Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος μίλησε στους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για τη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο και τις αποδοκιμασίες κατά Βενιζέλου.{{{ audio1 }}}

Για την εκδήλωση της Τρίτης στο Ζάππειο και τις αποδοκιμασίες κατά Βενιζέλου

«Χθες στο Ζάππειο προσήλθε πάρα πολύς κόσμος. Κατά τις μετριοπαθέστατες εκτιμήσεις ξεπέρασε τις 4.000. Καλέσαμε για μια έκθεση και προσήλθε λαός. Μέσα σε αυτούς ήταν και περί τους 30-50 θερμοκεφαλάκηδες –θα έλεγα εγώ- οι οποίοι στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Βενιζέλου φώναζαν τα συνθήματα τους. Φώναζαν όμως συνθήματα και σε όλη τη διάρκεια των ομιλιών.»

-Αποθέωσαν όμως τον κ. Παπανδρέου

«Ναι βεβαίως.

Θεωρώ ότι δεν προσέφεραν την καλύτερη των υπηρεσιών, αλλά πάνω απ’ όλα στον εαυτό τους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά με πολλή προσοχή άκουσαν τις ομιλίες και με πολύ παλμό και χωρίς κανένα πρόβλημα γινόταν η εκδήλωση μπροστά στους 4.000.

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υφίσταται διχαστικό κλίμα. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται και είναι πολύ φυσιολογικό αυτό, όταν ένα Κίνημα που επανειλημμένα είχε συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού και έχει μια μεγάλη φθίνουσα πορεία και στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει ένα ποσοστό 8%. Δεν εξαφανίστηκε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Είναι προβληματισμένος, αγωνιά και επειδή τα θέματα στην Ελλάδα περιπλέκονται και τα προβλήματα οξύνονται, αυτός ο κόσμος επιζητεί μια πολιτική πρόταση πολύ συγκεκριμένη, μια δέσμευση που θα είναι αποτελεσματική και ταυτόχρονα ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και η πρόταση αυτή θα πρέπει να συνδέεται με την καθημερινή πράξη.

Ο Παπανδρέου, με τις τοποθετήσεις, τις ομιλίες και τις ανακοινώσεις του, εξηγεί ο ίδιος τι εννοεί και τι πιστεύει ότι χρειάζεται ο τόπος και χθες η ομιλία του ήταν μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση. Δεν περιέγραψε το παρελθόν, αλλά αυτό που χρειάζεται ο τόπος και στηρίζεται σε αρχές και αξίες και πραγματικά θα μπορεί να διαμορφωθεί ως πρόταση προοδευτικής κατεύθυνσης, συσπειρώνοντας τις προοδευτικές, σοσιαλιστικές δυνάμεις. Έχει επανειλημμένα ο ίδιος πει ότι ήταν και είναι πάντοτε παρών. Ότι θεωρεί πως είναι στρατευμένος σε έναν αγώνα για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν συμβεί ως τώρα. Θα έλεγα λοιπόν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι το πώς αναδιαρθρώνεται η Δημόσια Διοίκηση, αν και είχαν γίνει σημαντικά βήματα το 2010-2011, όπως η γενίκευση του ΑΣΕΠ κτλ. και η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.»