Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την παραίτηση Σαμαρά και τις εξελίξεις.{{{ audio1 }}}

Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη στρατηγική της ΝΔ

«Δεν το περίμενα και το απευχόμουν. Πίστευα πως υπάρχει βεβαίως η πιθανότητα να μην κερδίσει το «ναι», αλλά κι αν υπερίσχυε το «όχι», θα υπερίσχυε με μια μικρότερη πλειοψηφία. Απεδείχθη ότι σφάλαμε και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη στρατηγική ήττα για την κεντροδεξιά παράταξη και για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση με κάθε τρόπο, διότι αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού.»

Για το αν πρέπει η ΝΔ να στηρίξει πιθανή συμφωνία στη Βουλή

«Τουλάχιστον επί της αρχής, επί του περιεχομένου, μπορούμε να συζητήσουμε και ίσως να διαφωνήσουμε. Αυτό που έγινε με αυτό το δημοψήφισμα, με τις τράπεζες κλειστές – κι αυτό έχει τεράστια σημασία – (είναι ότι) υποστήκαμε μια δεύτερη μεγάλη συντριβή, αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς να προασπίσουμε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά και παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.»

Για τον Αντώνη Σαμαρά και την παραίτησή του

«Πράγματι η απόφαση του αρχηγού της ΝΔ είναι μια τίμια απόφαση, τον τιμά.

Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν κάτι το εξαιρετικά οδυνηρό. Είδα την αποτυχία μιας ολόκληρης στρατηγικής να ξετυλίγεται μπροστά μου και να θέτει για την παράταξη, στην οποία από μικρό παιδί υπηρετώ, υπαρξιακά προβλήματα.»

Για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ

«Είναι το τελευταίο που έχει σημασία. Το ποιος θα την εκπροσωπήσει, είναι δευτερεύον. Είναι πολιτική, για την οποία καλούνται, επιστρατεύονται και εφαρμόζονται ιδέες και πολιτικές. Όσον με αφορά, εφόσον το μείγμα πολιτικής είναι αυτό, το οποίο πιστεύω, ότι μπορεί να χρησιμεύσει στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσα να το σκεφτώ. Εάν δεν είναι αυτό, που θεωρώ εγώ χρήσιμο και αναφέρομαι στο μείγμα που ακολουθείται μέχρι τώρα, δεν μπορώ να το εκπροσωπήσω.

Είχαμε πάρει πολύ στραβό δρόμο, που μας οδηγούσε στην πασοκοποίηση.

Είμαστε ένα παλιό κόμμα, με βάρη και ουρές, μας θέλει η κοινωνία ως ΝΔ ή δεν μας θέλει και απεύχεται την παρουσία μας; Συνετρίβημεν από μια κυβέρνηση, η οποία επί πέντε μήνες πολιτεύεται αλλοπρόσαλλα και έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το περάσεις ελαφριά…»