Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αιμίλιο Περδικάρη για τον Κ. Καραμανλή και το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.{{{ audio1 }}}

Για τον Κώστα Καραμανλή και το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για ΠτΔ

«Δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα της εξουσιοδότησης (σ.σ.: αναφέρεται στις δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη). Αυτό που ξέρω είναι ο Πρόεδρος δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να μιλάει για λογαριασμό του. Αυτό όμως που διευκρίνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης, είναι ότι επειδή τον είχε προτείνει, ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται (για το αξίωμα του ΠτΔ). Σ’ αυτό το σημείο. τον ρώτησε αν μπορεί να το πει δημόσια κι εκείνος απάντησε θετικά.

Επιβεβαιώνω λοιπόν ότι δεν ενδιαφέρεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Άλλωστε είναι κάτι γνωστό, είναι κάτι που το έχω πει κι εγώ, όχι με την μορφή εξουσιοδότησης, αλλά με τα όσα ξέρω από την επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο.

Η άρνηση αυτής της θέσης δεν έχει να κάνει με την μείωση του αξιώματος, αλλά με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος έχει άλλες προτεραιότητες. Είναι κάπως παράλογο. Σκεφτείτε αύριο μια κυβέρνηση να θέλει να κλείσει διάφορα θέματα, εθνικά ή μη, στα οποία ο Πρόεδρος έχει διαφορετική άποψη κι ενώ δεν έχει αρμοδιότητες (που δεν είναι απαραίτητο να είναι πολιτικές αυτή την ώρα), θα είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει με την υπογραφή του σε αποφάσεις που πιθανόν να μην τον βρίσκουν σύμφωνο. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει όντας και πρωθυπουργός τις θέσεις του για κάποια θέματα, π.χ. της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ λοιπόν ότι στον Κώστα Καραμανλή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο να βρίσκεται σε μια θέση απλά να υπογράφει είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί, δηλαδή να εξουδετερωθεί πολιτικά. Γνωρίζοντας τον άνθρωπο σαράντα χρόνια, θεωρώ ότι αυτό ο Καραμανλής δεν θα το έκανε ποτέ, να καταπατήσει δηλαδή τις αξίες, τις σκέψεις και τον τρόπο που λειτουργεί, απλά για να κατακτήσει ένα αξίωμα.

Όπως βλέπετε, ο Κώστας Καραμανλής έχει κρατήσει για πέντε χρόνια την σιωπή του, δεν βγήκε να απαντήσει ακόμη και σε περιόδους που έβλεπε να αδικείται κατάφωρα.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τώρα, έχουν αποκατασταθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις, αλλά δεν αγιοποιώ τίποτα, είμαι πολύ προσεκτικός. Άλλωστε, αν ρωτήσετε και τον ίδιο, θα σας πει για τις δικές του παραλείψεις και αδυναμίες στην διακυβέρνηση του.

Το τι θα συμβεί στο μέλλον και πώς, θα έρθουν τα πράγματα κανείς δεν το ξέρει. Αν θέλετε να σας πω ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο για την χώρα, ναι, είναι, είτε αρέσει σε κάποιους ή όχι.

Αυτό το κεφάλαιο μπορεί να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή, μπορεί και όχι. Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι από τους πολιτικούς που τρέχει πίσω από τα αξιώματα, για να διακριθεί ή να ζητά τίτλους. Εξάλλου, τιμήθηκε από τον κόσμο και μόνο ευχαριστίες έχει για τον κόσμο για την τιμή που του έκανε. Τώρα, αν τα πράγματα εξελιχθούν και χρειαστεί οτιδήποτε, προφανώς θα κριθούν αυτή την στιγμή από τον ίδιο και ξέρετε έχει και το πατριωτικό αισθητήριο και την εμπειρία να χρειαστεί να προσφέρει πάντα στην πατρίδα του.»

Για την συζήτηση περί επανασυσπείρωσης της Κεντροδεξιάς

«Νομίζω πως είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε με αυθαιρεσία διότι, δεν υπάρχει καμία απόφαση από κανένα όργανο και εννοώ και τον Πρόεδρο του κόμματος, επίσημα. Ξεκίνησε από κάποιους συναδέλφους με δικές τους πρωτοβουλίες. Ο καθένας βγαίνει και λέει την άποψη του για όπου νομίζει και για όποιον θέλει ή συμπαθεί. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εάν πρέπει η Ν.Δ. να διευρυνθεί, θα έλεγα ότι θα πρέπει να γίνει αυτό προς τον κόσμο που έχουμε στεναχωρήσει και έχουμε διώξει αλλάζοντας την πολιτική μας.»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Είναι πολύ πιθανό σενάριο εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι δύσκολή πολιτικά από αυτή την κυβέρνηση η εκλογή Προέδρου. Αριθμητικά, μπορεί να βγαίνει, αλλά νομίζω πως δεν υπάρχει, όπως το βλέπω εγώ, η πολιτική ισορροπία που θα φέρει τον πολυπόθητο αριθμό των 180.»