Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις εκλογές, τον Αλ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Ν.Δ. και τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο{{{ audio1 }}}

Για τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ο κ. Τσίπρας, αν μπορούσε να κάνει εκλογές 15αύγουστο, θα τις είχε κάνει. Θέλει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να συζητήσει παρουσία των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, γιατί δεν ενδιαφέρεται να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Άρα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια υποχρέωση να μην παίξει το παιχνίδι του κ. Τσίπρα. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τηρεί το Σύνταγμα. Δεν είμαι συνταγματολόγος, αλλά καλά ελληνικά ξέρω και το Σύνταγμα το διαβάζω και το ερμηνεύω σωστά. Αυτό ζητώ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να λύσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα.. Είναι αυτός, ο οποίος δεν θέλει να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνη να συγκαλέσει τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών κι αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να έρθει, ας μην έρθει. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί την πρώτη και την ύψιστη υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό λέω, ναι (σ.σ.: ότι ο ΠτΔ κάνει το «χατίρι» του κ. Τσίπρα). Αν δεν συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι κάνει το χατίρι του κ. Τσίπρα. Μπορεί να έχει την άποψη αυτή, είναι ο μόνος εξ’ όσων γνωρίζω, από τους συνταγματολόγους, ο οποίος έχει αυτή την άποψη.»

Για τη Ν.Δ., τις εκλογές και τα εσωκομματικά της

«Η Ν.Δ., κι αν είναι μπροστά με μια μονάδα, πιστεύω ότι έχει βάσιμες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να απευθύνει μια πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, και θα ενέτασσα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις δυνάμεις, να καθίσουν στο τραπέζι, να καταλήξουν σε μια προγραμματική συμφωνία, η οποία, ως πρώτο στόχο, θα έχει την υλοποίηση του προγράμματος. Να επιχειρήσει να σχηματίσει την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση από τη Βουλή που θα προκύψει. Τα εσωκομματικά της Ν.Δ. θα τα δούμε με ησυχία μετά τις εκλογές. Αυτό, το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η νίκη της Ν.Δ. κι ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής.

Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να βγει πρώτο κόμμα, γιατί δεν έχει διάθεση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Κι αν βγει πρώτο κόμμα, σε τρεις μήνες θα ξαναείμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση που είχαμε βρεθεί τον περασμένο Ιούλιο.»

Για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Αυτό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Ένα πράγμα που έκανε πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση είναι να προσλαμβάνει κόσμο και να διεκπεραιώνει διάφορες υποθέσεις στο Δημόσιο. Εκεί δηλαδή όπου είχε μπει μια τάξη στη διαχείριση του προσωπικού, ξεφύγαμε πάλι και γυρίσαμε σε παλιές πελατειακές λογικές. Αρκεί (να δείτε) τις αποσπάσεις που έγιναν στο Υπουργείο Παιδείας και πόσοι άνθρωποι φύγανε από τις τάξεις που είναι απαραίτητοι για να πάνε σε διοικητικές θέσεις, πάρκινγκ, να τους κάνουμε δηλαδή βολικά ρουσφέτια. Αυτά έκανε πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι άνθρωποι, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν, πρέπει να ξαναπολυθούν; Όχι. Δεν γίνεται από ένα σημείο και πέρα οποιοσδήποτε πολίτης να γίνεται «μπαλάκι» με αυτό τον τρόπο.»