Για μια ενιαία συμφωνία «μια και καλή» έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας «προφανώς» στο ερώτημα αν θα περιέχει εργασιακά και ασφαλιστικά.
{{{ audio1 }}}

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον BHMA FM και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο το πρωί της Παρασκευής ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα και εμμένουν σε μέτρα λιτότητας τα οποία θα είναι καταστροφικά για την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα. Εξήγησε πως όταν η ελληνική πλευρά φέρνει μια πρόταση π.χ. ύψους 1 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή για την περαίωση εκείνοι απαντούν ότι αυτό είναι διαρθρωτικό μέτρο και ζητούν «μόνιμα υφεσιακά μέτρα».
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ένα comprehensive review, δηλαδή στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για όλα τα θέματα.
Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
«Δεν έχουμε συμφωνήσει για τον ΦΠΑ αλλά έχουμε σημαντική συμφωνία στο μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε, επιτέλους από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Διευκρίνισε ότι η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράςέχει τρεις συντελεστές, αποδίδει 900 εκατ. ευρώ επιπλέον είσπραξη ΦΠΑ, οδηγεί σε μείωση του ΦΠΑ για τα την εστίαση και τα τρόφιμα αλλά σε αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η απάντηση στην αρχική πρόταση με την έκπτωση μέσω καρτών από την πλευρά των θεσμών ήταν δύο συντελεστές ΦΠΑ, 13% και 23%, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Τα πετρελαιοκίνητα
Στο ερώτημα αν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας τα νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απάντησε «δεν είναι στη σκέψη μας». Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντι σε αυτούς που έχουν αγοράσει αυτοκίνητα με κάποιες προδιαγραφές για το οποία το κράτος τους είπε ότι είναι θετικές και φιλικές στο περιβάλλον, πρόσθεσε ο Υπουργός, παραπέμποντας στο διάλογο που έχει αρχίσει.
Αναδιανεμητικά ισοδύναμα για τον ΕΝΦΙΑ
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός και απαράδεκτος φόρος» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Δεν επιβεβαίωσε αν θα επαναληφθεί τελικά το 2015 αλλά σχολίασε ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση «ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα» για να μην υπάρξουν άλλες αδικίες. Θα δούμεποιαισοδύναμα μέτρα μπορούν να υπάρξουν τα οποία θα είναι αναδιανεμητικά για να μετριασθεί η«αποκρουστικότητα» του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε.


Ανακοινώνεται ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ
«Ο εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επιλεγεί» είπε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι θα είναι η σύμβουλός του κυρία Ελενα Παναρίτη.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές ετέθη από τους Θεσμούς αλλά αποσύρθηκε εντελώς «και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα της συμφωνίας.

Για την πορεία και την έκβαση της διαπραγμάτευσης

«Έχουμε μια πολυδιάστατη διαπραγμάτευση, όπως γνωρίζετε, η οποία εξελίσσεται στο ανώτατο επίπεδο. Έχουμε μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση, η οποία παράγει υλικό κάθε μέρα. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Αυτή η συμφωνία πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολικότερη συμφωνία, όσον αφορά στα δάνεια της χώρας. Έχουμε μια επέκταση της δανειακής συμφωνίας, που την πετύχαμε στις 20 Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου. Από τη στιγμή που αυτή είναι η ημερομηνία λήξης της επέκτασης, μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει μια νέα συμφωνία. Εάν δείτε τον κατάλογο των θεμάτων, τα οποία συζητάμε, που είναι μεγάλος, είναι δηλαδή μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της συμφωνίας, θα δείτε ότι στα περισσότερα έχει επέλθει συμφωνία και σε αυτά που δεν έχει επέλθει θεωρώ προσωπικά πως η διαφωνία των θεσμών είναι προσχηματική, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ.»

