«Μετά την πρωτοβουλία Σαμαρά, αν πάμε σε εκλογές, θα έχει ακέραια την ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι «ηθικός αυτουργός και τελικός σκηνοθέτης της υπόθεσης Χαϊκάλη είναι ο Αλ. Τσίπρας».{{{ audio1 }}}

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος από τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων που προκειμένου όπως είπε να βρουν θέσεις σε ψηφοδέλτια. «Αν περνούσε από το χέρι μου, δεν θα έβαζα αυτούς τους γενικούς γραμματείς στα ψηφοδέλτια», είπε και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της δράσης του γενικού γραμματέα και του υποψήφιου βουλευτή».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να προδιαγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τον επόμενο χρόνο είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι αν, παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού, οι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα, η ευθύνη για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών θα βαραίνει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σύμμαχα μ’ αυτόν, σ’ αυτήν την προσπάθεια, κόμματα»

Πρόσθεσε δε ότι εάν σ’ αυτές τις εκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τότε πολύ φοβάμαι ότι η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο», διότι – όπως είπε – είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεννόησης με τους πιστωτές είτε, αν δεν το κάνει τότε ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα στο σημείο να μην μπορέσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις και να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, είναι υπαρκτός κίνδυνος».

Για την υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασετη σπουδή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αγκαλιάσει και να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς του κ. Χαϊκάλη.

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει τους τελευταίους μήνες σε μια πολιτική για να εκφοβίσει όλους τους δυνητικά σκεπτόμενους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, διότι ήταν ο πρώτος που άφησε σαφή υπονοούμενα ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει, ενδέχεται να έχει δωροδοκηθεί και θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να δει το σήριαλ του κ. Χαϊκάλη ως ένα ακόμη επεισόδιο σ’ αυτήν την κακής ποιότητας παραγωγή που έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες. Πολύ προσεκτικά και πάντοτε με ηθικό αυτουργό και τελικό σκηνοθέτη τον κ. Τσίπρα».

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την προεδρική εκλογή, την υπόθεση Χαϊκάλη και τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων.

Για την πρωτοβουλία Σαμαρά

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προδιαγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τον επόμενο χρόνο και να δεσμευτεί ότι θα συζητούσε, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και την επίσπευση των εθνικών εκλογών, έτσι ώστε αυτές να λάβουν χώρα στο τέλος του 2015, είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι αν, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού, οι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα, η ευθύνη για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών θα βαραίνει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σύμμαχα μ’ αυτόν, σ’ αυτήν την προσπάθεια, κόμματα. Εάν σ’ αυτές τις εκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πολύ φοβάμαι ότι η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο, διότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεννόησης με τους πιστωτές είτε, αν δεν το κάνει – που θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να μην το κάνει – τότε ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα στο σημείο να μην μπορέσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις και να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, είναι υπαρκτός κίνδυνος.»

Για την υπόθεση Χαϊκάλη

«Εύχομαι η Δικαιοσύνη να καταλήξει σύντομα σ’ αυτό που έχει συμβεί. Το μόνο σχόλιο που θα κάνω είναι για τη σπουδή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αγκαλιάσει και να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς του κ. Χαϊκάλη. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει τους τελευταίους μήνες σε μια πολιτική για να εκφοβίσει όλους τους δυνητικά σκεπτόμενους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για ΠτΔ. Όταν η πολιτική ζωή έχει πέσει σε αυτό το βούρκο, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για έναν βουλευτή να σκεφτεί να ψηφίσει θετικά για ΠτΔ. Αυτό ήταν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής και ο κ. Τσίπρας είναι ο ηθικός αυτουργός αυτού του σχεδίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, διότι ήταν ο πρώτος που άφησε σαφή υπονοούμενα ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει, ενδέχεται να έχει δωροδοκηθεί και θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να δει το σήριαλ του κ. Χαϊκάλη ως ένα ακόμη επεισόδιο σ’ αυτήν την κακής ποιότητας παραγωγή που έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες. Πολύ προσεκτικά και πάντοτε με ηθικό αυτουργό και τελικό σκηνοθέτη τον κ. Τσίπρα.»

Για τις μαζικές παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία και το Δημόσιο, προκειμένου να πολιτευτούν

«Οι Γενικοί Γραμματείς δεν θα έπρεπε να είναι πολιτικά στελέχη. Θα έπρεπε να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια μονιμότητα και μια απαραίτητη συνέχεια της διοίκησης. Δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα των Γ.Γ. που παραιτούνται για να βρουν θέσεις σε ψηφοδέλτια. Προφανώς και δεν μπορεί κάποιος Γ.Γ. να κάνει καλά τη δουλειά του, όταν έχει το μυαλό του στο πώς θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές. Αν περνούσε από το χέρι μου, δεν θα έβαζα αυτούς τους Γ.Γ. στα ψηφοδέλτια. Με ενοχλεί αυτή η εικόνα και αν περνούσε από το χέρι μου δεν θα ήταν αυτοί υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της δράσης του Γ.Γ. και του υποψήφιου βουλευτή.»