Την Τετάρτη 23 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τους αγωγούς αερίου στην Ελλάδα.{{{ audio1 }}}

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

«Το πρώτο στάδιο είναι το υπουργείο να κάνει αποδεκτές τις αιτήσεις (των εταιρειών) και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Να κρίνει δηλαδή ότι είναι αξιόπιστες και άρα έχει νόημα να κινήσει τις διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού. Άρα, σε 15-20 ημέρες από σήμερα, θα έχω λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θετική εισήγηση και θα στείλω στο ΦΕΚ και την Εφημερίδα των Κοινοτήτων την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο θα ζητούμε από οποιονδήποτε διεθνή επενδυτή, με αφορμή την αίτηση βεβαίως της Enel, να εκδηλώσει ενδιαφέρον σε διάστημα 90 ημερών. Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι σε περίπου 4 μήνες από σήμερα, το φθινόπωρο, να έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και θα έχουμε την κατάθεση φακέλων ενδιαφέροντος από όλες τις εταιρείες. Η εκτίμηση που μου δίνουν οι άνθρωποι που ξέρουν περισσότερα γι’ αυτά τα θέματα είναι ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να επικαιροποιήσουν και να εμπλουτίσουν τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν με νέες έρευνες και αμέσως να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.»

Για τον αγωγό ΤΑΡ

«Ο ΤΑΡ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν με τις τοπικές κοινωνίες κυρίως στις περιοχές της Καβάλας. Έχουμε ήδη καλέσει συσκέψεις γι’ αυτά τα ζητήματα και τις αντιδράσεις που πάντα συμβαίνουν σε έργα μεγάλης εμβέλειας, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το πρόβλημα είναι στα Τενάγη. Έχουμε ζητήσει και συμβάλλουν και οι υπηρεσίες του υπουργείου στο να υπάρχει όσμωση πληροφοριών και μελετών ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, στη μελετητική ομάδα του ΤΑΡ και του Τεχνικού και Γεωτρητικού Επιμελητηρίου που είναι οι τεχνικοί σύμβουλοι των τοπικών κοινωνιών και είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν σύντομα. Υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν προσδιοριστεί και ζητούν οι τοπικές κοινωνίες την επαναχάραξη του αγωγού.»

Για τον αγωγό EastMed

«Για τον αγωγό αυτό που θα ενώσει Ισραήλ με Κύπρο, Κρήτη και στη συνέχεια μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, εμείς έχουμε εκπονήσει ήδη τη μελέτη τεχνικής ωρίμανσης του έργου και τον προηγούμενο μήνα που ήμουν στην Κύπρο συζήτησα το συγκεκριμένο θέμα με την αρμόδια ηγεσία. Έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ασφαλώς υπάρχουν ανταγωνιστικές λύσεις, όπως ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Δεν έχει καταλήξει, όμως, κυρίως η ισραηλινή πλευρά που έχει τα περισσότερα κοιτάσματα και πάντα παραμένει στο τραπέζι ως συμπληρωματική λύση της μεγάλης μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί έτσι ή αλλιώς την βασική, πρώτη επιλογή και ο αγωγός μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας θα συμπληρώσει αυτή τη μεγάλη εθνική πρωτοβουλία.»