Για τους συντελεστές ΦΠΑ

«Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχει επέλθει μια πολύ σημαντική συμφωνία ως προς το μοντέλο που χρησιμοποιούμε, για να μιλάμε με τα ίδια νούμερα. Όταν μιλάμε με συγκεκριμένο συντελεστή – επιτέλους από χθες μιλάμε με το ίδιο μοντέλο – μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες προβλέψεις όσον αφορά στο όφελος που θα έχει το Δημόσιο.
Αρχικά είχαμε καταθέσει μια εξαιρετική πρόταση για δυο συντελεστές. Οι θεσμοί, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ, αντέκρουσαν την πρόταση, με μία πρόταση που δεν μπορεί να συζητηθεί καν, 13%-23%. Η τακτική, από την άλλη πλευρά, δεν αφορά το ΦΠΑ τόσο πολύ, αφορά το κατά πόσο είναι έτοιμοι για μια συμφωνία. Η τελική μας πρόταση έχει τρεις συντελεστές. Όχι, σε καμία περίπτωση (δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση). Η δική μας πρόταση μάλιστα ήταν να κατέβει. Η τελευταία πρόταση που έχουμε καταθέσει μιλάει για μείωση στην εστίαση. Η τελευταία πρόταση, η οποία μάλιστα θα έφερνε, και σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, γιατί όπως σας είπα, η μεγάλη επιτυχία είναι ότι πια μιλάμε με το ίδιο μοντέλο πια, το δικό μας που το προτείναμε στους Θεσμούς και το αποδέχτηκαν, 900 εκατ. ευρώ επιπλέον, είσπραξη ΦΠΑ, χωρίς να υπολογίζουμε τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν το δέχονται, γιατί επιμένουν στη λιτότητα. Είναι ταγμένοι σε ακόμη περισσότερη λιτότητα, σε μια οικονομία που έχει καταστραφεί από υπερβολική λιτότητα, από τη μεγαλύτερη λιτότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας εν καιρώ ειρήνης.

Εάν συμφωνήσουν στη δική μας την πρόταση, θα έχουμε 900 εκατ. ευρώ αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Αυτό έχουμε συμφωνήσει και εάν συμφωνήσουν σε αυτούς τους συντελεστές, έχουν συμφωνήσει κι εκείνοι ότι 900 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση. Δεν έχουν συμφωνήσει στους συγκεκριμένους συντελεστές.»

Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

«Η πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και αμέσως η αντίδρασή μου ήταν καταιγιστικά αρνητική. Συζητήθηκε αρκετό καιρό, αλλά σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, είναι απαράδεκτο να συζητάμε καν φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, ιδίως όσον αφορά στις χρεωστικές κάρτες, τα εμβάσματα web banking κλπ. Η δική μας πλευρά στο Brussels Group με σθένος αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση. Τελικά, αυτή η πρόταση απεσύρθη από την άλλη πλευρά και συγκεκριμένα από την ΕΚΤ. Απεσύρθησαν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και ο λόγος που απεσύρθη είναι η σθεναρή αντίθεση του υπουργείου Οικονομικών.»

Για το χαρακτήρα των μέτρων της συμφωνίας

«Οι Θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα, δηλαδή για παράδειγμα, όταν συζητάμε ένα μέτρο που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή σ’ ένα συγκεκριμένο τομέα, έστω ότι συμφωνούν πως από αυτά θα εισπράξουμε 1 δις και αυτά δεν τα υπολογίζουν. Σου λέει «αυτό είναι διοικητικό μέτρο, εμείς θέλουμε μόνιμα μέτρα». Η απάντηση που δίνουμε είναι η εξής: το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, επειδή έχουμε μια διαπραγμάτευση που φτάνει σχεδόν το 6μηνο, επειδή έχουμε αποπληρωμές που δημιουργούν ανασφάλειες στην αγορά, αυτή η δύσκολη χρονιά θα πρέπει να έχει και ιδιαίτερα διοικητικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί από πλευράς εσόδων. Για το 2016-17, αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, που είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποφέρει από μόνη της νέα έσοδα. Αυτό, οι Θεσμοί δεν το δέχονται. Θέλουν σήμερα μόνιμα υφεσιακά μέτρα, αυτό είναι κάτι που εμείς δεν θα το δεχτούμε. Υφεσιακά μέτρα δεν θα δεχτούμε, η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση, δεν θα δεχτούμε άλλη. Δεν νομίζω ότι βοηθάει να έχουμε περισσότερη ύφεση. Το να πάμε τώρα τον ΦΠΑ στο 13%-23% και να πάει και η εστίαση στο 23% που ζητούσαν κάποια στιγμή, μέχρι που τους κόψαμε το βήχα, δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε.»

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη διατήρησή του

«Πράγματι, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, προφανώς κάποιοι θα ωφεληθούν όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός φόρος, είναι ένας απαράδεκτος φόρος, που δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε δευτερόλεπτο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ένας άνεργος φόρο ακίνητης περιουσίας για ένα δυάρι που έχει κάπου.

