Την Τετάρτη 1 Απριλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.{{{ audio1 }}}

Για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

«Εδώ υπάρχει ένα σημείο τομής, που είναι η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Από εκεί και πέρα ερευνούμε. Όμως, ο τρόπος που υπήχθη στο καθεστώς του Μνημονίου, είναι πρωτόγνωρος. Όχι για την Ελλάδα, για την όλη την Ευρώπη. Γιατί δεχτήκαμε τα δεσμά του Μνημονίου. Αν κάποιος θέλει να πάει νωρίτερα και να φτάσει μέχρι τον κ. Σημίτη, τον κ. Καραμανλή κλπ. θα μπουν για συζήτηση και αυτά. Η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή είναι πολιτική συζήτηση, είναι διερεύνηση πολιτικών θεμάτων, δεν είναι ποινική δίωξη. Δεν ξέρω ακριβώς τα νομικά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει και ένα θέμα παραγραφής για μερικά ζητήματα. Άρα, η συζήτηση εστιάζεται στο πολιτικό θέμα. Είναι θέμα προγραμματισμού, είναι θέμα της συζήτησης στη Βουλή, θα κατατεθεί αυτό. Θέλαμε να γίνει η συζήτηση της Επιτροπής πριν το Πάσχα. Θέλουμε πριν το Πάσχα να συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο, ούτως ώστε να διερευνηθεί αυτό το πράγμα σε ένα λογικό διάστημα από τώρα και να υπάρξει μία ή πολλές καταλήξεις του θέματος αυτού. Θέλω να διαβεβαιώσω τους άλλους συναδέλφους των άλλων πλευρών ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε ρεβανσισμό. Θέλουμε να γίνει μια πολιτική συζήτηση, όχι για να δούμε ιστορικά τι έγινε, αλλά με βάση τα πολιτικά συμπεράσματα για το παρελθόν, να θεμελιώσουν μια νέα αφετηρία για το μέλλον. Οποιοσδήποτε εμπλέκεται, εφόσον προκύψει από τη συζήτηση ότι έχει ευθύνη, θα εξεταστούν οι ευθύνες του οι πολιτικές και μακάρι να’ ρθει ο κ. Βαρουφάκης, αν κληθεί στην Επιτροπή, να μας δώσει την δική του αφήγηση που είναι αξιόπιστη αφήγηση και εγκαίρως διατυπωμένη και δημοσία διατυπωμένη και εμπράκτως διατυπωμένη… Αλλά δεν συμμετέχει στην προετοιμασία του Μνημονίου ο κ. Βαρουφάκης. Ούτε νωρίτερα είχε κάποια σχέση με το Μνημόνιο και για την προετοιμασία να μπούμε στο Μνημόνιο. Μόλις κατάλαβε τι γίνεται, έφυγε.»

Για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

«Υπάρχουν μηνύματα ότι είμαστε κοντά στο να υπογραφεί η συμφωνία. Έχω μια αίσθηση πολιτική, που την έχω με βάση τα όσα δημοσίως ακούω και τα όσα πληροφορούμαι σε απλές διαδικασίες. Δεν είναι εμπιστευτικές διαδικασίες. Η αίσθησή μου είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Ο διάλογος, όταν είναι επιστημονικού και πολιτικού επιπέδου και δεν είναι διάλογος διαμόρφωσης συγχύσεων στη κοινή γνώμη – δεν το κάνουν οι άνθρωποι αυτό – είναι ευπρόσδεκτος και βοηθάει, δεν βλάπτει.»