Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλης Αδαμόπουλο και Σωτήρης Ξενάκη για τον ΕΝΦΙΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Πιστεύω ότι ανασφάλεια και αναστάτωση φέρνει ότι ζητάμε από ανθρώπους που δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα να πληρώσουν κι άλλο. Έχει αναστατωθεί και απομονώνεται ένας φόρος, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ ξέρουμε ότι είναι απανωτοί οι φόροι που έχουν πέσει στο κεφάλι των φορολογουμένων και είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, διότι δεν βρίσκουμε άλλες φοροδοτικές πηγές. Έχουμε αφήσει στο απυρόβλητο μια σειρά ανθρώπους που δεν πληρώνουν φόρους. Θα τα δούμε όλα αυτά άμεσα και κάθε τι έχει τη βαρύτητά του, όπως ότι έχουμε υστέρηση εσόδων. Δεν θα πάμε πίσω, όμως, από κάποια πράγματα, όπως ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο φόρος. Έχει πέσει επί δικαίων και αδίκων και ζητάμε από ανθρώπους να μας δώσουν χρήματα από πράγματα που είναι βάρος. Δεν μπορείς να ζητάς από ανθρώπους που έχουν ένα βάρος να πληρώσουν.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μακράν πρώτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, παίζει αν θα είναι αυτοδύναμος ή όχι. Τη βλέπω την πιθανότητα, όσο περνούν οι ώρες και μέρες, διότι η πόλωση αυξάνεται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τα μικρότερα συμπιέζονται και δεν ξέρω αν θα μπουν στη Βουλή. Γνωρίζετε καλά ότι η αυτοδυναμία είναι αποτέλεσμα των πόσων κομμάτων θα μπουν και όσων δεν μπουν, του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν. Αν συγκεντρώσουν ένα ποσοστό 10-11%, νομίζω ότι η αυτοδυναμία είναι δυνατή.»