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Είναι ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα, για να μην υπάρξουν νέες αδικίες. Ούτε για το 2015 έχουμε πάρει απόφαση, γι’ αυτό και δεν θέλω να κάνω καμία εξαγγελία. Με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση, αυτό που θα κάνουμε στο υπουργείο είναι να δούμε από πού μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και αν θα είναι αναδιανεμητικά, ώστε όσο πιο γρήγορα γίνεται να ανατραπεί αυτή η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ.»

Για το αν η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι υφεσιακό μέτρο

«Δεν είναι και θα το δείτε. Ο τρόπος με τον οποίο το σχεδιάζουμε και θα φανεί από τους συντελεστές είναι βαθιά αναδιανεμητικός. Οι χαμηλότερες τάξεις ελαφρύνονται πάρα πολύ, ενώ οι υψηλότερες επιβαρύνονται. Η πρότασή μας μειώνει την εστίαση και αυξάνει τα ξενοδοχεία. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Όχι υπερβολικά.»

Για τα τέλη κυκλοφορίας και το ενδεχόμενο να πληρώσουν φόρο τα πετρελαιοκίνητα νέας τεχνολογίας

«Ανακοίνωσα την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκινάμε ένα διάλογο, μια διαβούλευση με όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται για το θέμα του αυτοκινήτου, με στόχο να εισπράξουμε προτάσεις για το πώς μπορεί το σύστημα της φορολογίας του αυτοκινήτου να γίνει αποτελεσματικότερο και θα γίνει μια σειρά από συναντήσεις με τους φορείς. Η πρότασή μας είναι να ακούσουμε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες μετά θα βγάλουμε στη διαβούλευση, γιατί θέλουμε να μάθουμε και να ακούσουμε και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε εμείς τις προτάσεις μας. Δεν έχουμε καμία προαποφασισμένη σκέψη, θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι σε όσους ήδη έχουν αγοράσει αυτοκίνητα με κάποιες προδιαγραφές για τις οποίες πρέπει να επιβραβευθούν. Θέλουμε να είμαστε φιλικοί στο περιβάλλον, δίκαιοι και να πληρώνει κάποιος ανάλογα με την πραγματική αξία του αυτοκινήτου και όχι με τα κυβικά.»

Για το αν η συμφωνία θα είναι ενιαία

«Μία και καλή. Αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σύρουμε τους εαυτούς μας και τον ελληνικό λαό μέχρι το Σεπτέμβριο σε μια διαπραγμάτευση. Προφανώς (θα έχει μέσα και ασφαλιστικά και εργασιακά) και βεβαίως το χρέος. Δεν μπορεί η συμφωνία να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη, εάν δεν σταματήσει αυτή η παραπομπή του θέματος του χρέους στις καλένδες.»

Για το αν υπάρχουν τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

«Μη σκοτίζουμε τον κόσμο γι’ αυτά! Αφήστε τον υπουργό Οικονομικών να ξενυχτάει γι’ αυτά τα θέματα. Δεν σας έχουμε εκπλήξει όλους αυτούς τους μήνες; Το θέμα είναι να υπάρξει μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.»

Για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και αν έχει επιλεγεί

«Ναι, έχει επιλεγεί. Θα προβούμε σε κάποια επίσημη ανακοίνωση σήμερα.»

Για το αν γράφει βιβλίο για τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ

«Βιβλία γράφω από τα 23 μου. Αυτή τη στιγμή δεν γράφω. Δεν υπάρχει χρόνος να γράψω. Μαζεύουμε το υλικό της ζωής μας! Και αυτό είναι κάτι που κάνω, είναι η ιστορία της ζωής μας που θα πούμε στα εγγόνια μας.»

Για το αν σκέφτηκε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης να παραιτηθεί και να φύγει με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ

«Όχι. Αυτό το σκεπτόμουν μέχρι την 25η Ιανουαρίου. Από τότε που το αποφασίσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα τι θα γίνει μετά την 25η Ιανουαρίου, αυτό που σκεπτόμουν ήταν τι πάω να κάνω. Από εκεί και μετά, όμως, δεν το σκέπτομαι καθόλου. Ρίψασπις δεν είμαι, πολύ απλά.»