Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Σουλεϊμάν Σαμπιχά, τη Θράκη, τον Αλέξη Τσίπρα και το ευρω-ντιμπέιτ και τον Σταύρο Θεοδωράκη.{{{ audio1 }}}

Για το αν μιλάει πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα

«(Αν τον δω), θα του πω γεια, αλίμονο. Εδώ του λέει ο Μπαλτάκος, δεν θα πω εγώ; Είναι ευγενικός άνθρωπος και λέει γεια σε όλους και τον έχετε παρεξηγήσει.»

Για τις απόψεις Δήμου και άλλων για το Άγιο Φως και την Εκκλησία

«Το προαπαιτούμενο για να μην πατάμε διαρκώς την μπανανόφλουδα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος. Όσο δεν επιτελείται αυτό το προαπαιτούμενο, όποτε σηκώνεται θέμα, σήμερα για το Άγιο φως, μεθαύριο για τα 12 Ευαγγέλια, οτιδήποτε, όσο δεν χωρίζεται το Κράτος από την Εκκλησία, οποιαδήποτε συζήτηση μπαίνει αυτομάτως στο χώρο της βλασφημίας.

Μαθητή γυμνασίου να ρωτήσεις, θα σου πει ότι έχουν ειδωλολατρική καταγωγή τα περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων των ίδιων. Ένα δογματικό σύμβολο το δεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους, το οποίο αν το σκεφτεί κανείς, είναι αστείο. Το αν πρέπει το Άγιο Φως να υπάρχει αυτή η οικονομική αιμορραγία κάθε χρόνο; Ο άλλος σου λέει «αυτό σε μάρανε;».

Βγήκε ο της Θεσσαλονίκης και είπε «αυτό σας μάρανε». Από εκεί θα αρχίσουμε την οικονομία; Δεν την αρχίζουμε από εκεί την οικονομία, την αρχίζουμε από κάτι άλλο. Αν κατηγορώ για κάτι τον Δήμου, μόνο για έναν τον κατηγορώ: για bad timing, ότι το είπε με την προβοκατόρικη εκείνη διάσταση. Ήρθε ξανά στην επιφάνεια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.»

Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την υποψηφιότητα Σουλεϊμάν, τη Θράκη κτλ.

«Υπάρχει μια εγκληματική ανευθυνότητα γύρω από το πώς χειριζόμαστε το θέμα της Θράκης. Δεν μιλάω μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μιλάω για όλους. Ακόμα και ένα πρωτάκι στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει μια μακρά πολιτική υπεράνω κομμάτων, ούτε καν τους ρωτάνε για την πολιτική τους, την φτιάχνει κατευθείαν το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκεί, τον λεγόμενο παντουρκισμό και μέσα σε αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει πολλές πλευρές, πλευρές προς τη Συρία, προς το Ιράν, προς όλους τους γείτονες, υπάρχει και το κεφάλαιο, το οποίο λέγεται Δυτική Θράκη. Το οποίο κεφάλαιο η μόνιμη, δεκαετίες τώρα, θέση της Τουρκίας είναι η κοσσοβοποίηση. Να γίνει ένα Κοσσυφοπέδιο. Όπως εκεί κάποια στιγμή, οι κάτοικοι εκεί είπαν «παιδιά, εμείς είμαστε αλβανικής καταγωγής, τι γυρεύουμε με εσάς τους Σέρβους, να πάει ο καθένας στο σπιτάκι του, να ενωθούμε εμείς να κάνουμε μια μεγάλη Αλβανία».

