Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το χρέος, τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση Ρεπούση και τη στάση Τσίπρα.{{{ audio1 }}}

Για την πρόταση Ρεπούση για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

«Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σαφή διευκρίνιση λέγοντας ότι οι συμμαχίες στις οποίες πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα ευρύτατο ψηφοδέλτιο που δεν αποτελείται μόνο από κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που η κυρία Ρεπούση είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και βρίσκεται σε ένα χώρο που ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι μπορεί να συμπλεύσει με εμάς στις ευρύτερες διαδικασίες, όλα τα βλέπουμε.

Εμείς, αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα που έχουμε είναι κυρίως με τις ηγεσίες των κομμάτων που κυβερνούν και κυρίως με τις επιλογές τους. Δεν θα ενοχοποιήσουμε όλο τον κόσμο και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες ευθύνες.»

Για τη διαπραγμάτευση για το χρέος

«Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να πάμε σκληρά. Δεν μπορείς να μη συζητάς διάφορες περιπτώσεις. Υπάρχουν οικονομολόγοι που λένε ότι αν κατορθώσεις και πάρεις μια επιμήκυνση 80-90 χρόνων, το χρέος θα απομειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και μπορεί να είναι το ίδιο με ένα κούρεμα. Το θέμα είναι το πώς θα μπορέσεις να βοηθήσεις τη χώρα σου, με μια αποτελεσματική λύση.»

Για τη στάση Τσίπρα και την άρνησή του να συζητήσει με τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση

«Ποτέ δεν είπε ότι δεν συνομιλεί με τη θεσμική εκπροσώπηση της χώρας στο επίπεδο του πρωθυπουργού. Ποτέ δεν είπε όχι. Αλλά δεν νομίζω ότι του έγινε κάποια πρόταση. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται και είμαι υπέρ της άποψης αυτής. Είμαι βέβαιος ότι την επομένη των εκλογών, όπου θα υπάρξει ανατροπή και του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά και δεν θα υπάρξει ανατροπή μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, διότι δεν θα παραιτηθούν και οι δύο, αλλά θα ανατραπούν από τα κόμματά τους εκείνο το βράδυ, θα υπάρξει αμέσως άλλο κλίμα συνεννόησης στην Ελλάδα.»