Την Πέμπτη 21 Μαίου ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία{{{ audio1 }}}

Για τις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο συμφωνίας

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, σε μία πρώτη φάση της ενιαίας συμφωνίας, έχει αναλάβει την ευθύνη για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Θα δούμε τι θα περιλαμβάνει πέραν του δημοσιονομικού και φοροεισπρακτικού, αν θα περιλαμβάνει εργασιακού και συνταξιοδοτικού (χαρακτήρα θέματα). Εγώ θεωρώ ότι όποια φάση αυτής της συμφωνίας δεν μπορεί να μην περιέχει ρυθμίσεις επί συνταξιοδοτικού και εργασιακού και τώρα και τον Σεπτέμβρη. Αυτό το οποίο φαίνεται ότι σέρνεται ως σημερινή απόφαση, είναι στα πλαίσια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Τώρα, ποιας έντασης, ποιας έκτασης, ποιου περιεχομένου, αυτό θα το αποτιμήσουμε. Ο στόχος του Τσίπρα είναι να εκταμιεύσει πάση θυσία και είναι επιτυχία του.

Μπαίνουμε σε μια χαλαρότερη αντιμετώπιση εκ μέρους των δανειστών του ελληνικού ζητήματος, παίζουμε μεταξύ μιας επώδυνης συμφωνίας, γιατί θα έχει μέτρα, και ενός αποκλειόμενου σεναρίου ρήξης, που για μένα είναι εθνική τραγωδία. Άρα, συζητάμε τώρα τη λιγότερο επώδυνη και την περισσότερο επώδυνη συμφωνία. Δεν βλέπω συμφωνία μικρού ή μεγάλου μεγέθους, μικρή ή μεγάλη, χωρίς να έχει και τα τέσσερα επίμαχα σημεία, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού και συνταξιοδοτικού. Δεν μπορεί να υπάρξει μικρή – μεγάλη συμφωνία. Το απεύχομαι να έχει εργασιακό – συνταξιοδοτικό, αλλά οι δανειστές επιμένουν μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης μικρή και μία μεγαλύτερη, την τελική, πάλι εφ’ όλης της ύλης. Απαραίτητα προϋποθέτει παρουσία ΔΝΤ και απαραίτητα περιλαμβάνει ρυθμίσεις επί εργασιακού και συνταξιοδοτικού. Είμαστε δέσμιοι του περιεχομένου και των δεσμεύσεων της συμφωνίας της 20ης (Φεβρουαρίου), δεν αναμέναμε τη σφοδρότητα της επιμονής των δανειστών στο ν’ ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή. Οι επιλογές που έχουμε είναι: ή ρήξη, την οποία εγώ μάχομαι και απεύχομαι, ή συμφωνία. Η συμφωνία στα πλαίσια της 20ης Φλεβάρη, η έντιμη, φαίνεται ότι είναι ανέφικτη και επιμένω για δύο μήνες. Δεν την βλέπω ότι μπορεί να είναι έντιμη, άρα αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι λιγότερο επώδυνη συμφωνία για τον λαό, την Αριστερά κι όλους μας. Πάμε σε μία συμφωνία που θα έχει μέτρα πού θα στεναχωρήσουν τον κόσμο.»