Την Τετάρτη 1 Απριλίου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο.{{{ audio1 }}}

Για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται για την διερεύνηση και την διαλεύκανση των αιτιών αυτής της περιόδου και ταυτόχρονα αυτή την περίοδο υπάρχουν ερωτήματα, θα έλεγα και αντίστοιχες δικογραφίες, οι οποίες πρέπει να ανοιχτούν. Η άποψη των ΑΝΕΛ είχε κατατεθεί σε μια διαδικασία διαβούλευσης εντός της κυβέρνησης. Η τελική πρόταση, την οποία συνυπογράφουμε μαζί οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι αυτή που κατατέθηκε χθες και στην οποία δεν ονοματίζονται πρόσωπα, είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Αυτό αποτυπώνει με έναν πιο καλό τρόπο την προσπάθεια να είναι πράγματι μια ανοιχτή διαδικασία, η οποία θα διερευνήσει και θα ρίξει φως σε όλα τα ζητήματα, χωρίς να προκαταβάλλει ή ονοματίζοντας πρόσωπα.

Η Εξεταστική Επιτροπή έχει και ανακριτικές αρμοδιότητες και συνεπώς θα καλέσει όποιον και όποια θεωρεί και όλα τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται. Ανεξάρτητα από τα ονόματα πού είπατε (σ.σ.: Ελ. Παναρίτη και Λ. Κατσέλη), εάν και εφόσον προκύψουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να πάμε και σε άλλη χρονική περίοδο, εδώ είμαστε και είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό. Υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ζητήσει μια Διαρκή Εξεταστική Επιτροπή, για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Η δική μας πρόταση είναι σαφής. Θα τεθεί μέσα στη συζήτηση, θα δοθούν και απαντήσεις. Η δική μας πρόταση είναι σαφής για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το κρίσιμο για μένα είναι ανοιχτό. Είναι ένα στοίχημα, αν αυτή η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα επαναλάβει μια παράδοση που έχουμε με Εξεταστικές Επιτροπές που δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι θα αλλάξουμε το παράδειγμα αυτό.»