Την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για την υποψηφιότητά του, το «Ποτάμι» και στον Στ. Θεοδωράκη.{{{ audio1 }}}

Για την υποψηφιότητά του

«Είμαι ΕΑΜίτης τα τελευταία 55 χρόνια και εμείς είμαστε – και είναι μια μεγάλη παράδοση της Αριστεράς – τα πλατιά μέτωπα, επί την προόψη συγκεκριμένου στόχου, δεν επιβάλλουν τίποτα. Είναι σύμπραξη και μόλις κάτι αποκλίνει από τις απόψεις, φυσικά και θα χωρίσουν οι δρόμοι μας.»

Για τον κ. Θεοδωράκη

«Είναι πολύ καλό παιδί, αλλά πάντοτε ήταν πτωχαλαζών, απολύτως αδιάβαστος και κυρίως καθεστωτικός. Το πτωχαλαζών το λέει ο Παπαδιαμάντης. Τι θα πει; Θα πατήσετε ένα κουμπάκι και θα σας το βγάλει. Δεν θα σας τα πω εγώ. Για να σας βοηθήσω, όμως, είναι στους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη. Είναι αυτό που λέει η ελληνική λέξη. Για το μάθημα, έχουν περάσει 30-32 χρόνια. Δεν θυμάμαι, αλλά τα τελευταία 45 χρόνια είμαι δάσκαλος και από τα ματάκια τους τα καταλαβαίνω τα παιδάκια… Επομένως, κατάλαβα ότι είναι αδιάβαστος. Γενικώς, ειδικώς, ορισμένως και αορίστως.»

Για το «Ποτάμι»

«Στο σχήμα είναι ο υπέροχος Γιώργος Γραμματικάκης, ο μέγας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας και συνιστώ ανυπερθέτως σε όλους να ψηφίσουν Γιώργο Γραμματικάκη! Δεν με απασχολεί (που είναι στο «Ποτάμι»). Να ψηφίσουν συναμφότερους; Νομίζω ότι θα είναι άκυρο.»

Διευκρίνιση του Κ. Ζουράρι

Με την ανακοίνωση της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο συμμετέχω, πολλοί σχημάτισαν την εντύπωση ότι προσχώρησα στο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες (συντομογραφικώς ΑΝ.ΕΛ.), καθώς από τα ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν διατυπώσεις όπως «ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ», ή «στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ Ζουράρις – Μαριάς» κλπ. Πρόκειται περί ανακρίβειας.

Ανακριβής υπήρξε και η αναφορά ότι προεδρεύω μιας Κίνησης Πολιτών, ενώ αντιθέτως η Πυρίκαυστος Ελλάδα, της οποίας είμαι επίτιμος πρόεδρος, αποτελεί κόμμα αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο.

Κατά τα λοιπά το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω προέκυψε ως εκλογική συμπαράταξη των ΑΝ.ΕΛ., με τους Αντιμνημονιακούς Πολίτες Χανίων, με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, με το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, με άνεργους επιστήμονες, με τελευταία σημειούμενη -για λόγους τακτ- την Πυρίκαυστο Ελλάδα.

Επομένως όποιος συνεχίσει εφεξής να αποκαλεί αυτό το ευρωψηφοδέλτιο αποκλειστικώς και μόνον ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. θα αδικεί την πραγματικότητα

Μία διόρθωση προσδοκώ και μάλιστα αμέσως, όχι άμεσα. Την αλήθεια όλοι υπηρετούμε, πλην των επαξίως εξαιρουμένων.