νέο – παλιό».
Όταν εμείς είπαμε «νέο – παλιό» δεν είπαμε ηλικιακά νέο ή ημερομηνία γέννησης μιας Κυβέρνησης. Τι σημασία έχουν οι ημερομηνίες γέννησης ή της Κυβέρνησης ή του Κόμματος; Εγώ ποτέ δεν είπα ότι το Ποτάμι είναι νέο επειδή δημιουργήθηκε πριν ενάμιση χρόνο. Εγώ είπα ότι το Ποτάμι είναι νέο, επειδή συγκρούεται με τις παλιές απόψεις.
Ο Τσίπρας δεν συγκρούεται. Ο Τσίπρας βλέπουμε μέχρι χτες, οι τελευταίες πράξεις του, ήταν να βοηθήσει κάποιους κομματικούς φίλους κάποιους συγγενείς να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στο δημόσιο. Το να έχεις μια παραγοντίστικη συμπεριφορά στην ελληνική Διοίκηση, δεν είναι νέο ας έχεις γεννηθεί χτες, ας έκανες χτες την Αριστερή σου Κυβέρνηση. Είναι παλιό.
Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία, μυρίζει μούχλα. Είναι νέο; Θα πει κανείς ότι είναι νέος ο Μπαλτάς; Όχι λόγω ηλικίας, αυτά που κάνει. Αυτά που κάνει, τα έχει αποκηρύξει ο κομμουνισμός πριν από 15 χρόνια και τώρα θέλει να τα επαναφέρει.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Πολύ σωστά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Για να μην ξεχνάμε, μας είπε ότι «η αριστεία είναι ναζισμός» και μετά είπε «δεν εννοούσα αυτό ακριβώς, δεν είναι ακριβώς ναζισμός, είναι φασισμός». Αυτό είναι το νέο;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Βάζει 23% στα ιδιωτικά σχολεία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Περίμενε, επίτρεψέ μου γιατί κι εδώ υπάρχει μια… Ξέρεις, επειδή κάποιοι κατέχουν τα μέσα και ο Τσίπρας σήμερα κατέχει τα μέσα …
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Κατέχει τα μέσα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κατέχει τα μέσα, βέβαια.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Είναι κυρίαρχος θέλεις να πεις στο μιντιακό περιβάλλον.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Είναι κυρίαρχος για δυο λόγους. Πρώτον γιατί εύλογα είναι το πρώτο Κόμμα και τα Μέσα …
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Εντάξει δεν είναι στην κατοχή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Άφησέ με να τελειώσω τη φράση μου.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Με συγχωρείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Το ένα είναι ότι όντως έχει ένα προβάδισμα λόγω του ότι είναι το πρώτο κόμμα. Αλίμονο, δεν θα έχουμε τον ίδιο χρόνο. Και δεύτερον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μάθει την πολιτική των παλιών πολύ γρήγορα, ασκεί πιέσεις στα Μέσα. Δεν θέλω να γίνω συγκεκριμένος, ξέρω όμως. Επειδή είμαι στη δημοσιογραφία 30 χρόνια, μαθαίνω τι γίνεται. Μαθαίνουμε πως πιέζουν κάποιους διευθυντές στα κανάλια και τα λοιπά ότι «βγάλτε…». Εσείς πως δικαιολογείτε δηλαδή τις τρισέλιδες ή τετρασέλιδες συνεντεύξεις υπουργών του Τσίπρα σε εφημερίδες; Υπάρχει κάποιος υπουργός που πρέπει να μιλάει σε τρία σαλόνια σε κάθε κυριακάτικη εφημερίδα; Υπάρχει μια πίεση του νέου καθεστώτος του κ. Τσίπρα, προς τα Μέσα.
