Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις τράπεζες, τους μισθούς, τις συντάξεις, την οικονομία και τα σενάρια δραχμής.{{{ audio1 }}}

Για την πληρωμή μισθών και συντάξεων

«Ο κορβανάς έχει πληρώσει τις συντάξεις στους πρώτους που έπρεπε και δεν υπάρχει σύνταξη που δεν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό του ενδιαφερόμενου. Άλλο πληρωμή και άλλο πίστωση βέβαια. Όταν υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που βρίσκονται ανάμεσα στη σημερινή ημερομηνία και (το τέλος του μήνα) δεν μπορώ να τους υπερπηδήσω και να μην τους έχω κατά νου και να σας πω ότι πληρώνω ή δεν πληρώνω. Ως εκ τούτου, ξέρετε την απάντησή μας και είναι στερεότυπη το τελευταίο διάστημα: θέλουμε να είμαστε όπως πρέπει στις υποχρεώσεις μας και να πληρώνουμε στην ώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Έτσι αρχίσαμε το Φλεβάρη και έτσι συνεχίζουμε έως και σήμερα.»

Για τη λειτουργία των τραπεζών

«Θέλουμε να διευρύνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες – και οι τράπεζες το θέλουν – προς την κατεύθυνση κάποιος να μπορεί να κάνει περισσότερες συναλλαγές. Π.χ. να μπορεί να πληρώσει πιστωτικές κάρτες. Μέχρι τώρα, οι συναλλαγές είναι πάρα πολύ λίγες, τρεις λειτουργίες. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι το σύστημα, πρέπει να διευρύνει τις λειτουργίες του. Έγινε μια εισήγηση χθες, μην μπερδεύουμε τώρα τον κόσμο. Ως τις 12 το βράδυ θα έχει βγει αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα γνωρίζει ο κόσμος τι υπηρεσίες θα αυξηθούν.»

Για τις τραπεζικές θυρίδες

«Νομίζω απαντήσαμε χθες και τελείωσε το θέμα. Η κυρία Βαλαβάνη, από όσο κατάλαβα, το έθεσε ως θέμα άνισης μεταχείρισης, ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε 10.000 ευρώ που έχει στη θυρίδα του και άλλος μόνο σε 120 ευρώ που παίρνει στο γκισέ. Έτσι τέθηκε το θέμα. Όχι ως μία πράξη πολιτικής, η οποία υπάρχει ή ετοιμάζεται. Με αυτή την έννοια, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υφίσταται το παραμικρό που αφορά τον ενδιαφερόμενο και τη θυρίδα του. Είναι προσωπική σχέση, προσωπικά δεδομένα και ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα, αλλά αυτό που θέτει η κυρία Βαλαβάνη καταλαβαίνετε ότι έχει μία λογική. Με αυτή τη λογική της άνισης μεταχείρισης τέθηκε το θέμα.»

Για το αν υπάρχει σύγκρουση «ευρωπαϊστών» και «δραχμιστών» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση και τις δικές του θέσεις

«Υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός υπέρ της Ευρώπης και ένας υπέρ της δραχμής. Αυτός δεν είναι τωρινός. Όταν με κάλεσαν, σύμφωνα με αυτόν τον προσανατολισμό, δέχθηκα να βρεθώ εδώ που βρίσκομαι και το ξεκαθάρισα ότι οποιαδήποτε εκτροπή από αυτόν τον προσανατολισμό (σ.σ.: τον ευρωπαϊκό) δεν με βρίσκει σύμφωνο, άρα δεν μπορώ να βρίσκομαι εδώ. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει ένα σύνολο στον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα, διότι οι «δραχμιστές» δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, και στα άλλα κόμματα υπάρχουν τέτοιες τάσεις, αυτό αποτελεί μειοψηφία. Και οι μειοψηφίες ξέρετε πώς λειτουργούν: πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας ή να φύγουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ίδιο ισχύει και για μένα, στην περίπτωση που κάποιος έρθει και μου πει ότι η δραχμή έγινε πλειοψηφία. Εκεί, είτε θα ταυτιστώ με αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να ταυτιστώ στη ζωή μου είτε θα παραιτηθώ και θα γυρίσω στο Πανεπιστήμιο. Όταν θέτουν αυτό το ερώτημα, η δική μου απάντηση είναι πολύ απλή: να προσδιορίσουν το κόστος και τη ζημία από αυτή την επιλογή πρώτα και μετά να πουν ό,τι άλλο θέλουν. Αν είναι να ρίξουν μια πιστολιά στον αέρα με πολλά μεθοδολογικά λάθη που έχω γράψει σε ένα κείμενο με τίτλο «Μάρδας Plan B», αυτά τα λάθη, αν δεν τα έχουν κατά νου, μπορεί να φέρουν καταστροφές. Αν πουν να γυρίσουμε στη δραχμή και δεν τα έχουν κατά νου και λένε ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να γίνει εύκολα, εγώ μπορώ να το δεχθώ αυτό μόνο από έναν πρωτοετή φοιτητή και αυτό κάτω από προϋποθέσεις μόνο! Όποιος έχει τέτοιες θέσεις, να δώσει το όφελος και το κόστος αυτών των θέσεων.

Προσωπικά, δεν έχω κάνει (το ίδιο), διότι δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Με κάποιους υπολογισμούς που έχω κάνει, το πρώτο είναι ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα περιοριστεί στο ήμισυ. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε, μπορούμε να δούμε και κάποιες άλλες προεκτάσεις, π.χ. τι σημαίνει το ευρώ για την άμυνα της χώρας. Φεύγοντας από το ευρώ, θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Αυτό λέω σε άρθρα που έχω γράψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να υπενθυμίσω το απλό, ότι από το 1980 έως το 2000 η δραχμή κατρακύλησε επτά φορές. Από ένα δολάριο-43 δραχμές, φτάσαμε στο ένα δολάριο-343 δραχμές. Θα έπρεπε έτσι να δούμε μια εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών, με αυτά τα δεδομένα των «δραχμιστών». Μετά βίας, όμως, διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές. Ποιο είναι το λάθος τους; Ότι δεν έχουν υπολογίσει την ελαστικότητα των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Τραγικό λάθος, το οποίο είναι ίδιο με το λάθος που έκανε το ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή! Τραγικό λάθος είναι το ένα από αυτά που κάνουν όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή»