Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ο Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τη διένεξη ΠΑΣΟΚ-υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μισθολόγιο στο Δημόσιο.{{{ audio1 }}}

Για τη διένεξη ΠΑΣΟΚ-υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

«Δεν μπορώ να συζητάω επί των ραδιοφώνων την κυβερνητική πολιτική. Υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο ουδείς διαψεύδει. Το μόνο που κάνουν τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι να ρίχνουν το ένα την ευθύνη στο άλλο για τη διαρροή. Ποσώς με ενδιαφέρει… Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι εμείς ουδέποτε έχουμε κληθεί να συζητήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Το βλέπουμε στις εφημερίδες. Αυτό το σχέδιο ορθώς λέμε στον κόσμο ότι δεν το έχουμε δει και δεν το έχουμε αποδεχθεί και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Το λέμε ορθά. Και ας μάθουν οι υπουργοί, αντί να δεσμεύουν, να καθίσουν να συζητάνε με τους κυβερνητικούς εταίρους τους.

(Στο Παρίσι, στη συζήτηση με την τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης) είπε κάτι για νέο μισθολόγιο, με δύο-τρία powerpoint, τίποτε άλλο. Δεν ήταν ολοκληρωμένο σχέδιο και μίλησε για μείωση του εισαγωγικού μισθού των νεοεισερχομένων και την προηγούμενη ημέρα είχαμε θέσει στην προ-σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου, μετά από παρέμβαση και του κ. Βενιζέλου, να μην τεθεί θέμα από εμάς για μείωση του κατώτατου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε μόνος του. Είχαμε πει να μην το θέσουμε εμείς και ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε. Και είπα στον κ. Παπασταύρου ότι δεν θα θέσω θέμα εκείνη τη στιγμή, για να μην εκτεθεί η κυβέρνηση μπροστά στην τρόικα, αλλά σημείωσα ότι αυτό ήταν εκτός συμφωνίας και δεν μας δέσμευσε. Καλούμαστε τώρα να τοποθετηθούμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε και για κάτι που γνωρίζουμε από διαρροές. Πριν δύο μήνες, συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη και δεν μας είπε τίποτα, για κανένα σχέδιο. Μόνο κάποιες σκέψεις στον αέρα. Του αντιτείναμε και εμείς κάποιες. Και συμφωνήσαμε σε κάτι: πως ό,τι και να γίνει, πρέπει να έχει ένα συνολικό χαρακτήρα, γιατί πριν από δύο χρόνια κάναμε μισθολόγιο. Και αυτό έγινε χωρίς να μας ρωτήσει. Έγινε το Μάρτιο, χωρίς να ερωτηθούμε, αλλά το ξεπερνώ αυτό, διότι είναι πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας. Είναι δυνατόν να κάνουμε ένα νέο μισθολόγιο και να μην το συνδέουμε με ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης; Δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή…

Μας παίρνουν τηλέφωνο τα γραφεία τύπου συνεχώς και κυρίως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μας λένε ότι δεν το έδωσαν εκείνοι. Ωραία, ποιος το έδωσε; Έχουμε διευθύνσεις και τηλέφωνα. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει μια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του μισθολογίου, παρακαλούμε να μας καλέσει και να μας θέσει υπόψη τις προτάσεις της. Όταν το μισθολόγιο τέθηκε όντως το Μάρτιο στο Μνημόνιο, ως γενική αρχή, δεν είχαμε ερωτηθεί. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, για το συμφέρον της χώρας και κατανοώντας πού βρισκόμαστε, είπαμε ότι κουβεντιάζουμε, αλλά με τον όρο ότι θα μας έφερναν κάτι σοβαρό, κάποια πρόταση που θα συνδέεται και με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κάποιος που προσπαθεί, δεν πρέπει να πληρώνεται καλύτερα; Τι μισθολόγιο φτιάχνουμε, δηλαδή;

Είχαμε και αυτόβουλο υπερασπιστή του κ. Μητσοτάκη τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις κάνει κακό και στην παράταξή του. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνει. Ποια μεταρρύθμιση θέλει η Ν.Δ.; Το 25ευρο θέλει ο κ. Γεωργιάδης; Αυτή είναι η μεταρρύθμιση; Ή θέλει συνεχώς συγκρούσεις, όλη την ώρα, που προσπαθούμε να μαζέψουμε; Στο ασφαλιστικό π.χ., έχουμε μια πραγματικότητα: την 1.1.2015 εφαρμόζεται ο λεγόμενος νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Έχει σταδιακή εφαρμογή και τώρα λέμε ότι η λογική – γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μιλάμε και με τη λογική σ’ αυτή τη χώρα – λέει ότι από 1.1.2015 θα εφαρμοστεί, θα το αξιολογήσουμε και σε δύο-τρεις μήνες θα το αξιολογήσουμε και θα κουβεντιάσουμε τι προσφέρει. Εδώ είμαστε και ζωντανό πράγμα είναι το ασφαλιστικό. Να γίνει κουβέντα.Δεν μπορεί να γίνεται, όμως, η κουβέντα εκ των προτέρων, επειδή κάποιος πιέζει γι’ αυτό.»