Παρ” όλα αυτά, παρά την πίεση κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται και πρέπει να τις πούμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Άρα όρος πρώτος, για να μη χάσουμε το νήμα της συζήτησης, θα συμφωνήσουμε στη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλιώς δεν συνεργάζεστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι στο μοίρασμα των Υπουργείων. Το 4-2-1 ήταν καταστροφικό. Σημασία έχει αν δίπλα μου κάθεται ο Νότης ή κάθεται ένας άλλος κακός.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Αν κάθεται Υπουργός με τον οποίο μπορείς και εσύ να συνεννοηθείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Αλλά και έμπειρα στελέχη μέσα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δηλαδή τι να κάνω εγώ το Υπουργείο Εμπορίου, λέω τώρα, αν στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι όλα πρέπει να είναι κρατικά;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Μάλιστα κατάλαβα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Άρα συμφωνούμε σε μια κατεύθυνση και ο καθένας βάζει βέτο σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Δεύτερος όρος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ότι πρέπει η χώρα να αποκτήσει μια στρατηγική, την οποία δεν έχει. Η στρατηγική ποια είναι για μας; Είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων…
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Περίμενε, δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι τελεία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Είναι κορυφαίο όμως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Είναι κορυφαίο, γι” αυτό και βλέπεις ότι δεν δειλιάζω να το πω πρώτο.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και όλοι αυτοί που λένε ότι «θα κάνω, θα κάνω, θα κάνω, θα δώσω και στους αγρότες και κάποια στιγμή θα εφαρμόσω και το Μνημόνιο», δεν είναι έτσι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Σωστά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Το πρώτο είναι και αν δεις τις υποχρεώσεις της χώρας, εάν δεις αυτά που πρέπει να κάνουμε, θα τρομάξεις. Δεν ξέρω αν θα βρούμε εθελοντή Υπουργό Οικονομικών!
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Πιστεύεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει Μνημόνιο, όταν λέει ο Πρωθυπουργός ακόμη και σήμερα «δεν το πιστεύω»;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Θα εξαρτηθεί από τους ανθρώπους που θα δούμε ότι θα έχει στην τελική ευθεία ο κ. Τσίπρας στο πλευρό του. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να το κάνουν. Δηλαδή ο κ. Σταθάκης μπορεί να το κάνει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Υπάρχουν άλλοι που λένε «εγώ έχω ταχθεί να ακυρώσω το Μνημόνιο».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι καλά, αυτά είναι αστεία πράγματα. Το ένα είναι η εφαρμογή αυτών που έχουμε συμφωνήσει και στη συνέχεια χρειαζόμαστε πρόγραμμα για την παιδεία όπως σας είπα, το Μνημόνιο δεν λέει κάτι για την παιδεία. Και χρειαζόμαστε πρόγραμμα που είναι δικό μας παραγωγής εξαγωγών.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Βέβαια. Αν αυτή η χώρα πολύ σύντομα δεν μπει σε μια λογική παράγω και εδώ είναι πολυεπίπεδο. Πήγα χτες στον Αρχιεπίσκοπο και λένε κάποιοι σήμερα γιατί πήγα στον Αρχιεπίσκοπο. Πήγα στον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουμε ένα θέμα, το οποίο μου είχε θέσει σα δημοσιογράφος. Ξέρεις ποιο είναι αυτό; Μιλάμε για την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία.
Ξέρεις ότι εδώ και τρία χρόνια ζητάει ο Ιερώνυμος από τους πολιτικούς να βάλουν κάτω τους χάρτες να δουν την περιουσία, να ξεκαθαριστεί και να πει η Εκκλησία με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας «αυτά να τα δώσουμε στους νέους αγρότες, αυτά να τα δώσουμε για τουριστική αξιοποίηση για να ζουν κάποια Ιδρύματα» και τρία χρόνια δεν βρίσκει ένα συνομιλητή;
Πάει ο κ. Τσίπρας του κάνει τεμενάδες, προσπαθεί να πείσει τους χριστιανούς ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό το πλήθος …
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Είχαμε μια συμφωνία –λέει- με τον Σαμαρά, την οποία δεν συνέχισε μετά ο Τσίπρας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Με τον Σαμαρά βάλτωσε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Για την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Συμφωνία που δεν εφαρμόστηκε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, είχαν ένα πλαίσιο. Αυτό το θέμα να κάνεις μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εννοώ ότι είναι πολυεπίπεδο και δεν είναι και πάρα πολύ δύσκολο.
Εμείς όπως είδατε, αλλάξαμε μερικούς κανόνες για την φορολογία που μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή πιστεύουμε -υπάρχει μελέτη την έχουμε κάνει είναι συγκεκριμένη- ότι εταιρείες μέχρι 30.000 ετησίως που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα που δεν μετέχουν ουσιαστικά είναι το 4% του ΦΠΑ αυτές πρέπει να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ.
Αυτό, είναι μια πράξη η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα μειώσει τη γραφειοκρατία στους μικρούς, θα βοηθήσει την επενδυτική τους δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές μικρές ενέργειες στην παραγωγή, στους μικρομεσαίους, και στην αντιμετώπιση της νέας επιχειρηματικότητας που πρέπει να γίνουν ένα μεγάλο πακέτο, για να πάμε μπροστά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Μια σύντομη διακοπή για να ακούσετε τους τίτλους των ειδήσεων και θα επιστρέψουμε στη συζήτησή μας με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Δεν άκουσα τίποτα για την επιχειρηματικότητα, για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Θέλω να πω, έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Μην το λες σ’ εμένα αυτό γιατί ξέρεις ότι το πρώτο πράγμα που έθεσα στη Βουλή είναι ότι πρώτον, έπρεπε να προχωρήσουν τάχιστα οι αποκρατικοποιήσεις. Και έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «μα τι κόπτεσαι, γιατί να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις;». Και τώρα τις κάνει ασθμαίνοντας, τις κάνει χειρότερα απ’ ό,τι η Νέα Δημοκρατία τις είχε αποφασίσει..
