Την Πέμπτη 24 Ιουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος μίλησε στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για τη διαμαρτυρία του στο Ευρωκοινοβούλιο για την έλλειψη ελληνικής μετάφρασης

«Είπαν στην αρχή – όχι επισήμως – ότι ήμουν αναπληρωματικό μέλος και εγώ και ο κ. Κεφαλογιάννης και δεν είχαν για τους αναπληρωματικούς, αλλά είναι ψέμα και λάθος και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκα εντονότατα και είπα ότι η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος με τα άλλα στο Ευρωκοινοβούλιο και η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, παραμερισμό της Ελλάδας.»

Για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

«Θεωρούμε ότι χρειάζονται ορισμένες συμμαχίες που πρέπει να κάνουμε μέσα στο Κοινοβούλιο για να φέρουμε ένα αποτέλεσμα και βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις των συμμαχιών και με άλλες δυνάμεις, ώστε όταν το φέρουμε το θέμα στην Ολομέλεια, να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτές οι συμμαχίες είναι όλων των κατηγοριών: και ιδεολογικές και πολιτικές και εθνικές.

Υπάρχουν ορισμένα προβληματάκια, να το πω έτσι. Και προσπαθούμε να τα εξομαλύνουμε, ώστε να έχουμε μια συμμαχία του τύπου όλοι οι Έλληνες. Διότι δεν το ζητάει ο Γλέζος ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι θέμα των έξι ευρωβουλευτών, των Ελλήνων. Είναι θέμα όλου του λαού.»

Για την κυβέρνηση και το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και την κυβέρνηση. Εάν δεν είχε την κλοπή των 30 εδρών που τους δίνει την οριακή δεδηλωμένη, η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Έχει την πλειοψηφία χάρη στις 30 έδρες ή όχι;

Εμείς, πάμε για αυτοδυναμία. Και αν πετύχουμε την αυτοδυναμία, πάλι θα επιδιώκουμε συνεργασίες, διότι τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη θεωρούμε αναγκαία για να έλθει στην εξουσία ο λαός. Μόνιμος στόχος, είτε πετύχουμε αυτοδυναμία είτε όχι, είναι συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Γιατί όχι (και με το ΠΑΣΟΚ); Εμείς δεν προσπαθούμε να αποσπάσουμε δυνάμεις από άλλους, αλλά με το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Εκτός εάν αλλάξουν αντιλήψεις, οπότε θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Ν.Δ.»