Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ο πουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις μετεγγραφές, τους εκπαιδευτικούς, το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.{{{ audio1 }}}

Για τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών{{{ audio2 }}}

«Πρώτη, πολύ μεγάλη δυσκολία αυτών των εβδομάδων για μένα, είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών. Δάσκαλος, καθηγητής ή νηπιαγωγός που μπαίνει στην τάξη στις 11 Σεπτεμβρίου μετά ζητάει να φύγει. Είναι η μόνη κατηγορία εργαζομένων που για να φύγει σε σύνταξη, πρέπει να το κάνει σε προκαθορισμένα όρια. Δεν το κάνουν μέχρι 31 Αυγούστου και το κάνουν μετά. Σ’ αυτήν την τακτική που χρόνια ακολουθείται, δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος, διότι έχω παραδεχθεί τα κενά από τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν μπορώ να τα καλύψω. Και άρα, μόνο για περιπτώσεις βαρύτατης ασθένειας που προέκυψε τώρα και όχι στις 31 Αυγούστου, π.χ. ένα ατύχημα αυτοκινητιστικό, όλα τα άλλα αιτήματα δεν θα τα υπογράψω. Έχω σήμερα 300 αιτήματα στο γραφείο μου και δεν θα τα υπογράψω. Εάν ήταν πριν από 31 Αυγούστου, στις 28, ήταν δικαίωμά σου και ο φόβος είναι δικαίωμά σου. Δεν είναι δικαίωμά σου να αφήσεις μια τάξη κενή. Λυπάμαι που ανατρέπω προγραμματισμούς, αλλά δεν μπορώ να καλύψω κενά και δεν έχω παραπάνω θέσεις από αυτές που πήρα από την κυβέρνηση και θέλω να στείλω ευχαριστήρια γι’ αυτές στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Χαρδούβελη. Δεν μπορώ να δημιουργήσω νέα κενά. Μέχρι εκεί. Δεν μπορώ με νέες αναπληρώσεις. Άρα, δεν θα υπογράψω αιτήσεις συνταξιοδότησης.»

Για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια

«Είχαμε περίπου 3.500 αιτήσεις για οικονομικούς λόγους, για χαμηλά εισοδηματικά δεδομένα. Ο νόμος ορίζει γι’ αυτούς το 10%. Είναι περίπου 3.500 αυτοί και θα πάρουμε περίπου 500, όπως υπολογίζαμε από την αρχή. Άρα, από τον αριθμό των 12.800 που αιτήθηκαν μετεγγραφή, θα πραγματοποιηθεί το αίτημα για περίπου 10.000. Με κριτήριο την επίδοσή τους. Όλοι έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτός που θα έχει τη μεγαλύτερη επίδοση θα προτιμηθεί. Από τη στιγμή που θα παραδοθούν τα στοιχεία στα πανεπιστήμια, μέσα σε πέντε μέρες πρέπει να κληθούν από τις γραμματείες να δέχονται για τα πιστοποιητικά. Από την πρώτη μέρα κατάθεσής τους, υπάρχουν συνολικά οκτώ ημέρες για τους φοιτητές προθεσμία. Ανταποκρίνεται στο αίτημα να πάμε γρήγορα.»

Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη φύλαξή του

«Δεν μπορώ να παρέμβω, αλλά μπορώ να έχω άποψη ως υπουργός Παιδείας και ανταποκρίνομαι θετικά στην απόφαση του κ. Φορτσάκη. Τι είπε; Ότι θέλει στο κτίριο του πανεπιστημίου να υπάρξει μια στοιχειώδης φύλαξη, ποιος βγαίνει και ποιος μπαίνει. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της διοίκησης του πανεπιστημίου και οποιουδήποτε. Πείτε μου ένα κτίριο με δημόσιο χαρακτήρα που να μην έχει φύλαξη. Θα μας πει ένας βουλευτής ότι δεν έχει το δικαίωμα το κράτος ή ένα πανεπιστήμιο, ένα ΝΠΔΔ, να βάλει στοιχειώδεις κανόνες; Εδώ έχουμε τη μείζονα αντιπολίτευση και όχι μια ομάδα διαμαρτυρίας. Το κόμμα που είναι πρώτο αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. Δεν ξέρω αν είναι και της ηγεσίας του άποψη αυτή… Πήρα την πρωτοβουλία και έβαλα το θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για ονόματα. Και κάλεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρξουν αντεγκλήσεις, να τοποθετηθούμε όλοι μαζί. Δύο κόμματα δεν τοποθετήθηκαν όπως όλοι. Τοποθετήθηκαν αλλιώς, οι εκπρόσωποί τους. Πρέπει να συμφωνήσουμε. Δεν ανοίγεις την πόρτα ενός δημόσιου χώρου για να μπεις, επειδή έτσι θες. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που έχει συμβολισμούς για τα πανεπιστήμια και δεν μπορείς να αναζητάς θέμα. Αναζητείται θέμα αναταραχής και σύγκρουσης και ό,τι βρουν. Εφέτος τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και δεν πρέπει αυτή να διακοπεί. Πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πλήρη εξέλιξη.»

Για τις πειθαρχικές διώξεις κατά εκπαιδευτικών

«Υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα για όλη τη δημοσιοϋπαλληλία, η ανάξια περί την υπηρεσία συμπεριφορά, η οποία είναι ένα πάρα πολύ γενικός όρος. Ως περιγραφή πειθαρχικής παράβασης. Είπαμε λοιπόν να διασπάσουμε τον εκπαιδευτικό βίο και τον ιδιωτικό βίο. Δεν μπορεί π.χ. να θεωρείται παράβαση ότι τσακώθηκε με τη γυναίκα του – και αυτό είναι παράδειγμα που μου έφεραν – ή επειδή τσακώθηκε με ένα γονιό στο φανάρι και αντάλλαξαν κάποια «γαλλικά», μέσα στο σχολείο να τίθεται σε διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα πλέον δεν είναι μια ακίνδυνη κατάσταση, για τη θέση σου στο σύστημα. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνονται τώρα. Και έχουμε την πολιτική βούληση, ευτυχώς δεν είχαμε αντίθεση με άλλα υπουργεία, να προχωρήσουμε. Είναι πολύ θετικό και πρέπει να προστατεύσουμε τον εκπαιδευτικό, για να μπορούμε να τον τιμωρούμε όταν π.χ. μία εκπαιδευτικός λέει για τα σήριαλ της τηλεόρασης ή απασχολεί τους μαθητές με αυτό. Δεν μπορεί αυτός να μην τιμωρείται και να τιμωρείται άλλος. Βάλαμε ένα χρονοδιάγραμμα, μετά από 11 μέρες.»

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Συγκρούστηκα μαζί του την πρώτη μέρα που ορκίστηκα. Αλλά καθήκον των υπουργών είναι να συνεννοούνται μεταξύ τους και αυτός είναι κανόνας, πάντα. Ειδικά όταν είναι δικομματική κυβέρνηση, δεν μπορείς να τον παραβιάζεις. Στα θέματα του μισθολογίου, το ΠΑΣΟΚ άκουσα ότι είχε την αιτίαση ότι δεν είχε συνεννοηθεί μαζί του. Κάθε μέτρο που παίρνεις, ακόμη και όταν εδράζεται στο πρόγραμμα ή στις θέσεις της κυβέρνησης, επειδή εξειδικεύεις με αυτό την απόφαση, χρειάζεται συνεννόηση. Στις λεπτομέρειες. Γιατί όταν δεν συνεννοείσαι, αυτό θα το εισπράξεις, ακόμη και σε μονοκομματική κυβέρνηση.»

