Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου ο Φίλιππος Πετσάλνικος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Παπανδρέου.{{{ audio1 }}}

Για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

«Για όλους εμάς που με την πρόσκληση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου χτίσαμε τότε το ΠΑΣΟΚ, ήταν μια τραυματική περίοδος αυτή των τελευταίων 2,5 ετών, γιατί βλέπαμε το ΠΑΣΟΚ να απαξιώνεται. Για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, πάνω απ’ όλα. Δεν ήταν αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου (όσα ψηφίστηκαν) ούτε, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έγινε, με την ιστορία των προνομιούχων μετοχών, επιλογή του κ. Παπανδρέου. Δυο φορές μάλιστα, καταψήφισε ο κ. Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα, τα ψήφισε διότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να δώσει την εντύπωση ότι υπονομεύει την κυβέρνηση, επιδιώκοντας άλλους στόχους. Η θέση του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και διακριτή.»

Για τις πιθανές συνεργασίες του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

«Σε καμία περίπτωση, σε κατεύθυνση συντηρητικών επιλογών, δηλαδή με τη Ν.Δ. και την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, μόνο εάν και εφόσον αποσαφηνίσει τις θέσεις του και τις επιλογές του σε πολύ σημαντικά θέματα, προς την κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες ούτε να βρεθεί στριμωγμένη στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν λύσεις που μπορεί να ακούγονται ευχάριστες, μόνο μ’ αυτές τις προϋποθέσεις (θα μπορούσαμε να συζητήσουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει να σας θυμίσω, όταν μιλάμε για συνεργασία, ότι συνεργασία δεν σημαίνει ούτε συμμετοχή σε κυβέρνηση κατ’ ανάγκη ούτε και ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχει και ψήφος ανοχής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι.»