Την Δευτέρα 28 Ιουλίου ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στον Γιάννη Κορωναίο για τον ΟΑΕΕ, την διασφάλιση καταβολής των συντάξεων, τις επικουρικές συντάξεις και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα{{{ audio1 }}}

Για τον ΟΑΕΕ:

«Για τον ΟΑΕΕ , υπάρχει θέμα με την πολύ μεγάλη αύξηση μη εξυπηρέτησης – μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών από πλευράς των ασφαλισμένων επαγγελματιών , εμπόρων κλπ .Πρόκειται για τον αριθμό των 370.000 , οι ληξιπρόθεσμές οφειλές. Αλλά δεν απαγορεύεται να κατατίθενται τρέχουσες εισφορές , επομένως ένας αριθμός ( που δεν μπορώ να σας τον πω τώρα ) καταθέτει τρέχουσες. Το πρώτο θέμα το οποίο αναδεικνύεται με τον αριθμό των 370.000 αφορά ταυτόχρονα και πρόβλημα ασφάλισης τους. Σ αυτό παρεμβήκαμε με μια ρύθμιση η οποία λέει ότι αν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί τα βιβλιάρια θεωρούνται αυτόματα ( και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη)».

Για την διασφάλιση καταβολής συντάξεων:

«Η καταβολή των συντάξεων με την τριμερή χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη , αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να συνεχιστεί ες αεί εάν μειωθούν κι άλλο οι εισφορές . Δηλαδή μπορεί να αντέξεις , δυο τρία τέσσερα χρόνια αλλά τον πέμπτο χρόνο να μην αντέξεις. Οποιαδήποτε λύση σήμερα μπορεί να μην ισχύει μετά από πέντε χρόνια. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να δούμε πως θα εντάξουμε όσο το δυνατό περισσότερους από αυτούς που οφείλουν, στη ρύθμιση , αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε ότι οι τρέχουσες εισφορές θα καταβάλλονται. Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι αν οι τρέχουσες εισφορές καταβάλλονται, τότε διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η βιωσιμότητα του ταμείου».

Για τις επικουρικές συντάξεις :

«Στις επικουρικές συντάξεις , αυτές τουλάχιστον που εποπτεύει το υπουργείο εργασίας , δεν είναι θέμα νόμου πλέον . Ο νόμος έχει ψηφιστεί , έχει εφαρμοστεί και ως αποτέλεσμα έχουν τις αποφάσεις που συγκλήθηκαν για τις επικουρικές συντάξεις από 1/7 και μετά.Τώρα αν οι αναλογιστικές μελέτες , φέτος του χρόνου ή και μετά , δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Θα είναι θέμα απόφασης του ίδιου του ταμείου , δεν είναι θέμα νόμου πλεόν.Ο μεγάλος αριθμός συνταξιούχων που βγήκε το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε μεγάλη αφαίμαξη και από τα επικουρικά ταμεία. Εάν διασφαλίσουμε μια ομαλή ροή των εισφορών και μειωθεί και ο αριθμός εξόδου και ο απόλυτος αριθμός που βγαίνει προς τη σύνταξη , θα υπάρξει σταθεροποίηση. Τουλάχιστον για τα εφάπαξ θα υπάρξει τέτοια μεταβολή που θα είναι και προς το συν. Υπάρχουν ορισμένα επικουρικά για τα οποία γίνεται μια επεξεργασία έτσι ώστε να εφαρμοστεί κι εκεί η ρύθμιση του μηδενικού ελλείμματος. Δεν είμαι γνώστης της διάταξης ακριβώς ,αλλά η κατεύθυνση είναι ακριβώς αυτή».

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα :

«Δεν αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το σύνολο των ανθρώπων του 35%. Αφορά απ αυτό το ποσοστό , μόνο αυτούς που βιώνουν την ακραία φτώχεια. Αν θέλαμε να μιλήσουμε με ποσοστά , είναι το 7 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας . Μιλάμε για την ακραία φτώχεια , θα έχουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα .Βεβαίως για το υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν πολιτικές και στηρίγματα , αλλά δεν θα αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».