Την εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση 180 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.{{{ audio1 }}}

Ο εκ των συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, Γ.Βλάχος, σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε το πρωί της Πέμπτης:

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν πιστεύω ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να πείσει βουλευτές για την προεδρική εκλογή».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πραγματοποιήσει άνοιγμα στο μεσαίο χώρο.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για τη συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή.

Για τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή

Αυτό που κάποιοι λέγαμε, ότι ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ένα τεράστιο κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί, αν χρειαστεί, επιβεβαιώθηκε χθες με τον καλύτερο τρόπο. Δεν μπορώ να προσδιορίσω την ιδιότητα, αλλά παραμένει ένας πολιτικός παράγων του τόπου που μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει με κάποιο τρόπο και δεν το συνδέω με αξίωμα. Ο Κώστας Καραμανλής πολιτικά είναι πλήρης. Ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ν.Δ.

Δεν ξέρω λοιπόν αν του ζητήθηκε να βοηθήσει και σε ποια κατεύθυνση, αλλά αυτονόητο είναι ότι παραμένει ένα κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης που παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα και έχει άποψη. Η επιλογή του είναι να μην δημοσιοποιεί τις απόψεις τώρα, για να μη δημιουργεί λάθος ερμηνείες και συμπεράσματα, αλλά ο ρόλος που εσείς μου αναφέρατε (σ.σ.: να μεσολαβήσει ο Καραμανλής για να πείσει βουλευτές να στηρίξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας) δεν θα μπορούσε να τον ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντάς τον τόσα χρόνια. Αλλά και για τον Κώστα Καραμανλή είναι το ίδιο δύσκολο να επικοινωνήσει με κάθε βουλευτή και να τον πείσει… Είναι λίγο δύσκολο. Δεν νομίζω ότι γίνονται έτσι τα πράγματα και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να του το είπε ο πρωθυπουργός. Γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά και ξέρουμε πώς είναι αυτή η διαδικασία και δεν είναι εφικτή έτσι. Μπορεί να την κάνουν άλλοι… Είναι αλήθεια ότι πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν καλή σχέση με τον κ. Καραμανλή, αλλά άλλο η καλή σχέση, η επίσκεψη στο γραφείο του και η ανταλλαγή απόψεων, άλλο η επίσκεψή του στο γραφείο του στη Βουλή, όταν είναι εκεί, και άλλο να υπερβεί και να υποδείξει εκείνος τις επιλογές.

Για τον πολιτικό προσανατολισμό της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. πρέπει να γυρίσει στο μεσαίο χώρο, στη μεγάλη δεξαμενή της κοινωνίας και να απευθυνθεί εκεί. Είναι γεγονός. Αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο με μια τέτοια συνάντηση. Σ’ ένα συμβολισμό, μπορεί να σημαίνει και αυτό, αλλά επειδή δεν έχω μιλήσει με κάποιον, δεν έχω εικόνα. Έτσι εκτιμώ, όμως. Χρειάζεται να γίνουν και άλλες κινήσεις.