Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για την προεδρική εκλογή και τις παρεμβάσεις Στουρνάρα και Ευρωπαίων αξιωματούχων.{{{ audio1 }}}

Για την προεδρική εκλογή

«Υπάρχει η μαθηματική και η πολιτική αριθμητική. Η πολιτική αριθμητική επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον μέσα στο οποίο τρέχουν οι ψηφοφορίες. Και στο περιβάλλον αυτό όλοι έχουν κατανοήσει ότι η αστάθεια, η αβεβαιότητα και η μη προβλεψιμότητα των εξελίξεων, ακόμη και αν πάμε σε εκλογές, δεν θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Επομένως, μπαίνουμε σε μια περίοδο μακράς αβεβαιότητας, σε μια περίοδο που είναι ανοιχτά πολλά ζητήματα, θεσμικά και εξωτερικά. Πιστεύω ότι οι βουλευτές τελικά θα κάνουν το καθήκον τους και η πίεση της ευθύνης, καθώς προχωράει η διαδικασία, θα μεγαλώνει. Μην ξεχνάτε ότι μεταξύ των ψηφοφοριών μεσολαβούν πενθήμερα εκτιμήσεων, σκέψεων, διαβουλεύσεων και συζητήσεων, επαναθεωρήσεων. Δεν αποκλείω καθόλου, εν κατακλείδι, το ενδεχόμενο να υπάρξουν 180 βουλευτές και προεδρική πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα γι’ αυτό φαίνεται μικρότερη, αλλά η δυναμική της ευθύνης θα επικρατήσει. Πιστεύω στην πολιτική δυναμική. Οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν ως κουκιά, αλλά ως υπεύθυνοι πολιτικοί.»

Για την παρέμβαση Στουρνάρα

«Ξέρετε ότι ως πολιτικός έχω μια θεσμική αντίληψη. Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Επομένως, μ’ αυτήν την έννοια, κανείς θα μπορούσε να συζητήσει εάν αυτό που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας με τέτοια ένταση ήταν σωστό ή όχι. Αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος η συζήτηση αν έπρεπε ή δεν έπρεπε και αν το είπε ή όχι. Η σωστή συζήτηση θα έπρεπε να είναι αν συμβαίνουν αυτά στην ελληνική οικονομία και αν πράγματι αυτή η πίεση που υπάρχει συμβαίνει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Η ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει δεν είναι αν έπρεπε ή δεν έπρεπε, αλλά τι γίνεται με την οικονομία. Αν ισχύουν αυτά που είπε και η οικονομία βρίσκεται στα δυο στενά, θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό οι Έλληνες πολίτες και βουλευτές, διότι μετά θα ζητούσαν οι βουλευτές ευθύνη από τον κ. Στουρνάρα γιατί δεν το είπε.»

Για τις παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων

«Η ευρωπαϊκή οικονομία απασχολεί όλους και γίνονται τοποθετήσεις γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι η διατύπωση δηλώσεων ή εμφανίσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της χώρας ως παρέμβαση και πίεση προς τους Έλληνες πολίτες, είναι τελικά αντιπαραγωγικές. Το ότι πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα και βαρύτητα της θέσης για να διαχειρίζονται τις κρίσεις είναι χρήσιμο. Όταν, όμως, υπερβαίνει την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων, νομίζω ότι τελικά είναι αντιπαραγωγικό»