Την Τετάρτη 27 Αυγούστου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μίλησε στον Αιμίλιο Περδικάρη για το ΦΠΑ και τον ΠτΔ.{{{ audio1 }}}

Για το ΦΠΑ:

«Υποθετικά θα σας πω ότι για τα τρόφιμα και για το καλάθι της νοικοκυράς θα είναι έγκλημα και δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ. Αυτή είναι η πρόθεση του Σαμαρά και της κυβέρνησης. Αρκεί να ανοίξουμε ένα χάρτη ευρωπαϊκό για να δούμε ότι στην Αγγλία είναι μηδέν το ΦΠΑ για το γάλα, αλλού είναι πέντε. Εδώ λοιπόν, είναι στα όρια του και θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για να πέσει η ακρίβεια, ενώ να μην κάνουμε συγκρίσεις Γερμανία με Ελλάδα ή Αγγλία με Ελλάδα. Νομίζω ότι η κατεύθυνση και η πολιτική του Σαμαρά και της κυβέρνησής μας είναι να μειώσουμε και όχι να αυξήσουμε τα έξοδα στο καλάθι της νοικοκυράς. Η Ελλάδα μέχρι το 2012 έπαιρνε 35 δις. κάθε χρόνο δάνειο για να βγάλει τις υποχρεώσεις της, συντάξεις και μισθούς. Το 2013 είχαμε πλεόνασμα 1,5 δις., ενώ το 2014 πάμε για 4 – 4,5 δις., άρα κάθε πράγμα στον καιρό του. Βλέποντας ότι τα οικονομικά μας στρώνουνε και αφού είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, θα αρχίσουμε να κάνουμε και κάποιες παροχές. Εγώ, το βλέπω γρήγορα, ίσως και στην ΔΕΘ. Δεν μπορώ να προλάβω εγώ τον πρωθυπουργό, καθώς θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στην ΔΕΘ και από εκεί και πέρα ο χρόνος της κυβέρνησης συνεχίζεται. Μέχρι το 2016 έχουμε αρκετό χρόνο, δηλαδή εμείς ψηφιστήκαμε για να κάνουμε ένα έργο 4ετίας, δεν ψηφιστήκαμε για ένα χρόνο και για δύο. Αυτή είναι λογική του ΣΥΡΙΖΑ.»

Για τον ΠτΔ:

«Η ονοματολογία βλάπτει πολύ τον θεσμό της Προεδρίας και γενικώς βλάπτει και τα πρόσωπα τα ίδια. Εγώ, αγαπώ τον Φώτη Κουβέλή, τον ξέρω πολλά χρόνια. Αυτό δεν λέει τίποτα όμως. Όταν έρθει η ώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το προφίλ του καθενός που θέλει να γίνει ΠτΠ ή δεν θέλει και θα πρέπει να τον παρακαλέσουμε. Τα χαρακτηριστικά (ενός ΠτΔ) ταιριάζουν στο πρόσωπο του Κουβέλη, τώρα αν θα είναι ο Κουβέλης, ο Περδικάρης ή ο Γιακουμάτος θα το δούμε στη πορεία. Θέλω να πω μία συμβουλή στους φίλους μου και συναγωνιστές να σταματήσουν την ονοματολογία. Και εγώ το Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον αγαπώ, τον εκτιμώ και έχει και αυτός τα ίδια προσόντα. Το ζήτημα είναι να συζητάμε όμως τα ονόματα όταν έρθει η ώρα.»