Την Τετάρτη 27 Μαΐου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το μέλλον του και τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων.{{{ audio1 }}}

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του

«Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα, έχει τη δυνατότητα για έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του ένα έντιμο και ιστορικό τέλος, συμβάλλοντας το ίδιο στη δημιουργία μιας καινούργιας αρχής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές, για να αναδειχθεί μια καινούργια γενιά στελεχών και ανθρώπων που θα συμβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία της μετεξέλιξης. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ στον εαυτό του ένα έντιμο, ιστορικό τέλος. Είναι προφανές (ότι πρέπει να δώσει τέλος σε ονόματα, σύμβολα κτλ.) και το είχα πει πριν από πολλά χρόνια, διότι είχα προβλέψει ότι ένα ΠΑΣΟΚ που είχε πάει στο συνέδριο το 2000 και μετά ξανά σε συνέδριο και πάλι σε συνέδριο, ενώ ήταν τόσο ορατά τα προβλήματά του και τα προβλήματα του τόπου, διότι δεν θα είχε ούτε ο τόπος (σ.σ.: αν είχε ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ) τα προβλήματα που είχε στη συνέχεια. Έχει ανοίξει ένας καινούργιος ιστορικός κύκλος για τη χώρα, την κοινωνία και τους Έλληνες, αλλά και για την παράταξη, για να την πάρουμε και να την μετεξελίξουμε σε μια καινούργια παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Πιστεύω ότι (στο συνέδριο) αυτό που πρέπει να γίνει είναι η απόφαση για έντιμο, ιστορικό τέλος και η ισχυρή απόφαση για μετεξέλιξη.»

Για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους

«Η κυβέρνηση όφειλε να δημιουργήσει ένα εθνικό λαϊκό μέτωπο που θα έπρεπε να αποφασίσει το πολύ γρήγορο κλείσιμο της εκκρεμότητας της συμφωνίας που υπάρχει τόσους μήνες τώρα σε εκκρεμότητα σχεδόν έξι μήνες από το Δεκέμβρη και από το Φλεβάρη με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μια προσπάθεια συνεννόησης σε εθνικό και λαϊκό επίπεδο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει, διότι έχει καταργηθεί η τρόικα εξωτερικού, αλλά υπάρχει σε επίπεδο ρητορικής η τρόικα εσωτερικού. Μια προσπάθεια διχασμού, ενός διχαστικού λόγου, μιας διχαστικής ρητορικής που δεν οδηγεί εκεί όπου πρέπει. Επομένως, αυτό που χρειάζεται κατά την άποψή μου είναι ένα εθνικό λαϊκό μέτωπο, μια εθνική, λαϊκή συνεννόηση για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.»