Τη Δευτέρα 5 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις εξαγγελίες Τσίπρα και τις θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».{{{ audio1 }}}

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα

«Νομίζω ότι μερικά πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν, διότι η χώρα είναι σε ανθρωπιστική κρίση και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πρέπει να ανακουφιστεί. Προχθές, σε μια συνέντευξη, είπε το αντίθετο: ας μην κρατάμε μεγάλα καλάθια. Εγώ έγραψα ένα άρθρο στην «Εποχή» χθες και έλεγα ότι αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά, η ανασυγκρότηση της χώρας που λένε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτή που υπόσχεται η Αριστερά περιέχει ιδρώτα, δάκρυα και πολύ φαντασία. Δεν νομίζω ότι οι σοβαροί άνθρωποι που θέλουν η χώρα να σταθεί στα πόδια της και οι υπόλοιποι που θέλουν να σταματήσουν να φοβούνται και να μην μπορούν να προγραμματίσουν για ένα τρίμηνο τη ζωή τους να πιστεύουν ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα και είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλη την Ευρώπη που βρίσκεται σε μια περίοδο παρακμής και το βλέπουμε και από τους οικονομικούς δείκτες και από τη γεωπολιτική της αδυναμία, το πώς συμπεριφέρεται δηλαδή στα ανατολικά της σύνορα, στην Ουκρανία, ή με την αποσχιστική τάση της Βρετανίας. Δεν ξέρει τι της γίνεται και δεν έχει κανένα μοντέλο. Το μοντέλο της ΟΝΕ βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση και χρειάζεται ριζική αναμόρφωση.»

Για τη θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας» για το ευρώ

«Κατ’ αρχάς, δεν είναι εσωτερική διχογνωμία. Είναι μια πλειοψηφούσα τάση, ισχυρή, και μια μειοψηφική που μπορεί να βοηθάει διαπραγματευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευόταν με τους εταίρους μας να κοιτάει και κάπου αλλού ως ένα μέρος της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, στόχος κάθε κυβέρνησης και χώρας ή πολιτικής δύναμης είναι να περισώσει τις στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης των πολιτών και τις δικές της: να έχουν καύσιμα τα αεροπλάνα να σηκώνονται και να κάνουν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο ή να έχει πετρέλαιο ο κόσμος το χειμώνα και να ζεσταίνεται ή να κυκλοφορούν φάρμακα στα φαρμακεία. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε σε συνθήκες βαρύτατου δανεισμού, όπου το ποσό αυτό δεν θα φτάνει ούτε για το τοκοχρεωλύσιο, αντιλαμβάνεστε ότι κοιτάμε όλα τα ενδεχόμενα. Και επιπλέον, ποιος μας λέει ότι θα υπάρχει Ευρωζώνη σε κάποια χρόνια; Θα υπάρχει όσο το θέλει η Γερμανία. Όλοι οι μεγάλοι αναλυτές, του Σόρος πρωτοστατούντος που κάτι ξέρει από νομίσματα και είχε χορέψει στο ταψί τη Βρετανία και όλη την Ανατολική Ευρώπη, λέει ότι πρώτη θα βγει η Γερμανία. Και όποιος βγει από μια νομισματική Ένωση και τη σπάσει, είναι ο ισχυρός και δεν είναι ο αδύνατος. Την Ελλάδα την ήθελε η Γερμανία στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό την κράτησε. Τη χρειαζόταν, χρειαζόταν αυτό το μεταμφιεσμένο μάρκο. Είναι άλλα τα πολιτικά παιχνίδια και το ζήτημα ευρώ ή δραχμή το έθεσαν με ωμότητα στη Σύνοδο των Καννών Μέρκελ και Σαρκοζί. Δεν το έθεσε ποτέ η Ελλάδα..»