«Έχω συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για αλλαγή σχεδίου δράσης της Αστυνομίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.{{{ audio1 }}}

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 κατήγγειλε ότι υπάρχουν «μπαχαλάκηδες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι δρουν επί μισθώσει για να προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, σε επιχειρήσεις ή στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Πανούσης υποστήριξε, επίσης, ότι τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες, ενώ για την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ είπε ότι πρέπει να λήξει εντός της ημέρας ή αύριο Παρασκευή και να υπάρξει συζήτηση και ομοφωνία από όλες τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, αναφερόμενος στο θέμα της κατάληψης τόνισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι ορίζει ο νόμος.

«Δεν μπορεί κανείς να είναι υπεράνω των νόμων και να ζητάει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τη συνδρομή του πρωθυπουργού» είπε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Δεν μπορεί όποιος έχει διαφορετική άποψη για κάτι να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο, να το καταλαμβάνει και να καταργούνται οι νόμοι» πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 16 Απριλίου ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις Σκουριές, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Εξάρχεια, την Αστυνομία, την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής

«Έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο έχει μια βάση επενδυτική, μια απόφαση δηλαδή εάν θα πρέπει να κλείσει, να ανοίξει, να διαφοροποιηθεί και αντί να συζητηθεί αυτό σε επίπεδο υπεύθυνων, υπουργών κλπ, μπαίνει το τι θα κάνει η Αστυνομία. Προφανώς η Αστυνομία θα προσπαθήσει να μην συγκρουστούν, αλλά έτσι λύνεται το πρόβλημα των Σκουριών; Διότι μερικοί βουλευτές κάνουν ακόμα αντιπολίτευση στον εαυτό τους, δηλαδή καταγγέλλουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που είναι στην κυβέρνησή τους, διότι δεν ελέγχει την Αστυνομία. Δηλαδή τον πολιτικό προϊστάμενο της κυβέρνησης τους. Τον καταγγέλλουν, διότι λένε πως η Αστυνομία πήρε μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Οι εικόνες πάντως δεν έδειξαν αυτό. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσει η Πολιτεία. Η Αστυνομία θα κοιτάξει να μην υπάρξουν φθορές και θύματα.»

Για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Έκανα μια συζήτηση δυο, τρεις φορές με τον πρωθυπουργό. Ανταλλάξαμε απόψεις, διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο ενεργειών, αλλά έχω την αίσθηση πως ο πρωθυπουργός δεν είναι πολύ μακριά από τις απόψεις μου. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα, ίσως και εντός της εβδομάδος, θα εμφανιστεί το άλλο πρόσωπο.

Βλέπετε, ακόμα και στο Πανεπιστήμιο ελάχιστοι ήταν αυτοί που είπαν να μπουν τα ΜΑΤ, γιατί έχει έναν συμβολισμό το Πανεπιστήμιο. Δεν κάνεις εύκολα αυτή την κίνηση. Πρέπει να λήξει σήμερα ή αύριο αυτή η ιστορία, αλλά κυρίως πρέπει να μην ξαναγίνει. Γιατί η μηδενική ανοχή δεν οδήγησε πουθενά. Πρέπει να επιστρέψουμε σ’ ένα μοντέλο που θα λέει ότι υπάρχει ένα κοινωνικό ακαδημαϊκό συμβόλαιο, δηλαδή να πάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και να ανοίξει το υπόγειο, όπου υπάρχουν τα πολεμοφόδια, τα ΜΑΤ θα πάνε; Ας έρθει ο πρύτανης και να πει «υπάρχει κάτι στο υπόγειο, να πάτε να το ανοίξετε». Πρέπει να υπάρξει μια ομοφωνία στη διαχείριση και τη στάθμιση ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές, τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές, μια συζήτηση στάθμισης.»

Για το νομοσχέδιο της κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας

«Δεν πρέπει με νόμους να υπερβαίνουμε δικαστικές αποφάσεις. Η σειρά των πραγμάτων αυτή είναι: νοσοκομείο φυλακών, δημόσιο νοσοκομείο, κατ΄ οίκον περιορισμός, κράτηση με βραχιολάκι και όχι απελευθέρωση, διότι εκεί είναι το κακό μήνυμα, «σε αφήνω ελεύθερο». Άλλο πράγμα με τρομάζει, με την έννοια ότι κάνουμε μια δικαιοπολιτική αναθεώρηση πραγμάτων, διότι πολλές φορές πιέζουν διάφοροι τύποι, αυτοί που κάνουν τις καταλήψεις ας πούμε, για το τι θα γίνει στη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία κλπ. Αυτό είναι με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε, διότι δεν με τρομάζει η κατάληψη, αλλά τα πολιτικά μηνύματα της κατάληψης.

[…] Να δούμε τι συμβαίνει με αυτή τη διάταξη, όπως και με τη διάταξη του DNA, εγώ θέλω να δω πως θα ψηφιστούν. Δεν είναι πως πίσω από την κουκούλα υπάρχει ένας άνθρωπος. Πίσω από το κράνος ενός αστυνομικού τι υπάρχει; Αυτός δεν είναι άνθρωπος;»

Για τα γεγονότα στα Εξάρχεια

«Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι, μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες, για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα.»

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το σενάριο να μετακινηθεί στην αρμοδιότητα του Δικαιοσύνης από του Εσωτερικών

«Εγώ πιστεύω πως πρέπει να αυτονομηθεί τελείως. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το μοντέλο των 10 υπουργών με από κάτω αναπληρωτές να αλλάξει, είναι δυσλειτουργικό.»

Για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα παραιτηθεί

«Υπάρχει ένα ψυχικό-ανθρώπινο μέρος και ένα πολιτικό μέρος. Στο πολιτικό μέρος ουδείς μ’ έχει πιέσει από την κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό, να παραιτηθώ.

Κάποια στιγμή νιώθεις πως είσαι καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν δίνω περιθώρια σε κάτι. Εγώ δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού να αναλάβω ένα πόστο. Από εκεί και πέρα, η ζωή θα δείξει διάφορα πράγματα. »