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Γιατί πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία, το μείζον. Συμφωνούμε;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και η μαύρη εργασία συμπληρώνω εγώ. Δηλαδή τα παιδιά μας υποχρεώνονται να δουλέψουν με μαύρα λεφτά χωρίς ασφάλεια..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Με όσα να’ ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας. Ήμουν με τη μηχανή χτες και με σταμάτησε ένας ντελιβεράς και μου λέει «ρε φίλε πες κάτι, είμαστε όλοι παράνομοι». Και μιλάμε για παιδιά που κάποιοι απ’ αυτούς είχαν σπουδαίες δουλειές στο παρελθόν. Λοιπόν, μαύρη εργασία και ανεργία. Και κάθονται και τους λέμε και άκουσα τώρα και τα παλιά κόμματα, κάτι καινούργιες προτάσεις, ενίσχυση, ενίσχυση…
Ποια ενίσχυση; Το θέμα είναι να προσθέσουμε ένα 0,5% στο επίδομα του ΟΑΕΔ; Δε μ’ ενδιαφέρει αυτό. Το σημαντικό είναι: Μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές; Εμείς λέμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές. Πρώτον, αποκρατικοποιήσεις, άμεσα. Άμεσα αποκρατικοποιήσεις, όχι μόνο αυτές, και άλλες εάν είναι βεβαιωμένο ότι αυτός που θα τις πάρει θα προσθέσει στον ευθύ χρόνο νέες θέσεις εργασίας.
Και μάλιστα έχουν επεξεργαστεί οι οικονομολόγοι μας, το επιτελείο μας που είναι τρανταχτό, ότι πρέπει να υπάρχει φορολογική ελάφρυνση με βάση τους εκατοντάδες υπαλλήλους που προσλαμβάνουν. Δηλαδή αν τα λεφτά σου που κερδίζεις, να το πω έτσι, τα σπρώχνεις στην εργασία, σου μειώνουν τη φορολογία. Γιατί αυτό αμέσως εισπράττει η κοινωνία, αυτό μ’ ενδιαφέρει εμένα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Είναι σοβαρό κίνητρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Άρα το ζήτημα το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να μπουν κάποιοι καινούργιοι επιχειρηματικοί κλάδοι στη χώρα. Δηλαδή να πεις, εμείς το είπαμε, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, κέντρο των κλασικών σπουδών. Αυτό το πράγμα σε χειρότερη εκδοχή έχει 9 με 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και σε ανώτερη μπορεί να έχει 30.000 θέσεις εργασίας. Έγινε στην Κύπρο με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από μας, εννοώ εδαφικά, όλα αυτά τα προβλήματα που έχει, αεροπορικά κτλ..
Κατάφερε κι έχει μη κρατικά Πανεπιστήμια και συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλη την Ευρώπη. Εκεί είναι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο στη χώρα με νέο περιεχόμενο, δηλαδή νοσοκομειακό τουρισμό, θρησκευτικό κτλ., είναι πράξεις που σχετικά εύκολα μπορούν να γίνουν και ν’ αποδώσουν σε μια χειμαζόμενη περιοχή της Μεσογείου. Αντιλαμβάνεστε τι λέω, έχουν γκρεμιστεί τα κάστρα του τουρισμού και πρέπει να χτιστεί το καινούργιο.
Κι εμείς αυτό που κάναμε, τώρα τι να πω, δε θέλω να τα βάλω με συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτό που κάναμε είναι να λέμε «ελάτε στο ελληνικό καλοκαίρι». Δεν είναι εκεί το θέμα, ό,τι τουρισμός πήρε, πήρε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:«Ελάτε στον ελληνικό χειμώνα» κανονικά πρέπει να λέμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Βέβαια. Ελάτε στον ελληνικό χειμώνα, ελάτε στην ορειβατική Ελλάδα. Αλλά πώς θα τα κάνεις αυτά; Δε θέλει πάρα πολλά πράγματα, θέλει ένα μικρό συντονισμό.
