Την Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε στους Γιάννη Κορωναίο και Αιμίλιο Περδικάρη για το κοινωνικό μέρισμα, τους αστέγους και τις σχέσεις του με τον Γ. Βρούτση.{{{ audio1 }}}

Για το κοινωνικό μέρισμα

«Aπ’ ότι γνωρίζω σήμερα ανοίγει (η εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις) και σήμερα θα είναι έτοιμη. Είναι του υπουργείου Οικονομικών και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για να σας πω δηλαδή ακριβώς, αλλά η πρόβλεψη είναι για σήμερα.

Θα υπάρχει μεγάλο διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων. Δεν υπάρχει δηλαδή πίεση, μέχρι τέλη Απριλίου θα γίνει η πρώτη καταβολή που θα είναι μέχρι 10 Μαΐου. Όσες αιτήσεις κατατεθούν μέχρι τέλη Μαΐου θα γίνει μια δεύτερη καταβολή μέχρι 10 Ιουνίου και όταν έχουμε αιτήσεις που θα είναι μέχρι 30 Ιουνίου, θα έχουμε μια τρίτη καταβολή που θα γίνει Ιούλιο. Άρα, δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Το ποσό το οποίο είναι να δοθεί είναι συγκεκριμένο, δεν πρόκειται να δοθεί λιγότερο. Τα κριτήρια βγήκανε με μια προσομοίωση που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ, αλλά και να μην περισσέψουν. Είναι στάνταρ αυτή τη φορά, δεν είναι άγνωστο το ποσό και λέμε βάλε σκληρά κριτήρια να μην το πάρει κανένας. Εάν υπάρχει αστοχία ως προς το ύψος που θα απορροφηθεί μέσω της αίτησης επανεξέτασης που θα υπάρχει, θα μπορεί να υπάρχει δικαίωση σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούσαν να το λάβουν σε πρώτη φάση.

Έχουμε το παράδειγμα των μακροχρόνια ανέργων: θα κριθούν με το εισόδημα του 2012, δηλαδή τη φορολογική δήλωση του 2013, όταν δούλευαν. Τι πρόνοια έγινε γι’ αυτούς; Ότι το εισόδημα του 2012 γι’ αυτούς θα μηδενιστεί, οι άνεργοι του σήμερα που πιθανόν είχαν εισόδημα το 2012. Γι’ αυτούς, δεν θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2012 από μισθωτές υπηρεσίες, από τη δουλειά τους που έχασαν – όχι από ενοίκια ή εμπορικές δραστηριότητες. Θα φαίνεται ως μηδέν το εισόδημα και θα δικαιωθούν. Αν, όμως, υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα – και δεν υπάρχουν συστήματα χωρίς αδικίες – θα δοθεί η δυνατότητα αίτησης επανεξέτασης και έτσι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επανεξέταση και πιθανόν απόδοση του ποσού που θα μείνει.»

Για τις σχέσεις του με τον υπουργό Εργασίας και την εμπλοκή που υπήρξε στο θέμα των μέτρων για τους αστέγους

«Με τον κ. Βρούτση συνεργαζόμαστε στο υπουργείο. Έχουμε διαφορετικές αρμοδιότητες και εργαζόμαστε από κοινού σε ορισμένα θέματα με τις αντιθέσεις, τις διαφορές, τις πολιτικές διαφορές και τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις. Αλίμονο εάν δεν υπήρχαν και αυτές οι διαφορετικές εκτιμήσεις.

Τα κύρια σημεία του εθνικού σχεδίου δράσης για τους άστεγους έβγαλα και το τι θα γίνει το επόμενο τρίμηνο με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων στο πολυνομοσχέδιο. Αυτό είναι το συνολικό σχέδιο για τους άστεγους και βεβαίως γνωρίζουν οι πάντες ότι όταν απομειώνεται ένα συνολικό σχέδιο ή δεν είναι σε γνώση του οποιουδήποτε, τότε απομειώνεται το έργο της κυβέρνησης. Μια δράση 12 κλινών ή 80 κλινών είναι πάρα πολύ καλή, αλλά δεν είναι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης.»