Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠαΣοΚ και ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης μιλά στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ΠαΣοΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκλογικό νόμο.{{{ audio1 }}}

Για τις εσωτερικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ

«Εκτιμώ ότι αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν να κάνουν με προσωπικές στρατηγικές και όχι με τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ. Δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες και προσωπικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σ’ αυτήν την ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει και πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Βλέπουμε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «εδώ και τώρα εκλογές», όπως ο Σαμαράς το 2012. Ακριβώς η ίδια στρατηγική! Με 17 δις στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς και 27 δις στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η οικονομική πραγματικότητα, ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θέλουν να πάνε τη χώρα σε εκλογές. Επ’ αυτού πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε στρατηγική ως κόμμα: ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φαντασιωθεί ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια.»

Για τον εκλογικό νόμο

«Αν πάμε να αλλάξουμε το νόμο με έναν τρόπο συνδικαλιστικό, να συζητήσουμε τις 50 έδρες, αυτό δεν λέει τίποτα. Εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει – και είναι και θέση του ΠΑΣΟΚ – ένα πλαίσιο μεταρρύθμισης που αφορά τα πολιτικά θέματα, τα οικονομικά των κομμάτων, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Μια συνολική πολιτική μεταρρύθμιση και όχι ad hoc, γιατί θα είναι ένα λάθος μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική μεταρρύθμιση. Έχουν αλλάξει τα πάντα στη χώρα και ο κόσμος έχει πληρώσει μεγάλο κόστος. Το μόνο που δεν έχουμε αγγίξει για να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας είναι το πολιτικό σύστημα. Έχουμε ακόμη μη θεσμικά κόμματα ή κόμματα όπου ένα απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Άρα, χρειαζόμαστε θεσμικά κόμματα, ισχυρούς θεσμούς για να επικυρωθεί το πολιτικό σύστημα με τους πολίτες και όχι ένα πολιτικό σύστημα που να μένει ανέγγιχτο.»