Για το κυβερνητικό έργο και το ΠΑΣΟΚ

«Έχουμε συμμετοχή σε αυτό που πάμε να εισπράξουμε. Δεν είμαστε το ίδιο με τη Ν.Δ. Δεν πιστεύουμε τα ίδια. Κάποιος μπορεί να λέει ότι έχω πολλούς θεολόγους. Η μία γραμμή λέει να τους απολύσεις. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί είναι εκτός φιλοσοφίας μου. Θα προσπαθήσω να τους αξιοποιήσω μέσα στο σύστημα, αλλά δεν θα διώξω κόσμο στην ανεργία, επειδή υπάρχει πελατειακό κράτος. Λέω ότι δεν θα απολύσω κανέναν και το πιστεύω, γιατί το σύστημα έχει ανάγκη από νέες προσλήψεις. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη διεκδικούμε ένα νέο λόγο στην εκπαίδευση από το 1/10. Μας έχει βοηθήσει εδώ και το αναγνωρίζω και πρέπει να πάρουμε μόνιμο προσωπικό. Πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Φεβρουάριο και να πάρουμε όσους περιμένουν από το 2008. Περιμένουν πέντε-έξι χρόνια τώρα. Πρώτα θα πάρουμε αυτούς και μετά θα κάνουμε το διαγωνισμό.»

Για το 18 ΑΝΩ

«Το συζητήσαμε πριν από μερικές μέρες στο επιτελικό όργανο του υπουργείου και έδωσα την εντολή να κάνουμε ό,τι μπορούμε, διότι δεν μπορώ, λόγω πιστώσεων, να έχουμε τους αναπληρωτές που χρειάζονται για να λειτουργήσει κάπως. Άλλο να μη λειτουργείς καθόλου και άλλο να λειτουργείς με μία στοιχειώδη προσπάθεια. Θα λειτουργήσει, θέλουμε να το κάνουμε, διότι αξίζει τον κόπο και γίνεται μια προσπάθεια.»

Για τη δημοσκοπική φθορά του ΠΑΣΟΚ

«Έτσι γίνεται πάντα. Τα κακά τα χρεώνονται και οι δύο, αλλά το καλό το χρεώνεται μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος τίποτα. Επειδή συμμετέχω πια με όλες μου τις δυνάμεις σε όλες τις διαδικασίες, δεν βλέπω αυτό που βλέπω στις δημοσκοπήσεις. Βλέπω τη συρρικνωμένη μας δύναμη και από τι απειλούμαστε, όπως το ενδεχόμενο να μην εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας – αν και εγώ πιστεύω ότι συνεννοούμαστε και θα εκλέξουμε. Επιμένω. Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και οι ρυθμίσεις γίνουν, όπως είναι οι στόχοι μας, εάν δηλαδή το Δεκέμβρη είμαστε εκτός προγράμματος και με μια διευθέτηση χρέους και μπουν π.χ. όλοι στις 100 δόσεις και δεν γίνουν τσιφούτικα… Επειδή ήμουν κάποια στιγμή στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών και είχα την τύχη να ξέρω πώς συμπεριφέρονται οι συνάδελφοι, η «γαλαρία» της Βουλής – άλλο τα μπροστινά έδρανα και άλλο η «γαλαρία» – πιστεύω ότι αν όλα αυτά γίνουν και αν έχουμε θάρρος, διότι με την ονομαστική ψηφοφορία από το Σύνταγμα θέλει θάρρος να βγεις και να ψηφίσεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια συνθήκη έντασης και κρίσης, ότι πρέπει να κάνουμε το καλό και να διαφυλάξουμε το 3% της ανάπτυξης για το 2015, τότε θα βγάλουμε Πρόεδρο.

Θα είμαστε τρίτο κόμμα και θα βάλουμε στόχο να πάρουμε εμείς τη διερευνητική εντολή και όχι η Χρυσή Αυγή. Θα είμαστε η πρωτεύουσα δύναμη της Κεντροαριστεράς και οι δύο δημοσκοπήσεις της Pulse (Ποντίκι) και της ΚΑΠΑ Research (ΒΗΜΑ της Κυριακής) δείχνουν αυτά που είδαμε και τον Απρίλιο του 2014, όταν έλεγαν ότι θα πάμε στο 3% και πήγαμε στο 6%, για να φτάσουμε στο 8%. Δεν θα διαλυθούμε.»