Πήγα στο ΚΑΤ προχθές, δεν ξέρω αν το είδατε, πήγα σε δυο τρία νοσοκομεία, στο ΚΑΤ με πρόλαβε και η κάμερα. Και συζήτησα, δεν είναι Ποτάμι αυτοί οι άνθρωποι, ο Διευθυντής έχει μπει από το ΠΑΣΟΚ, ξέρεις, είναι άλλοι άνθρωποι.. Και συζητάμε. Και τους λέω «ρε παιδιά, πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε;». Και μου λέει: «Με λίγους νοσοκόμους εγώ θα σου κάνω 15.000 εγχειρήσεις παραπάνω το χρόνο. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε μερικά σάντουιτς στους αγαπημένους συνδικαλιστές. Έχετε αποτιμήσει τι είναι αυτό το πράγμα που έκανε; Τα σάντουιτς που μοίρασε ο Τσίπρας στον κ. Φωτόπουλο θα αρκούσαν για 2.000 νοσοκόμους σε όλη τη χώρα και 1.000 γιατρούς. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για το σύστημα υγείας που καταρρέει;
Θα μου πεις, να μη μοιράσουμε και σάντουιτς στους συνδικαλιστές; Βεβαίως, όλα μπορούμε να τα κάνουμε αν έχουμε λεφτά. Αλλά πάνω απ’ όλα όταν μια χώρα ξεκινάει, πρέπει να έχει προτεραιότητες.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Μην κόβεις μετά από τους συνταξιούχους για τις εισφορές υγείας όμως..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Θέλεις να πούμε γι’ αυτό; Να σου πω το τολμηρό. Έκοψε το εισιτήριο στα νοσοκομεία. Εμείς διαφωνούμε. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει ο Παπαδόπουλος όταν πάει στο νοσοκομείο, που έχει έναν κανονικό μισθό, να πληρώνει εισιτήριο. Ξέρεις πόσα λεφτά χάνουμε από τον τουρισμό; Ξέρεις ότι πάει ο τουρίστας, το έχει μάθει, δηλαδή κόβει λίγο το χέρι του ο τουρίστας και πάει στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας και περιμένει να πληρώσει 5 ευρώ, 10 ευρώ και του λέμε «όχι ρε φίλε, εμείς είμαστεlarge, φύγε».
Κάναμε παρέμβαση εμείς το Μάιο και τους λέω «κάντε τουλάχιστον αυτό, δηλαδή είναι δυνατό να μην έχουμε κέντρα υγείας, να διαλύονται και να μην παίρνουμε εισιτήριο για κάποιον που θέλει να βάλει μια γάζα; Και μου λέει «όχι, δωρεάν». Και τι έκαναν τώρα; Έβαλαν 30 ευρώ στις συντάξεις. Δηλαδή έβαλαν σε όλους τους συνταξιούχους, αυτά είναι τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς που μοίραζε ο κ. Τσίπρας, κόβω το εισιτήριο για τα 5 ευρώ, και σου βάζω 30 ευρώ το μήνα στις συντάξεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Εσύ θ’ απαιτήσεις από την επόμενη κυβέρνηση να επιστρέψει το εισιτήριο και να επιστρέψουν και οι κομμένες συντάξεις στους συνταξιούχους; Θα το βάλεις ως όρο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Βέβαια. Ο άνεργος δεν πληρώνει στο νοσοκομείο, είναι ψέμα. Δεν πληρώνει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Δεν πλήρωνε ούτε πριν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αυτό εννοώ, δεν πλήρωνε και πριν, αλίμονο. Υπάρχει μια ευκινησία. Ο άνθρωπος που είναι άνεργος θα έρθει να πληρώσει στο νοσοκομείο; Όχι. Αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στο ΚΑΤ, το είπα σαν παράδειγμα, που προστρέχουν και άνθρωποι, επειδή είναι φοβερό ορθοπεδικό νοσοκομείο. Και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υπηρεσίες, δεν έχουν να εξυπηρετηθούν και φεύγουν και πάνε στα ιδιωτικά κέντρα για ποιο λόγο; Γιατί; Δεν ήθελε το κράτος, δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, να διορίσει τους νοσοκόμους που έχουν περάσει. Γιατί ήταν από ΑΣΕΠ. Και άμα είσαι από ΑΣΕΠ δεν είσαι και δικός μου..
