Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τα πανεπιστήμια και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για φύλαξη

«Εμείς, θέλουμε να διαλύσουμε το εξουσιαστικό σύστημα που μας έφερε μέχρι εδώ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Βασικό είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να είναι ελεύθερος ο ακαδημαϊκός χώρος. Αυτό είναι που μπορώ εγώ να πω.

Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι (δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης). Αλλά βανδαλισμοί και καταστροφές και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους είναι ανεπίτρεπτοι. Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει φύλακες και διοικητικό προσωπικό και μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, που είναι οι φοιτητές. Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να τα αποτρέπει. Δεν το συζητάω αυτό το πράγμα. Να διευκολύνει, επίσης, την αντιπαράθεση ιδεών, όπως πρέπει να διευκολύνει και τη γνώση.»

Για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

«Επιλογές θα γίνουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα εκφράζεται και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ας το πω μ’ αυτόν τον τρόπο – και ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει παλέψει μαζί μας και παράλληλα, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Το βασικό είναι να συμφωνεί κάποιος με το πρόγραμμα. Να είναι άνθρωποι που έχουν παλέψει ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική και το ίδιο το κόμμα θα κάνει τις επιλογές, ο συνδυασμός που κατεβαίνει στις εκλογές. Και σε ό,τι αφορά τα μέλη του και σε ό,τι αφορά τα μη μέλη του. Πρώτος στόχος μας είναι να γίνουν εκλογές, αλλά συναλλαγές του επιπέδου «για να κάνω εγώ αυτό, κάνε εσύ τούτο», δεν θα κάνουμε. Να είμαστε ξεκάθαροι. Δηλαδή, συναλλαγές του τύπου «μην ψηφίσεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα σε βάλω στα ψηφοδέλτια», δεν θα κάνουμε εμείς. Αν κάποιος solo έχει διαφορετικό πρόγραμμα και αντίληψη και ψηφίσει κατά του υποψηφίου ΠτΔ για τους δικούς του λόγους, αυτό δεν θα είναι στους συνδυασμούς και δεν θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος αυτός στους συνδυασμούς. Δεν θα πρέπει καν να θέλει, διότι ο άνθρωπος έχει διαφορετικό πρόγραμμα και διαφορετική λογική.»