Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ο Νίκος Φίλης, μίλησε στον Βασίλη Αδαμόπουλο{{{ audio1 }}}

Για την Κεντρική Επιτροπή

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν υπήρξε , θα έλεγε κανείς πιστοποίηση ρήξης και τέτοια φαινόμενα, που είχαν στον τύπο προδιαγραφεί σε σχέση με την πλατφόρμα. Βεβαίως , οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και θα δούμε στην πορεία πως μπορούν να συνδεθούν.

Πράγματι, είμαστε μπροστά σε απαιτήσεις γνωστές, δεν είναι καινούργιες . Απλώς επανέρχονται τώρα, εν όψει της υπογραφής της τελικής συμφωνίας όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 20 του Αυγούστου, μπροστά σε κινήσεις , σε θέσεις , σε πολιτικές , οι οποίες εξοργίζουν , διότι έχουν ένα στοιχείο κοινωνικής μεροληψίας εις βάρος των αδύναμων .

Οι μόνοι που μπορούν να διαπραγματευτούν και να αποκρούσουν στον ένα ή άλλο βαθμό, αυτά τα μέτρα , προτείνοντας και ισοδύναμα με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου , είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς.»

Για ενδεχόμενο εκλογών

«Το τι θα γίνει στο τέλος, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και το σημαντικότερο είναι, σε σχέση με την διευκρίνιση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων , για την πορεία της χώρας. Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, με ποια χρονοδιαγράμματα , πότε θα υπάρξει η εκταμίευση, σημαντικά θέματα αυτά .

Όμως, αν θέλουμε να μιλάμε με όρους Δημοκρατίας , είναι προφανές ότι, μετά την επιβολή ενός τελεσιγράφου στη χώρα, έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης κι εξουσιοδότησης. Άλλοι ήταν οι όροι των εκλογών του Ιανουαρίου, άλλοι είναι τώρα. Αν θέλουμε λοιπόν να υπάρξει μια Δημοκρατική τάξη, είναι προφανές, ότι χρειάζεται να υπάρχει μια νέα αφετηρία με λαϊκή νομιμοποίηση.»

Για το σχέδιο Βαρουφάκη

«Το θέμα της αλλαγής του νομίσματος δεν μπορεί να γίνει, αν κάποιος το θέτει, με όρους μυστικού σχεδίου, διότι, το θέμα της αλλαγής νομίσματος, όποιος το θέτει, πρέπει να τεθεί φανερά στην κοινή γνώμη , να επιδιωχθεί να υπάρξουν πολιτικές και ιδεολογικές συναινέσεις, μέσα από μια αντιπαράθεση των απόψεων.

Δεν μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί ένας πολίτης και να ακούσει, ότι αλλάζει το νόμισμά του και πιστεύω, ότι η τακτική αυτού του περιβόητου μυστικού σχεδίου, που γενικώς ακούγεται και δεν ήταν πρόταση του κ. Βαρουφάκη , παραπέμπει σε μια αντίληψη , για μας στην Αριστερά το λέω, γιακωβίνικη, σε μια αντίληψη, όπου η πολιτική διεξάγεται, με όρους μυστικότητας, που έχουν τον χαρακτήρα, ξανά στο πλαίσιο της Αριστεράς μιλάω πραξικοπηματικού τύπου άσκησης της πολιτικής.»

-Θέμα ειδικού δικαστηρίου , θα υπήρχε;

«Κατά τη γνώμη μου , δεν υπάρχει.»

-Θεωρείτε ότι κάνει ζημιά ο κος Βαρουφάκης, με αυτά πού λέει, στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πιστεύω ότι δημιουργεί μια σύγχυση ναι.»