Έχει γίνει ο διαγωνισμός, είναι νομιμοποιημένος, υπάρχουν κονδύλια, έχουν εγκριθεί από τους κακούς μνημονιακούς, για να το πω έτσι και δεν τους πήραν τους νοσοκόμους. Καταρρέουν τα νοσοκομεία. Και κάθονται οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που τώρα έγιναν Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να προπαγανδίζουν ας πούμε ότι κάποια στιγμή στον αιώνα που θα μας έρθει θα έχουμε μια καλύτερη υγεία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Να τελειώσω μισό λεπτό το ιδιωτικό. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα; Άκουγα τον κ. Τσίπρα να εφησυχάζει, ότι πάμε καλά. Λέει, τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν στην οικονομία. Και διαβάζω τώρα ότι πρόκειται να έχουμε 63.000 λουκέτα και άλλους 150.000 ανέργους λόγω τωνcapitalcontrolτου κ. Τσίπρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Το κόμμα της ανεργίας. Φάνηκε υπερβολικό όταν το είπα στη Βουλή και είπα ότι πρώτη φορά βλέπω ένα κόμμα της Αριστεράς να μην αναφέρεται καθόλου στους ανέργους και στην εργασία. Τι έκανε ο Τσίπρας; Έβγαινε στο εξωτερικό και ερχόταν και έλεγε: «Καταφέραμε με τους συνταξιούχους να μην έχουμε άλλους μειώσεις, καταφέραμε με το Δημόσιο να μην έχουμε τίποτε άλλο».
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ασχολιόταν με τον δημόσιο τομέα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Και είπα κάποια στιγμή, το είπα στη Βουλή: «Να σας πληροφορήσουμε ότι η Ελλάδα εκτός από συνταξιούχους που βεβαίως πρέπει να τους φροντίσουμε, εκτός από το Δημόσιο που βεβαίως πρέπει να το αλλάξουμε, έχει και αυτούς που σε θρέφουν Τσίπρα, έχει αυτούς που σε θρέφουν Νέα Δημοκρατία». Και αυτοί είναι οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί θρέφουν την Ελλάδα. Και αυτοί δεν ήταν ποτέ της προσοχής μας.
Και τι κάναμε τώρα; Όπως σωστά το είπες, λουκέτα, λουκέτα και νέα ανεργία. Να σου πω κάτι, γιατί είμαι με φίλους και νιώθω οικεία: Κάποια στιγμή όταν έφταναν τα πράγματα στον κόμπο, εμείς είπαμε το πολύ ανεξήγητο για κάποιους πολιτικούς, «φέρτε τώρα μια συμφωνία να την υπογράψουμε». Το θυμάστε, μετά το δημοψήφισμα. Και τολμάει ο Τσίπρας σήμερα να μας κατηγορεί γιατί εμείς είπαμε «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε».
Λοιπόν, είπαμε, φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε. Και το ξαναλέω, αν είχε φέρει τη συμφωνία που του είχαμε πει τότε, δε θα είχαν κλείσει οι Τράπεζες. Αν είχε φέρει τη συμφωνία τότε που το είχαμε πει εμείς δε θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα. Αυτό το πράγμα ξέρετε πόσο κοστολογείται σήμερα; Περίπου 45 δισεκατομμύρια. Αυτό δηλαδή που είπε το Ποτάμι, που τόλμησε, πρώτο κόμμα γιατί όλοι τότε έκαναν και λίγο τον Κινέζο, και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, γιατί είχαν τ’ απωθημένα τους με το παρελθόν και έλεγαν «δεν ξέρουμε, θα δούμε, θα το εξετάσουμε».
