Την Παρασκευή 16 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την παρουσία Τσίπρα στο ευρω-ντιμπέιτ.{{{ audio1 }}}

Για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ

«Νομίζω ότι ήταν πολύ καλός και εκπροσώπησε επάξια όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και την Ελλάδα και είπε αλήθειες που πονάνε και έμειναν αναπάντητες από τους συνομιλητές του. Δυο φορές ρώτησε τον κ. Γιούνκερ τι έγινε στις Κάννες και όμως εκείνος προτίμησε να μην απαντήσει και να κάνει το παγώνι. Μεγαλύτερη αξία έχουν τώρα δύο πράγματα: οι έπαινοι που εισπράττει από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τα social media, όπου στο Twitter είναι πρώτο όνομα, αλλά κυρίως ότι όσοι ασκούσαν κριτική για την απουσία του κ. Τσίπρα από τα προηγούμενα ντιμπέιτ τώρα να σχολιάσουν την παρουσία του και επίσης να ζητήσουν ένα αντίστοιχο ντιμπέιτ στην Ελλάδα με τον κ. Σαμαρά που συνεχίζει να το αρνείται και φυσικά και με τους άλλους αρχηγούς.

Δεν πήγε στα προηγούμενα, έχοντας προγραμματισμένα άλλα πράγματα, αλλά θεώρησε ότι έπρεπε να πάει στο κορυφαίο αυτό ντιμπέιτ που συγκέντρωσε τους προβολείς της δημοσιότητας και ζήτησε – αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε – να γίνει και ένα ντιμπέιτ στην Αθήνα, επειδή έχουμε και την προεδρία της Ε.Ε. Το σημαντικό είναι πως αποδεικνύεται το πόσο χρήσιμος και αποτελεσματικός είναι ο διάλογος και για την ατζέντα που θέτει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ως η κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη και δεν ηττηθεί το δόγμα Μέρκελ και της σκληρής λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, θα ηττηθεί η Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα που αποτελεί το πειραματόζωο αυτών των βάρβαρων πολιτικών και μπορεί στην κάλπη να γίνει η στροφή της πορείας για όλη την Ευρώπη και τον τερματισμό της λιτότητας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και το κεντρικό διακύβευμα των ευρωεκλογών.»

Για τις δηλώσεις Γιούνκερ

«Είναι λογικό ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι ομοϊδεάτης και ομογάλακτος του κ. Σαμαρά, βλέποντας τις προβλέψεις των ευρωεκλογών και τη μεγάλη ήττα που φαίνεται για το κόμμα της Ν.Δ. να τείνει χείρα βοηθείας προς τον κ. Σαμαρά, επιτιθέμενος προς τον κ. Τσίπρα. Δεν νομίζω ότι θα μας κάνουν κακό αυτά, αντιθέτως μόνο το 3% όσων είδαν χθες το ντιμπέιτ τους έπεισε ο κ. Γιούνκερ. Ήταν ο λιγότερο πειστικός. Και όπου έλεγε σωστά πράγματα, αντιμετώπιζε το επιχείρημα «καλά, τώρα το θυμήθηκες, δεν ήσουν από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων;».»

Για το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και την έκβαση των ευρωεκλογών

«Δεν πιστεύω το κακό σενάριο. Θα σας απαντήσω, όμως, και γι’ αυτό. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εξασφαλίσει μια καθαρή πρωτιά και κάθε μέρα που περνάει το προβάδισμα ανεβαίνει και όσο πιο πολύ ανέβει η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές τόσο πιο μεγάλη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ εφικτό στόχο, όσο δύσκολο και αν είναι, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών να είναι πάνω από το άθροισμα Ν.Δ. και Ελιάς. Κατά στα άλλα, το απίθανο σενάριο μιας πρωτιάς της Ν.Δ., θα γίνουν δύο πράγματα: πρώτον, η κυβέρνηση θα επιταχύνει το σενάριο των βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων που έχει στο συρτάρι της σε πλήρη συμπαιγνία με την τρόικα και τους δανειστές και δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δει τι έκανε λάθος και να το αλλάξει, ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερο και περισσότερους.»

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι απολύτως εφικτό να πολλαπλασιάσουμε σημαντικά την παρουσία μας στην αυτοδιοίκηση και στο πρώτο επίπεδο και σε περιφερειακό επίπεδο και να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοί μας στις ευρωεκλογές στον β’ γύρο, με καλά ποσοστά και θεωρώ επίσης εξαιρετικά πιθανό ως σχεδόν βέβαιο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που είναι μια εξαιρετική υποψηφιότητα με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική να είναι στο β’ γύρο στην Αθήνα, με μία δυναμική που θα τον οδηγεί και στη δημαρχία των Αθηναίων. Αν στην πλειοψηφία των περιφερειών είμαστε στο β’ γύρο (δηλαδή πάνω από επτά) και όσο πιο ψηλά στις ευρωεκλογές και στους δήμους τόσο πιο καλά και θα είναι επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική μας προσπάθεια τις τελευταίες μέρες και ώρες είναι να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και αν σας αρέσει αυτό που ζείτε, ψηφίστε Σαμαρά ή Βενιζέλο.»

Για τη δική του υποψηφιότητα και το πολιτικό του μέλλον

«Δέχθηκα την πρόταση Τσίπρα και των συλλογικών οργάνων να παραιτηθώ από βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να συμβάλλω στη μητέρα των μαχών, στις ευρωεκλογές, που είναι σκαλοπάτι για τους περαιτέρω στόχους μας και για να έχουμε ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τους επόμενους μήνες δεν θα παιχθεί μόνο η σύνθεση της Κομισιόν, αλλά και οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Από εκεί και πέρα, αν γίνουν εθνικές εκλογές, όπως εμείς επιδιώκουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές και δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα οργώσω όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και αν πετύχουμε και αυτόν το στόχο, τότε συλλογικά αποφασίσαμε να είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο και συλλογικά θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Εμείς, δεν είμαστε παράγοντες για να αποφασίζουμε ατομικά καριέρες.»