Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Ευρυπίδης Στυλιανίδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη Θράκη και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τη Θράκη

«Κάθε φορά, όταν διενεργούνται εκλογές στην περιοχή και ιδίως αυτοδιοικητικές, υπάρχει η τάση να εμφανίζονται οι τουρκολάγνοι και οι τουρκοφάγοι. Και προσπαθούν να ψηφοθηρίσουν χωρίς να σκεφτούν ότι με την συμπεριφορά και τακτική τους δημιουργούν πρόβλημα και ρίχνουν νερό στο μύλο των εθνικιστών εκτός συνόρων. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και όλα τα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε κάποιους άξονες εθνικής πολιτικής για τη Θράκη και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά και πρακτικά και να δίνει τη δυνατότητα στις μειονότητες να στέκονται στα πόδια τους. Θα πρέπει να επιδείξουμε ωριμότητα. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί, το ΥΠΕΞ να πάψει να κοιμάται, διότι έχω ζητήσει ραντεβού από τον κ. Βενιζέλο επί ένα μήνα για να τον ενημερώσω και δυστυχώς δεν μου δόθηκε η δυνατότητα. Για το συγκεκριμένο θέμα και τις παραμέτρους που έχει. Είπαν στην αρχή ότι θα ανταποκριθούν, αλλά δεν έγινε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άλλα δέκα θέματα που πρέπει να κοιτάξει ένας υπουργός Εξωτερικών, αλλά τα λέω αυτά γιατί κάποιος πρέπει να τα πει.»

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν πιστεύω ότι ελληνικό πολιτικό κόμμα φτάνει σ’ αυτό το σημείο (σ.σ.: να δεχθεί πιέσεις από το Τουρκικό Προξενείο για την απόσυρση της υποψηφιότητας Σουλεϊμάν). Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν ομάδες πίεσης, όπως μουσουλμάνοι, τουρκογενείς και αθίγγανοι, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του. Υπάρχουν επίσης και κύκλοι στη μειονότητα μετριοπαθείς και συνεννοήσιμοι, που σέβονται τους ελληνικούς νόμους και το Σύνταγμα και κάποιοι άλλοι που λειτουργούν υπονομευτικά, ακραία και εθνικιστικά. Δεν πρέπει να συνομιλούμε με τους δεύτερους και δεν πρέπει να απομονώνουμε τους πρώτους. Πρέπει να εφαρμόζουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και μια δημοκρατική πρακτική για τη μειονότητα στη Θράκη, για την οποία η ελληνική Πολιτεία να είναι περήφανη. Αν κάποιοι από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι σ’ αυτές τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής διαφωνούν, ας βγουν να το πουν ευθέως, να ξέρει ότι έχουν άλλου είδους προσεγγίσεις και να τους κρίνει με την πραγματική τους ταυτότητα και όχι με την υποκριτική τους παρουσία.»