Το Ποτάμι λοιπόν βγήκε μπροστά και είπε: «Φέρτε μια συμφωνία». Γιατί; Γιατί είχαμε τους ανθρώπους και στην Ευρώπη και στο οικονομικό επιτελείο το δικό μας που έλεγαν ότι αν δεν κάνουμε τη συμφωνία θα το πληρώσει με αίμα η Ελλάδα. Και το πλήρωσε. Δεν κάναμε τη συμφωνία όταν το Ποτάμι το είπε και μας χρεώθηκε τουλάχιστον 45 δισεκατομμύρια. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό για μαγκιά.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Θα κάνουμε την τελευταία διακοπή για διαφημίσεις. Όταν επιστρέψουμε θέλω να επιστρέψουμε σ’ αυτό που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο: Τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Πώς είναι δυνατό με όλα αυτά που επισημαίνεις τα οποία νομίζω δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, να μπορέσουμε να στήσουμε μια κυβέρνηση που την περιμένει και μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή. Κι έχω κι ένα δυο ερωτήματα επιπροσθέτως να κάνω.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:
Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και θέλω να σε ρωτήσω το εξής: Έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα αν τα δύο κόμματα είναι περίπου ισοδύναμα, μπορεί να χρειαστεί και τρίτο κόμμα για να σχηματιστεί Κυβέρνηση, να μην αρκούν μόνο δύο. Εκεί έχεις κάποια βέτο; Δηλαδή αν σου ζητηθεί συνεργασία να έχεις κι ένα τρίτο κυβερνητικό εταίρο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εννοείς να πρέπει να είναι το πρώτο και το τρίτο, αλλά να είναι και το δεύτερο;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Η Νέα Δημοκρατία Ποτάμι για να μη λέμε μόνο για ΣΥΡΙΖΑ και Λεβέντης. Εκεί τι γίνεται;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, κοιτάξτε τώρα, νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη χώρα για να συμπεριφερόμαστε όπως ταtrollτου διαδικτύου. Και ελπίζω ότι ο κόσμος θα σκεφτεί πολύ σοβαρά την ψήφο του σε αυτές τις εκλογές και δε θα κάνει πλάκα με τους Πολιτικούς.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ναι το λέγαμε και στην προηγούμενη αλλά δεν το είδαμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι παλαιότερα έκανε πλάκα με τη Χρυσή Αυγή, τώρα κάνει πλάκα με το Λεβέντη, νομίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι εις βάρος των παιδιών μας, είναι εις βάρος της δουλειάς μας, εις βάρος του μέλλοντος. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα κάνει πλάκα στις δημοσκοπήσεις, αλλά δε θα κάνει πλάκα στην κάλπη.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Υπάρχει κάποιο κόμμα που λες εγώ με αυτούς δε συνεργάζομαι και φυσικά εξαιρούμε τη Χρυσή Αυγή, είναι αυτονόητο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, ναι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Με τον Καμμένο θα μπορούσες να είσαι στην Κυβέρνηση;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Με το Λαφαζάνη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι βέβαια, κοίτα, είναι απλό το πράγμα. Πρέπει να βάλεις στόχους. Η Κυβέρνηση πρέπει να βάλει στόχους. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορεί να έχουν σχέση ούτε με την ακροδεξιά, ούτε με σταλινικά πρότυπα, δηλαδή το ότι είμαστε όλοι μαζί δε σημαίνει ότι είμαστε και ένας χυλός όλοι, δεν υποστηρίζουμε τα ίδια πράγματα, έτσι;
Έχουμε ο καθένας τις αξίες του. Άλλοι λίγο πιο εδώ, λίγο πιο εκεί, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τα μεγάλα κόμματα να χαράξουμε την ευρωπαϊκή πορεία. Εκεί αγκάθια είτε ακροδεξιά είτε ακροαριστερά δεν πρέπει να παρεισφρήσουν γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Άρα ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία Ποτάμι ΠΑΣΟΚ, τέλος, μόνο με αυτά συζητάς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι πρόσεξε όμως, αλλά είπα και πριν, ποιο ΠΑΣΟΚ; Επειδή δεν έχω αναφέρει καθόλου, ποιο ΠΑΣΟΚ; Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας απαντήσει, έτσι; Δεν γεννηθήκαμε σήμερα παιδιά, οι ευθύνες..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και ολίγον ΚΙΔΗΣΟ διαβάζω..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ποια ΔΗΜΑΡ;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Κάτσε βρε παιδί μου, ένα έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει καλή πορεία στο παρελθόν δεν μπορεί να έρθει στο κόμμα σου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αυτό τι σχέση έχει με αυτό που με ρωτάει τώρα; Εγώ λέω ότι οι ταμπέλες πρέπει να εξειδικευθούν, έτσι; Όταν λέει κάποιος να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα τι εννοεί; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ συνυπογράφει τα εγκλήματα που έγιναν στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου; Αυτό θα συνεχίσουμε, τα ίδια πράγματα θα συνεχίσουμε;
Εμείς λοιπόν λέμε ότι βεβαίως υπάρχουν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως υπάρχουν και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούμε να ενωθούμε σε μία ευρωπαϊκή πορεία, αλλά η ατζέντα δεν είναι δική τους, η ατζέντα δεν είναι το παλαιοκομματικό κράτος. Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα τα ξαδέρφια του ενός και τα ξαδέρφια του άλλου, δεν είναι δηλαδή το δίλημμα θα πάρουμε καλαματιανούς να διοικούν το κράτος ή θα πάρουμε αρτινούς να διοικούν το κράτος; Το θέμα είναι να πάρουμε αξιόλογα στελέχη.
