Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ κοστολογείται στα 17 δισ. ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά την κριτική περί άκρατης παροχολογίας, αναρωτήθηκε: «Είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παροχολογία;»

Μιλώντας στο BHMA 99,5 ο Γ.Σταθάκης δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης. Είναι τόσο λεπτομερώς κοστολογημένο και αφορά επιπρόσθετες μεν δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει τη φορολογική ανακατανομή και τις πηγές από τις οποίες θα γίνει η άντληση αυτών των πόρων.

»Όσο και αν το κοιτάξει κανείς, διαπιστώνει ότι και στα δύο σκέλη του είναι απόλυτα εφικτό πρόγραμμα, αλλάζοντας ασφαλώς την προσπάθεια από τις φορολογικές αρχές για να αποδοθούν τα έσοδα που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια – αναφέρομαι φυσικά στη λίστα Λαγκάρντ και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και περιπτώσεις λελογισμένης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Δεν νομίζω ότι είναι ένα νούμερο εκτός πραγματικότητας».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας ο Γ.Σταθάκης επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (ρεύμα, μετακίνηση, πρόσβαση στην υγεία και στήριξη διατροφής). Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, κάτι που είναι «μετρημένο και κοστολογημένο» όπως είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ρύθμισης των χρεών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν βουλιάξει γιατί χρωστάνε, ως συνέπεια του μνημονίου». Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι θα καταρτιστεί μια διαδικασία ρύθμισης των χρεών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν.

Ακόμη, επισήμανε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, που ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας, θα εξισορροπηθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από εκείνους που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους φόρους τους.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και το ζήτημα χρηματοδότησης της παρέμβασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο Γ.Σταθάκης αναρωτήθηκε: «Αφού τα stress test στις τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων θα μάθουμε σε λίγες ημέρες, γίνονται για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες και εν συνεχεία να στηριχθούν από το ΤΧΣ, τι διαφορετικό λέμε εμείς;»

Ο Γ.Σταθάκης αρνήθηκε ότι θα αυξηθεί το έλλειμμα μέσω αυτών των παρεμβάσεων και έκανε λόγο για πρόγραμμα αναδιανομής. Επισήμανε ότι στόχος είναι να σταματήσει η απώλεια εισοδήματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εργασία και στην οικονομία, ώστε να μπορεί από εκεί και πέρα να βελτιωθεί η κατάσταση.