Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις καταγγελίες Λαγκάρντ, την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα και τα κόκκινα δάνεια.{{{ audio1 }}}

Για την προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ

«Οι ενέργειες του υπουργείου ήταν να στείλουμε μια επιστολή και έχουμε δύο στόχους: ο πρώτος είναι να προστατεύσουμε τη ζωή της κυρίας Λαγκάρντ, εφόσον αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες και δεύτερος είναι, εφόσον αποδειχθούν Έλληνες ως δράστες, να αποδοθούν ευθύνες. Νομίζω ότι ήταν μια υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια ενέργεια νομική και πολιτική, για να μη φανεί ότι η Ελλάδα μένει αδιάφορη από μια καταγγελία που αφορά τη χώρα. Μίλησα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μού είπε ότι πρέπει να γίνει η επιστολή αυτή, τη συνέταξα και την έστειλα κατόπιν αυτού, ώστε να έχουμε πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες, για να διαταχθεί μια προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα. Εάν η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε κάτι, τότε θα ήταν δυσφήμηση για τη χώρα, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου δεν προστατεύεται η έννομη τάξη και η ασφάλεια του ανθρώπου. Αυτός ήταν ο λόγος που κινηθήκαμε με ταχύτητα, για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία.

Το να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα, μπορεί να το διατάξει ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Ήδη πληροφορήθηκα, ότι έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κυρία Λαγκάρντ, όταν στείλει στοιχεία που έχει υπόψη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρώτη δουλειά που έχω να κάνω είναι να τα διαβιβάσω στην Εισαγγελία του ΑΠ, ώστε να προστεθούν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Ανέλαβε (η κυρία Λαγκάρντ) το 2012, οπότε δημιουργείται μια έντιμη απορία: γιατί τόσο καιρό δεν το έκανε (σ.σ.: δεν το κατήγγειλε). Και αν αυτό ενέχει μια απειλή ή μια απλή παρέμβαση. Αυτά είναι ζητήματα που αρμόδιος να τα ερευνήσει είναι ο εισαγγελικός λειτουργός στον οποίο θα ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση.»

Για τις αντίστοιχες καταγγελίες Τσίπρα

«Προφανώς άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να απειλείται ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος. Όταν είναι απειλή κατ’ έγκληση, όπως λέμε, διότι η απειλή διώκεται κατ’ έγκληση εντός τριμήνου, αλλιώς είναι απαράδεκτη, δεν έχει καμία νομική σημασία. Πολιτική σημασία, όμως, έχει. Θα έπρεπε να το έχει αναφέρει όταν απειλήθηκε και να το κοινοποιήσει ή εάν δεν ήθελε να το αναφέρει στον αρμόδιο εισαγγελέα να αποτανθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά θα έβλεπα εγώ τι θα έκανα ως υπουργός, διότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

«Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να κρίνει τις ενέργειες των δικαστικών οργάνων, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει γνώση της δικογραφίας. Αυτό θα το αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, το Συμβούλιο Εφετών, εάν θα παραταθεί ή όχι η προσωρινή κράτηση. Πιθανολογώ ότι εντός του έτους, έως το Δεκέμβριο, θα προσδιοριστεί. Δεν μπορώ να το πω εγώ, αλλά πιθανολογώ ότι θα προσδιοριστεί.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Στην Ελλάδα μάθαμε να μη σεβόμαστε τους θεσμούς. Η εκλογή του Προέδρου πρέπει να γίνεται τότε που ορίζει το Σύνταγμα. Είναι απορίας άξιον για όλους τους νομικούς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το Σύνταγμα και τους θεσμούς πώς είναι δυνατόν να έρχεται οποιοδήποτε κόμμα και να προδικάζει αποτελέσματα ότι έχει εξασφαλίσει 120 ή 121 βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ. Ποιος ξέρει πώς θα διαμορφωθεί τότε η κατάσταση, ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και με ποιες προοπτικές, ως προς τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια, θα γίνει η εκλογή; Αποτελεί ένα είδος, επιεικώς, εκτροπής, μη σεβασμού των θεσμών αυτό. Ως εκτίμηση, αμυνόμενος κάποιος, ότι μπορεί να έχουμε 180, μπορεί να το πει. Για μένα, όμως, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία συζήτηση για το πρόσωπο του ΠτΔ και την εκλογή, διότι θεωρείται ασέβεια προς τους θεσμούς.»

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Το έχω πει και είναι προσωπική μου άποψη, και νομική και πολιτική, ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία και εν πάση περιπτώσει, στα ζητήματα που συμφωνούμε πρέπει να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, για να μπορέσει να υπάρξει αναθεώρηση σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος που είναι αναθεωρητέες.»

Για τα «κόκκινα δάνεια»

«Εμείς, έχουμε θέματα που σχετίζονται με μια αλλαγή που πάμε να κάνουμε στην πολιτική δίκη, με την επιτάχυνση των δικών και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προσπαθούμε να τροποποιήσουμε τον ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον «νόμο Κατσέλη», για να προστατεύσουμε περισσότερο τον καλόπιστο δανειολήπτη και τον αδυνατούντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε καταχρηστική εφαρμογή του νόμου και προστατεύεται μεν η κατοικία, για να μην έχουμε εκποιήσεις περιουσίας, αλλά έχουμε υπόψη περιπτώσεις όχι μία ή δύο, αλλά χιλιάδες, αφού εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 100.000 στα Ειρηνοδικεία και μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι και παραπάνω, οι οποίες προσδιορίζονται το 2026! Λυπάμαι που το λέω. Αλλά γιατί; Γιατί είναι πολλές υποθέσεις και ο νόμος, ενώ ως φιλοσοφία και ως σύλληψη ήταν σωστός και τότε, ως πρόεδρος των δικαστών το υπερασπίστηκα, σήμερα όμως, πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις, διότι πίσω από αυτόν έχουν κρυφτεί και εκείνοι που μπορούν, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Δυστροπούν. Αυτό προσπαθούμε και συνεργαζόμαστε με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Δένδια, και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση στο ζήτημα αυτό. Αυτή είναι και η εντολή του πρωθυπουργού, δηλαδή.»