Απέρριψε εκ νέου το δίλημμα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, «υπερψήφιση της Ελιάς ή κατάρρευση της κυβέρνησης» ο Φώτης Κουβέλης. {{{ audio1 }}}

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το δίλημμα Βενιζέλου δεν είναι υπαρκτό, καθώς και ότι «κανείς δεν δικαιούται να τρομοκρατεί τους πολίτες».

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε την τοποθέτηση της υποψήφιας ευρωβουλευτή Μ.Κοππά, ότι το δίλημμα Βενιζέλου οδηγεί εκ των πραγμάτων τους πολίτες που επιθυμούν τη σταθερότητα να ψηφίσουν Σαμαρά.

    Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές και κατά πόσο χωράει το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν, ο Φ.Κουβέλης επανέλαβε ότι η κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο ή δεν θα υπάρξει καθόλου.

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς τόνισε ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τις πολιτικές της ΝΔ δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολουθεί προοδευτικές πολιτικές, σημείωσε.

    Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε απολύτως αντίθετος με το περιεχόμενο της δήλωσης του Μ.Γλέζου, σημειώνοντας ότι όπως κι αν έθεσε το θέμα του αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμό, δεν εξυπηρετεί την αναγκαία οικονομική ηρεμία στη χώρα.

    Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 12 Μαΐου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την Κεντροαριστερά, την κυβέρνηση, τις δηλώσεις Γλέζου και Κοππά.

    Για τις ευρωεκλογές

    «Έχουμε μια συνεχώς τροφοδοτούμενη, μέρα τη μέρα, πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει κάποιες φορές να διαμορφώνει και διχαστικές καταστάσεις.»

    Για τη δήλωση Γλέζου

    «Είμαι απολύτως αντίθετος με το περιεχόμενο της δήλωσης, είτε επιλέγεται η μία είτε η άλλη ερμηνεία. Θεωρώ ότι δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση την αναγκαία κοινωνική ηρεμία σε σχέση με την οικονομική συμπεριφορά των πολιτών μας.»

    Για τη δήλωση Κοππά

    «Η κυρία Κοππά είπε πολύ απλά ότι η επιλογή του κ. Βενιζέλου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν στο όνομα της σταθερότητας εάν και εφόσον το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ εξ αντικειμένου οδηγεί τον πολίτη στην κάλπη στο όνομα της σταθερότητας του κ. Σαμαρά.

    Κατ’ εμέ όχι (σ.σ.: δεν είναι υπαρκτό το δίλημμα Βενιζέλου). Διαμορφώνει συνθήκες που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που με άλλο τρόπο επιλέγονται για να οδηγήσουν στη διχαστική και πολωτική κατάσταση. Δεν δικαιούται κανείς – για να παραφράσω τη σχετική φράση – να τρομοκρατεί ούτε τη δημοκρατία ούτε τους ίδιους τους πολίτες. Άλλωστε, η σταθερότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη της κοινωνικής αστάθειας. Η σταθερότητα είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής συνοχής.»

    Για τις δημοσκοπήσεις και τις επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ

    «Δεν συμμερίζομαι τις δημοσκοπικές καταγραφές, όσο και αν τις μελετώ και τις αξιολογώ. Ας αναμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις εκλογές για την Ευρώπη. Ασφαλώς δεν έχουμε τα μεγάλα ποσοστά να αναδεικνύονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να εξασφαλίζει σε μια παράταξη όπως η ΔΗΜΑΡ είναι κρίσιμο και για τη σταθερότητα και για την πορεία των πραγμάτων.»

    Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ

    «Εάν μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν νόημα και αξία και εξασφαλίζουν βιωσιμότητα μόνο στο πλαίσιο της δέσμευσης ενός προοδευτικού προγράμματος. Ασφαλώς θα υπάρξει ζήτημα και στο μέλλον για κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά το ζήτημα είναι με ποιο πολιτικό περιεχόμενο και πρόγραμμα και δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα συντηρητικών επιλογών και πολιτικής. Σας θυμίζω ότι η ΔΗΜΑΡ στήριξε μια κυβέρνηση συνεργασίας με 6%, αλλά έδωσε λύσεις τότε και παρά το γεγονός ότι δεν πορεύθηκε η κυβερνητική συνεργασία με βάση την προγραμματική δέσμευση που είχαμε μεταξύ μας και απέναντι στο λαό. Η ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνη δύναμη, δεν θα αποστεί από αυτήν την υπευθυνότητα που έχει, αλλά (θα πορευθεί) πάντοτε στη βάση του προοδευτικού περιεχομένου. Αν δεν υπάρχει αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν θα προσέλθει η ΔΗΜΑΡ. Με την πολιτική που ασκεί σήμερα η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και με τη σημερινή ηγεσία που την εκφράζει είναι προφανές πως όχι, δεν θα προσέλθει η ΔΗΜΑΡ. Και με τη σημερινή πολιτική που ασκεί και διατυπώνει ως πολιτική πρόταση στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν συμφωνούμε.

    (Με ποιον θα συμπορευθεί η ΔΗΜΑΡ;) Με αυτόν που θα ακούσει το σφυγμό της κοινωνίας και της χώρας για να πορευθεί μπροστά και να αφήσει πίσω ένα παρελθόν που καθηκμάζει και τεμαχίζει την κοινωνία. Υπηρετώντας ταυτόχρονα μια ουσιαστική ευρωπαϊκή πορεία του τόπου.»

    Για την Κεντροαριστερά

    «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, προωθούμε την ιδέα της συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Ας το ξαναπώ: ή θα υπάρξει ως προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Είναι η πλειοψηφική κοινωνική δύναμη η Κεντροαριστερά, αλλά η έκφρασή της μπορεί να εξασφαλίζεται μόνο στη βάση μιας πολιτικής θέσης και ενός προγράμματος που μπορεί να μετακινεί την συντηρητική πολιτική της χώρας προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

    Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν έχω να χωρίσω τίποτα, όχι μόνο τον καταλαμβάνει αυτό, αλλά αναμφισβήτητα τον κατατάσσει στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να πρωτοστατούν στις δυνάμεις της δικής μας Αριστεράς και στις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς στη συγκρότηση αυτού του χώρου. Δεν παρεμβαίνουμε στο τι επιλέγει ο κάθε χώρος, κάθε φορά, να έχει ως ηγεσία. Και δεν προσωποποιώ γι’ αυτό την πολιτική μου θέση, τις πολιτικές μου αντιθέσεις ή τις πολιτικές μου συμπτώσεις.»