Εμείς λοιπόν λέμε εάν τα παλιά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αυτοκαθαρθούν, να πουν μερικά καινούρια πράγματα στον ελληνικό λαό, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Για να καταλάβω όμως κάτι, είπες «εγώ στην Κυβέρνηση δε συμπράττω, αν υπάρχουν Υπουργοί από το παλιό».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μέσα σε αυτό εντάσσεις και τη Γεννηματά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Δεν είναι σωστή αυτή η κουβέντα που κάνεις τώρα, η Γεννηματά είναι Πρόεδρος ενός κόμματος.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ήταν και Υπουργός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Είναι συνομιλήτρια και θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης η Φώφη Γεννηματά.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μάλιστα, ωραία γι΄ αυτό σε ρωτάω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Αλλά τώρα αν έρθουν όλοι οι Αρχηγοί και πουν ότι εγώ θέλω το Υπουργείο που ήμουνα, βεβαίως διαφωνούμε. Δεν είναι αυτό το θέμα να βολευτούν οι Αρχηγοί σε Υπουργεία. Μπορούμε να φτιάξουμε μια Κυβέρνηση νέων ανθρώπων; Αυτό είναι το θέμα. Νέων ανθρώπων δεν εννοώ 35ρηδων, αν και δε θα είναι και κακό να βάλουμε και μερικούς καινούριους, έτσι;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Βέβαια καθόλου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Με πολλή μεγάλη χαρά εγώ δέχθηκα την υποστήριξη από τα παιδιά του ΜΠΡΟΣΤΑ, κεντροαριστεροί άνθρωποι από τα σπλάχνα ας πούμε αυτό που λέμε..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Του Γιώργου δεν ήταν αυτοί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι, είναι άνθρωποι αυτό που λέμε εκσυγχρονιστές και τα λοιπά, έτσι;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Τώρα που μιλάς για μεταγραφές, διάβασα ότι είσαστε κοντά να συμφωνήσετε συνεργασία με τον κ. Σκυλακάκη και τη ΔΡΑΣΗ, αλήθεια είναι αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι συμφωνήσαμε, ο κ. Σκυλακάκης θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, είναι καινούριο, είναι μαζί μας δηλαδή αρκετοί υποψήφιοι της ΔΡΑΣΗΣ, τα παιδιά του ΜΠΡΟΣΤΑ είναι μαζί μας.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, που; Πρώτος;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Είναι και το ΚΙΔΗΣΟ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Είναι αρκετά παιδιά από το ΚΙΔΗΣΟ..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Μισό λεπτό, ο κ. Σκυλακάκης θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι δε θα είναι, γιατί δεν το ήθελε κιόλας να είναι επικεφαλής. Δηλαδή είπε ότι «εγώ θα στηρίξω, θα είμαι εδώ, θα είμαι παρών, δίνω το όνομά μου για να φανεί ότι δεν υπάρχει κανένα σύννεφο, αλλά δεν αλλάζει ο επικεφαλής».
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Και θα έχεις και στελέχη από το ΚΙΔΗΣΟ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Υπάρχουν στελέχη από το ΚΙΔΗΣΟ σε όλη την Περιφέρεια που είναι μια νέα γενιά Πολιτικών, έτσι; Είχαν εμφανιστεί και την προηγούμενη φορά και είχαν πει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, αρκετοί από αυτούς έχουν μία πολύ καλή σχέση με τους ποταμιστές της κάθε περιοχής και υπάρχει μια κουβέντα κάποιοι από αυτούς να είναι στα ψηφοδέλτια.
Εμείς κοιτάξτε, τα κριτήριά μας σας είπα είναι οι καινούριες ιδέες και δεν είναι κάτι που λέμε τώρα, γιατί το καινούριο σου λέω τώρα το λένε όλοι για να τους αρέσει. Θυμάσαι όταν βγήκα τι είπα; Δε με ενδιαφέρει το αριστερά, δε με ενδιαφέρει το δεξιά, με ενδιαφέρει ο σύγχρονος λόγος, με ενδιαφέρει η θέαση στη σύγχρονη Ευρώπη.
