Την Παρασκευή 3 Ιουλίου ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το δημοψήφισμα.{{{ audio1 }}}

Για το δημοψήφισμα

«Σήμερα το πρωί νομίζω ήρθαν τα ψηφοδέλτια. Δεν νομίζω να έχουμε πρακτικά προβλήματα στον δήμο μας. Σε εμάς, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο έλλειμμα. Απ’ ό,τι μιλάω με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προχωράνε όλα κανονικά.

Πρώτα από όλα, αχρείαστο (το δημοψήφισμα). Δεύτερον, δυστυχώς υπαρκτό. Φοβάμαι για αυτή τη σημερινή μέρα με τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις, πολύ κοντινές, στην Αθήνα. Γενικότερα έπρεπε έστω και την τελευταία στιγμή να είχαμε αποφύγει όλη αυτή τη διαδικασία. Διότι είναι ένα δημοψήφισμα, εκτός της κυβέρνησης που έχει την άποψή της, που δεν χρειαζόταν να γίνει και είναι και ουσιαστικά αχρείαστο, δηλαδή με την έννοια ότι δεν καλούμαστε να υποστηρίξουμε κάποια μέτρα, δεν υπάρχει πρόταση, όλο αυτό που έχει περιγραφεί από όλους.

Εάν επικρατήσει η άποψη που τουλάχιστον εγώ υποστηρίζω, ότι πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη συμφωνία με την Ευρώπη κι αυτό το «ναι» θα το βοηθήσει και γρήγορα κλείσουμε μια συμφωνία κι ομαλοποιηθεί μια κατάσταση, παρά τα δύσκολα μέτρα που θα έρθουν, νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί ο όποιος διχασμός υποκρύπτεται. Αν η απάντηση είναι «όχι», κατά τη γνώμη μου, θα δυσκολέψει μια διαδικασία της συμφωνίας, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο διάστημα με τα προβλήματα αυτά. Αυτό το σενάριο φοβίζει πιο πολύ. Δεν υπάρχει ουσιαστικό ερώτημα να πει ο άλλος «ναι» ή «όχι». Δυστυχώς, με αυτό το δημοψήφισμα, δημιουργήσαμε εχθρούς, εκεί όπου δεν υπήρχαν.»

Για τη δήλωση του Π. Καμμένου

«Ήταν ατυχέστατη, απαράδεκτη. Πραγματικά δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε, αν κατάλαβε τι εννοούσε εκείνη την ώρα ο κ. Καμμένος.»

Για την οικονομική σχέση με την Ευρώπη

«Δεν υπάρχει τίποτα στον Δήμο Πειραιά και σε όλους τους δήμους της Ελλάδος που να βγει, χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο κοστολογείται στα 200 εκατ. για την τετραετία, και από Ευρωπαϊκές πηγές. Άρα εμείς αιτούμαστε περίπου 200 εκατ. χονδρικά, για να μπορέσουμε να κάνουμε το πρόγραμμά μας, να το υλοποιήσουμε. Από πού να τα πάρουμε; Εναι όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, τα μεγάλα, έργα: είτε πλατείες, αναπλάσεις, δρόμοι, αποχετεύσεις, βρεφονηπιακοί του Πειραιά.»