Την Τετάρτη 4 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το έγγραφο σχετικά με τους παράνομους μετανάστες και το φράχτη στον Έβρο.{{{ audio1 }}}

Για το έγγραφο σχετικά με τους παράνομους μετανάστες

«Εμείς πήραμε στα χέρια μας μια διαταγή που άλλαζε κάπως τη διαχείριση των μεταναστών. Αυτό που μεταφέραμε στον κ. Πανούση προ ημερών είναι ότι αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη ροή μεταναστών και αν τους απελευθερώνουμε αμέσως, θα δημιουργηθούν έντονα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας. Αυτό είναι μια ανησυχία και δεν νομίζω ότι είναι προβοκάτσια.

Έχουν προσληφθεί 4.500 συνοριοφύλακες από το 1999 έως το 2002. Σήμερα έχουμε γύρω στις 2.000 στις υπηρεσίες. Το προσωπικό δεν ανανεώνεται και έχουμε κάποιες ενισχύσεις από συναδέλφους αστυνομικούς. Μετά το 2009, υπήρξαν κάποια δικαιώματα να παίρνει μετάθεση κάποιος όπου θέλει, να γίνεται δηλαδή υπάλληλος της ΕΛΑΣ. Δεν ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες φύλαξης και αυτό είναι ζωτικό πρόβλημα. Δεν είχαν εντοπιστεί (να υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη), αλλά ήταν ένα σύστημα. Είχαν γίνει προσλήψεις και στα Γιάννενα, και στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα και σήμερα δικαιωνόμαστε, διότι η Αθήνα έχει 1,5 εκατ. αλλοδαπούς. Στη Θράκη σήμερα υλοποιείται το σύστημα «Ασπίδα», εδώ και 1,5-2 χρόνια. Υπάρχουν γύρω στους 1.700 ανθρώπους μαζί με την ενίσχυση αποσπασμένων από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, απαιτείται μόνιμη ενίσχυση. Υπάρχουν και άλλες περιοχές εκτός της Θράκης και δεν γίνονται ούτε προσλήψεις ούτε υπάρχει προσωπικό. Αντί να μιλάμε για το έργο της συνοριακής φύλαξης και το πώς γίνεται η δουλειά μας, αντί να δημιουργήσουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, καθόμαστε τώρα και μιλάμε για μια διαταγή που βγήκε και απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, έχει γίνει μπάχαλο! […]

Πρέπει τώρα να γίνει μια αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και μετά θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό μας είπε ο κ. Πανούσης και αυτό σεβαστήκαμε και δεν βγαίναμε να τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα, διότι ηθικά πρέπει να μιλήσουμε πρώτα με τον κ. υπουργό γι’ αυτά.»

Για το φράχτη στον Έβρο

«Ο φράχτης έκανε πολύ καλή δουλειά και είναι αποδεδειγμένο αυτό. Γιατί όταν σηκώθηκε ο φράχτης, στα 10 χιλιόμετρα, το 90% της εισροής στον Έβρο έως το 2012 γινόταν από το χερσαίο τμήμα. Έχουμε τώρα δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις εισόδου, 10-20-30 μεταναστών που περνάνε από το φράχτη, αλλά όχι χιλιάδες, όπως πριν.»