Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τον εκλογικό νόμο, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό.{{{ audio1 }}}

Για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό

«Τελευταία έχουμε δει μια προσέγγιση προς το Χριστιανισμό, η οποία φτάνει από τον Άγιον Όρος μέχρι το Βατικανό. Μια εκκλησιαστική ρήση λέει «ουαί υμίν, Φαρισαίοι». Είναι η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση, από τότε που ο Χαρίλαος Τρικούπης καθιέρωσε την αρχή της δεδηλωμένης, που δεν έχει παραστεί ούτε σε μία από τας εθνικάς εορτάς, σε μια Εκκλησία, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Είναι σαν να πάω εγώ στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή και να κάτσω μπροστά από την εικόνα του Μαρξ, δέκα λεπτά.»

Για τον εκλογικό νόμο

«Το ΥΠΕΣ, σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να κάνει κάτι που σχετίζεται με τον εκλογικό νόμο. Νομίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο και αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει θέμα αλλαγής του. Είναι ένα θέμα που στην παρούσα συγκυρία δεν έχει λόγο να είναι στην επικαιρότητα.»

Για το νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

«Ορισμένες από τις αιτιάσεις που εξέφρασε το ΚΚΕ έχουν μια βάση, διότι τα κουπόνια είναι ένα είδος συμβόλου για το κόμμα αυτό. Δεν λέω ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το σφυρί και το δρεπάνι, αλλά είναι κάτι που συνδέεται με την πορεία του κόμματος και την ιστορικότητά του και τους αγώνες που έχει δώσει. Βεβαίως και θα ισχύσει η διάταξη, αλλά αυτό που λέμε είναι πως ειδικά για την περίπτωση του ΚΚΕ εξετάζεται από κάποιους εμπειρογνώμονες η περίπτωση και θα το συζητήσουμε, μήπως μπορούμε στο θέμα των κουπονιών να υπάρξουν ρυθμίσεις που δεν θα κάνουν απαραίτητο να δώσει κάποιος το όνομά του, αν πάρει κουπόνια των 5 ευρώ. Το λέω πολύ σχηματικά.

Προβλέπεται μείωση 46% και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου λέει το αυταπόδεικτο: ότι επειδή η επιχορήγηση των κομμάτων υπολογίζεται ως ένα ποσοστό επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αν δεν αυξηθούν τα έσοδα, δεν θα αυξηθεί και η επιδότηση. Αυτό που λέμε είναι ότι σήμερα ή του χρόνου, τα κόμματα θα πάρουν τα μισά χρήματα από σήμερα. Αν κάποια στιγμή η Ελλάδα γίνει στο μέλλον Σουηδία ή κάποια άλλη χώρα που έχει πολλά δημόσια έσοδα, βεβαίως θα υπάρξει και αντίστοιχη αύξηση. Αλλά τώρα είναι μείωση. Και δεν είναι ποσοστό επί των εσόδων, αλλά επί των καθαρών εσόδων. Αυτή τη στιγμή, που τα έσοδα του κράτους είναι συγκεκριμένα, θα έπαιρναν το μισό από αυτό που παίρνουν σήμερα.

Η ακρίβεια είναι και στην ψήφο. Η επιχορήγηση των κομμάτων υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ψήφων που παίρνουν. Άρα, έχουμε μια – αδόκιμα το λέω – μονάδα μέτρησης που είναι ευρώ ανά ψήφο και στην Ελλάδα έχουμε εννέα ευρώ ανά ψήφο. Τόσο παίρνουν τα κόμματα και είναι η ακριβότερη χρηματοδότηση στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες παίρνουν τρία ευρώ ανά ψήφο. Και εδώ ακρίβεια! Ε, αυτή την ακρίβεια, τουλάχιστον με αυτό το νομοσχέδιο, την πατάσσουμε.»