Την Τρίτη 17 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΠΥΥ και το χώρο της υγείας.{{{ audio1 }}}

Για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την περίπτωση Χλέτσου

«Όταν σκέφτεσαι να τοποθετήσεις έναν άνθρωπο, δεν κάνεις διερεύνηση; Δεν συζητάς με δυο-τρεις ανθρώπους; Ένας άνθρωπος επιστήμονας, που δεν ήταν κομματικός. Υπήρχε μια σκέψη, όχι απόφαση. Τον γνώρισα τον τελευταίο καιρό. Όχι (δεν τον «έφαγε» ο κ. Βαρνάβας). Προέκυψε ένα θέμα χωρίς λόγο και λειτούργησε με μία αντίληψη που δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογική απέναντι σε έναν άνθρωπο που ενοχοποιήσαμε και την επιστημονική του γνώση.»

Για τη μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία

«Εδώ που ήρθα και ελάτε μια μέρα εδώ, να σας δώσω στοιχεία, ήταν οκτώ παράλληλα συστήματα που δεν ήθελε το ένα να συμπλεύσει με το άλλο. Να συλλειτουργήσει. Και είμαι βέβαιος ότι μέσα στο 2015 θα έχουμε το Taxis της υγείας και θα μπορεί να συλλειτουργήσει το σύστημα. Δεν θέλω να μπω στην κουβέντα για το τι λέει ο Άδωνις… Όλα αυτά τα κείμενα, πώς μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος να υπάρχει μια συμφωνία της χώρας και να πληρώνει 10 εκατ. ευρώ και η υποχρέωση να είναι στα αγγλικά. Πώς θα τα διαβάζουν οι Έλληνες; Μου παραδίδουν κούτες ολόκληρες, πρέπει να πληρώσω για μετάφραση; Είναι για τη συμφωνία με τον ΠΟΥ και τη Γερμανία (για την τεχνογνωσία). Ποια; Για να κάνουν υπουργικές αποφάσεις και σχέδια νόμου; Άμα παίρναμε το νόμο του Στεφανή το 2003 και τον προσαρμόζαμε λίγο, μια χαρά θα ήταν. Να πληρώσουμε σε ένα νοσοκομείο τώρα, ενώ έχουμε την ΗΔΙΚΑ; Ανέθεσε κάποιος σε μια εταιρεία να πληρώσουμε, σε ένα νοσοκομείο, 600.000 ευρώ για μια δουλειά που μπορεί να κάνει η ΗΔΙΚΑ, ένας οργανισμός που έχει πλαίσιο ευθύνης τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο υπουργείο Υγείας. Τέσσερα εκατ. ευρώ βρήκα έργο έτοιμο να προκηρύξουν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τέσσερα εκατ., όχι ένα, για έρευνα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…»

Για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

«Ενώ ξοδεύαμε λεφτά για απίθανα πράγματα, όπως τα 10 εκατ. που είπα, ήρθα και βρήκα αυτήν την κατάσταση. Κάλεσα τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και έδωσα εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να βρουν τα 800.000 ευρώ και να προχωρήσουν σε επισκευές. Με διαβεβαίωσαν την προηγούμενη εβδομάδα που τους είδα τελευταία φορά ότι ήδη έχουν επισκευαστεί κάποια και αρχίζουν να μπαίνουν σε λειτουργία.

Οι Περιφέρειες παραλαμβάνουν από έναν παλιό διαγωνισμό που έχει ξεμπλοκαριστεί και είναι μπλοκαρισμένος, δυστυχώς, ένας άλλος διαγωνισμός με 186 ασθενοφόρα, μεταξύ τριών εταιρειών που αντιδικούν, γιατί υπάρχει μια προσφορά 48.000 και μια άλλη 58.000 και υπάρχει διαμάχη μεταξύ τους και δικαστική και εκεί προσπαθούμε με συναντήσεις εδώ να βρεθεί μια λύση.»

Για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

«Είναι έτοιμη η απόφαση.»

Για τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων

«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το χώρο να τον αφήσουμε στο απυρόβλητο! Έχουμε ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα. Χθες, έδωσα εντολή στη Διεύθυνση Φαρμάκων που μου είπε ο διευθυντής για 400-450 περιπτώσεις αυτά τα δύο χρόνια και λίμναζαν – και αυτό να ρωτήσετε τους λαλίστατους κυρίους – πρόστιμα και δεν έπαιρναν το δρόμο που έπρεπε να πάρουν. Οι υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα, όχι εγώ ή οι προηγούμενοι. Αλλά τώρα είναι η υποχρέωσή μου να γίνουν… Κι αυτό το θέμα θα ανοίξει, διότι εδώ μιλάμε για περίεργες καταστάσεις.»