Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα θα λυθεί, μέσω των μέτρων που λαμβάνονται. {{{ audio1 }}}

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας» και υποστήριξε ότι «θα λυθεί με έναν τρόπο που δεν θα βλάπτει τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να απαντήσει για το αν η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο μέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο, τρεις μέρες» ήταν η απάντησή του.

Υποστήριξε, πάντως, ότι ακόμη και στελέχη που δεν επικύρωσαν την συμφωνία στη συνεδρίαση της ΚΟ, θα υπερψήφιζαν εάν ερχόταν στη Βουλή.

Το θέμα τέθηκε τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πρόκειται για «νομικό και όχι πολιτικό» ζήτημα.

Κυβερνητικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία, σημειώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η παράταση και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, επομένως αυτή τη στιγμή τίθεται προς συζήτηση το κατά πόσο η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Το θέμα διερευνάται νομικώς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Νίκος Παππάς, αλλά και της μειοψηφίας, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμφωνούν ότι η συμφωνία δεν πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αντίθετη γνώμη διατυπώνουν στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα των 53, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στον Βασίλη Αδαμόπουλο

Για τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία

«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει.»

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Αυτή η ιστορία θα προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα. Δεν έχουμε και χρόνο να περιμένουμε. Επειδή ακριβώς περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμείς αυτό που θα δούμε είναι το βέλτιστο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ανακούφισης αυτών των οφειλετών και το πρόβλημα της εισροής των χρημάτων. Εμείς αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα ως ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα φέρει πολύ σύντομα αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα αλλάξει κάτι υπό την πίεση των δανειστών. Αν αλλάξει κάτι, θα αλλάξει μόνο μέσα από μια διαβούλευση η οποία γίνεται στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αυτοί οι τρόποι. Ακριβώς γι’ αυτό ψάχνουμε να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας που να θεωρεί τον εαυτό του κοροΐδο.»

Για την αναπροσαρμογή του Φ.Π.Α

«Δεν υπάρχει περίπτωση, πάντως, να είναι συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς ωστόσο να μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι παραπάνω. Είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως και πραγματικά σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών. Οι αποφάσεις θα έρχονται τμηματικά. Μιλάμε για μια εξειδίκευση, η οποία πρέπει να γίνει ανά υπουργείο σε σχέση με αυτή τη λίστα, μια εμβάθυνση.»

Για τη συμφωνία του Eurogroup

«Σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για παράταση του μνημονίου. Όχι επειδή δεν θέλουμε εμείς να μιλάμε και θα μας ενοχλούσε αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για παράταση του μνημονίου. Και γιατί δεν μιλάμε; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει παράταση του μνημονίου, παρόλο που της ζητήθηκε επιτακτικά σε δυο Eurogroup. Το ζήτημα για το μνημόνιο είναι ότι έχει μπει στο χρονοντούλαπο ως πλαίσιο πολιτικής που προωθεί τη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών. Και σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να υπογράψει τέτοιου τύπου πολιτικές.»

Για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ

«Στο τέλος έγινε μια ενδεικτική ψηφοφορία, όπου η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Ακόμα και αυτοί, οι οποίοι καταψήφισαν, δεν σημαίνει ότι αν θα ερχόταν στη Βουλή αυτή η συμφωνία δεν θα ψήφιζαν υπέρ. Όταν λέμε ότι είναι μια ενδεικτική ψηφοφορία στο εσωτερικό της ΚΟ, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του με αυτό τον τρόπο, αλλά νομίζω ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στο επίπεδο του Κοινοβουλίου.»

Για το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες-επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς.»

Για το πώς θα γίνει αν είναι πράξη νομοθετικού περιεχομένου

«Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο μέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο, τρεις μέρες.»