Όλο αυτό, το οποίο κάποια στιγμή οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, με τον ίδιο τρόπο επί δεκαετίες η Τουρκία θέλει να σου πει ότι η Δυτική Θράκη είναι κατεχόμενη από την Ελλάδα, ότι έχει έναν ομογενοποιημένο τουρκογενή, καθαρά τουρκικό πληθυσμό, που η συνθήκη της Λοζάνης δεν τον αναγνωρίζει ως τουρκικό, αλλά μόνο ως μουσουλμανικό και ότι με χρόνια με καιρούς πάλι θα την ενώσουμε με την Ανατολική Θράκη. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτή τη θέση έχουμε μερικές φορές μια αφελή στάση, όπως θεωρώ εγώ τη δήλωση του κ. Χριστόπουλου περί αυτοπροσδιορισμού. Εδώ δεν έχουμε μια περιοχή που εσύ λες πως θέλεις να αυτοπροσδιορίζεσαι ως Αμερικανός, ως Εσκιμώος, ως Γιαπωνέζος. Έχουμε μια συνοριακή περιοχή, όπου ο αυτοπροσδιορισμός χρησιμοποιείται ως βατήρας για τον αλυτρωτισμό. Αν δηλαδή είμαστε όλοι Τούρκοι παιδιά, να πάμε να ενωθούμε με την Τουρκία, αυτό λένε. Αυτό λένε οι μειονοτικοί, αυτό λένε τα εθνικιστικά κόμματα, αυτό λένε οι Γκρίζοι Λύκοι, αυτό λένε όλοι οι τύποι εκείνοι, τους οποίους εμείς, εννοώ όλοι εμείς, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίες υπάρχουν πάμπολλες.

Είναι γελοία αυτή η ιστορία με τις φωτογραφίες. Η ιστορία αυτή γίνεται για τα ψηφαλάκια, γιατί σου είπαν πως αυτοί είναι απομονωμένοι μέσα στην κοινότητα της Δυτικής Θράκης, ότι θα πάρεις λίγους, δεν θα πάρεις τους τουρκογενείς. Για να μην κάνουμε το καλό, ωραίο παιχνίδι, του να τα φορτώνουμε όλα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει σαφείς ευθύνες, στη συγκεκριμένη περίπτωση εθελοτυφλία έχουν επιδείξει όλα τα ελληνικά κόμματα.

Χέστηκα πόση ζημιά θα κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ! Με ενδιαφέρει πόση ζημιά θα κάνει στην Ελλάδα. Με ενδιαφέρει ότι ξαφνικά τον νταβατζή από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο οποίος έχει δηλωμένη θέση, μιλάει για νεοθωμανισμό, μιλάει για παντουρκισμό, δεν κρύβεται και εμείς είμαστε και παρωνυχίδα μπροστά στα συνολικά σχέδια του. Τον φέρνουμε πάλι διαιτητή. Η στάση που έδειξε η Ν.Δ. ακόμα και αν αρχικά μπορεί να είχε δίκιο σε κάποια πράγματα, δεν ξεμπροστιάζεις τον κομματικό αντίπαλο ανοίγοντας την πόρτα σε ένα εθνικό θέμα, για το οποίο θα είσαι και εσύ χαμένος.»

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη

«Ο Σταύρος λέει κάποια πράγματα που με βρίσκουν και με έβρισκαν σύμφωνο και προ «Ποταμιού». Λέει ότι με αυτόν τον καχεκτικό διπολισμό με τα 20%, δεν οδηγούμαστε πουθενά και θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα αγγίξει τουλάχιστον το 51%. Νομίζω ναι (ότι θα είναι το κυρίαρχο κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς). Οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν, αλλά και πέρα από τις δημοσκοπήσεις λέω ναι, διότι έχει αυτή τη λογική από πίσω του, η οποία είναι λογική συναίνεσης και ταυτόχρονα προσπαθεί – διότι δεν είναι εφικτό να γίνει, επειδή δεν πιστεύω σε παρθενογενέσεις – να απαλλαγεί από το κομματικό παρελθόν. Αλλά ως πρόθεση υπάρχει αυτό.»

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την απουσία του από το ευρω-ντιμπέιτ

«Δεν ξέρω γιατί δεν πάει. Εσείς, γιατί τον κόβετε να μην πηγαίνει; Έχει τόσα προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, κολλάτε αν θα πάει στο ντιμπέιτ; Στο ντιμπέιτ πας αν έχεις κάποιες πιθανότητες να έχεις και καλή παρουσία. Δεν είμαι πολύ σίγουρος (ότι είχε πιθανότητες). Σίγουρα δεν ισχύει η πρόφασή του ότι δεν τους είχαν ενημερώσει έγκαιρα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις αυτές. Νομίζω ότι αν πραγματικά πίστευε ότι θα πάει στο ντιμπέιτ και απέναντί του θα έχει τον Γιουνκέρ και τον Σουλτς και από την αντιπαράθεση αυτή θα ήταν υπέρ του, θα πήγαινε. Τώρα, πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με αυτούς τους ανθρώπους θα είναι εναντίον του και γι’ αυτό δεν πάει.»