Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την τροπολογία Λαφαζάνη και το ενδεχόμενο συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης.{{{ audio1 }}}

Για την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Είχε μια διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Απερρίφθη διότι αυτά τα πράγματα είναι συνεκτικά. Και οι αποφάσεις του συνεδρίου και της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής τα έχουν ορίσει και η πλειοψηφία των συνέδρων και μελών της Κ.Ε. λογικά απέρριψε την πρόταση, διότι καλυπτόταν πλήρως από προηγούμενες αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κόμματος.

Βασικότατος πυλώνας, όταν έχεις πλήρεις, ολοκληρωμένες και συγκροτημένες αποφάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Οπότε, προς τι μια νέα τροποποίηση της διατύπωσης ή ιεράρχησης των δεδομένων. Αυτή η Κ.Ε., όπως και η προηγούμενη, ήταν ένα διήμερο με πλούσιο προβληματισμό και εμβάθυνση δεδομένων, προσέγγιση πάρα πολύ σημαντικών παραμέτρων στην ανάγκη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος για τις μεγάλες ευθύνες που καλείται από την ιστορική συγκυρία και τις εξελίξεις να αναλάβει. Αν από όλο αυτό που ήταν η Κ.Ε. απομονωθεί η φράση ενός συντρόφου και η πρότασή του, την οποία κατέθεσε και συζητήθηκε και έγινε ψηφοφορία δημοκρατική, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα και απορρίφθηκε, δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Ως περιεχόμενο αυτή η τροπολογία υπερκαλύπτεται από τις αποφάσεις τις συλλογικές που έχουμε πάρει και στις προηγούμενες συνεδριάσεις Κ.Ε. και στο συνέδριο.»

Για το ενδεχόμενο συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση

«Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και δεν νομίζω ότι μπορεί να περιμένει συνεννόηση ο ΣΥΡΙΖΑ από Σαμαρά και Βενιζέλο, όταν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και αρνούνται να διαπραγματευτούν, εν ονόματι του ελληνικού λαού. Εάν τα πράγματα αλλάξουν και υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις για την τύχη του χρέους, και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού, στο όνομα του ελληνικού λαού και των αναγκών και προτεραιοτήτων του και κάλυψης της οδυνηρής θέσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, θα το συζητήσουμε ξανά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια διαφαινόμενη στον ορίζοντα διάθεση από την πλευρά των κυβερνώντων. Αντίθετα, είναι οι καλοί μαθητές στην υλοποίηση των προταγμάτων που θέτει η τρόικα και οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης.»