Μπορείς εμένα μα μου φέρεις αυτό που υπάρχει στην Ευρώπη και να το αντιγράψω και να το κάνω εδώ, για να γλιτώσω χρόνο και να κερδίσω; Αυτό θέλουμε εμείς. Άρα ανθρώπους που υπηρετούν το νέο, παίρνουμε από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα και από την Κεντροδεξιά και από την Κεντροαριστερά.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Το εννοείς που λες ότι «εγώ για να κάνω κάποιον Υπουργό πρέπει να έχει πέντε χρόνια τουλάχιστον ένσημα»;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, ναι, σε ότι αφορά εμένα και θα προσπαθήσω αυτό το πράγμα να γίνει νόμος της χώρας, έτσι;Να σου πω κάτι; Εδώ δεν είναι το λογικό; Δεν είναι το λογικό; Υπάρχει περίπτωση σε μία επιχείρηση…
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Κάτσε, έχουμε Πρωθυπουργούς χωρίς καθόλου ένσημα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Όταν λες «ένσημα», εννοείς ένσημα στον ιδιωτικό τομέα;
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Έχουμε Πρωθυπουργούς πολλούς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, πρόβλημά σας. Πρόβλημά σας αν τους ψηφίσατε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Και δικό σου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Όχι, εγώ δεν τους ψήφισα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Εσύ θα τους στηρίξεις όμως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι πρόσεξε, είμαστε μια επιχείρηση και ξαφνικά έχουμε ένα πρόβλημα, ότι στο τμήμα στο Λογιστήριο κάτι δεν πάει καλά. Πιάνουμε έναν κλέφτη, έτσι; Θα βγεις στο δρόμο και θα πάρεις έναν άεργο, ο οποίος δεν έχει δουλέψει ποτέ του και θα του πεις έλα να γίνεις Προϊστάμενος; Γιατί τι περάσαμε εδώ; Κάποια στιγμή βρήκαμε ότι οι Μηχανικοί..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Αυτό ήθελα να ρωτήσω, άρα ένσημα στον συγκεκριμένο τομέα. Όχι ο φίλος μου ο Ψαριανός που είχε 20 χρόνια στη δημοσιογραφία, άρα στον ιδιωτικό τομέα μπορείς να τον βάλεις τώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι οι Μηχανικοί που χτίζουν το σπίτι μας είναι κλέφτες, αυτό περίπου συνειδητοποιήσαμε και τι κάναμε; Φωνάξαμε τις «φραπεδιές», τα ξαδέρφια μας ας πούμε που ήταν αραχτά στις πολυθρόνες και στα κόμματα και είπαμε ελάτε να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνιέται έτσι η Ελλάδα, δε θα περάσουμε από τους κλέφτες στους φραπέδες, από τους καναπέδες στους βαρόνους, δε θα περάσουμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Σταύρο μου, ο σοφός λαός αυτούς όμως επιλέγει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ναι, ο σοφός λαός πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή έχει και μια άλλη επιλογή, πρέπει να καταλάβει ότι έχει μια χρήσιμη επιλογή αλήθειας και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ποτάμι ότι είπαμε τα χρόνια που ήμασταν τους μήνες που είμαστε στα πολιτικά πράγματα ότι έχουμε πει έστω κι ένα ψέμα.
Εμείς λοιπόν τι λέμε; Να μπουν μπροστά νέες δυνάμεις, νέοι Πολιτικοί. Θα είναι κατάντια για τη χώρα, εάν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε είναι υπό τον Τσίπρα, είτε είναι υπό τον Μεϊμαράκη μυρίζει ναφθαλίνη. Δηλαδή είναι τα παλιά πρόσωπα, σε κάποιους διαφορετικούς ρόλους. Πρέπει να βρούμε κι εμείς μπορούμε να βρούμε τα νέα πρόσωπα. Αυτή θα είναι η συμβολή μας, τα νέα πρόσωπα, να ανοίξει η πόρτα να μπει το Ποτάμι να καθαρίσουν τα πράγματα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ευχαριστούμε πολύ που ήσουν σήμερα μαζί μας, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο στόχο σου. Αλήθεια, το ποσοστό δεν μας τον είπες, ο στόχος είναι το τρίτο κόμμα ή είναι κάποιο ποσοστό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο στόχος παραμένει να είμαστε..
Β. ΧΙΩΤΗΣ:5-6%;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Άσε βρε φίλε τώρα 5-6%. Δε θα είμαι καθόλου ευτυχής..
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ο στόχος είναι το τρίτο κόμμα ή είναι και ένα ποσοστό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Ο στόχος είναι να είναι τρίτο κόμμα και να είναι η φωνή του σεβαστή σε δύο ψαλιδισμένους μεγάλους. Ψαλιδισμένους, να τους κόψουμε τα φτερά.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Να είναι πάνω από το 7% όμως, μην είσαι τρίτο κόμμα..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εγώ θέλω 10%.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Στόχος είπαμε, όχι επιθυμία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Εγώ θέλω 10% και πρέπει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Είναι ντροπή να επιστρέψουμε και να παραδοθούν στο παρελθόν, γιατί εδώ μιλάμε για ολική παράδοση. Δηλαδή οι άνθρωποι που κάνανε τα μεν λάθη και τα δε λάθη και τους λέμε τώρα συνεχίστε μαζί. Ε, όχι. Όχι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ευχαριστούμε πολύ, ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:Ευχαριστούμε Σταύρο.