Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ΜΚΟ.{{{ audio1 }}}

Για το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ στο ΥΠΕΞ

«Ο αγώνας μας είναι συνεχής. Εδώ, έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και με τρόπο διακριτικό στηρίζουμε τον αγώνα της για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που λεηλάτησαν από την περιουσία του λαού 9 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ. Θέλουμε να συνεχιστεί ο έλεγχος στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ όλη την τελευταία 15ετία, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Είναι μείζονος σημασίας το θέμα. Πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να φτάσει ο έλεγχος στο βάθος όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προκαλούν αντιδράσεις

«Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, τη φυσιογνωμία του κόμματος, την προέλευση των μελών του και τις προγραμματικές αρχές που ψήφισε το τελευταίο συνέδριο ενιαιοποίησής του, το ιδρυτικό συνέδριο. Υπήρχαν προσδοκίες και ανησυχίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρογγυλέψει τις θέσεις του, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν και τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές τις ρίζες του στο λαϊκό κίνημα και τα κοινωνικά κινήματα που με τον έναν ή άλλο τρόπο επηρεάζουν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του και γιατί η προέλευση η ιδεολογική των μελών και στελεχών του είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα που εξέφρασε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσδοκίες ενός τμήματος του λαού – δεν σημαίνει ότι εγώ συμφωνώ δηλαδή – αλλά στην πορεία ενσωματώθηκε πλήρως στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα και μεταλλάχθηκε σε φιλελεύθερο κίνημα, υποταγμένο στο ΔΝΤ και τα μνημόνια και δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Πρωταρχική μας προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να τον στηρίξουν τα λαϊκά στρώματα που μέχρι τώρα στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και αυτό μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, για στελέχη που δεν εμπλέκονται με μνημόνια και δεν οδήγησαν τον τόπο μας στην καταστροφή, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Αλλά με αυτήν την προϋπόθεση.

Στο κόμμα μας δεν έχουμε πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Οι απόψεις σχηματίζονται κάθε φορά στις πολιτικές γραμματείες ή την Κ.Ε., με βάση τα ζητήματα που κουβεντιάζονται. Το κόμμα μας διαπερνιέται από ιδεολογικά ρεύματα και γι’ αυτό κατά την ίδρυσή του είπαμε ότι είναι ενιαίο, αλλά ταυτόχρονα πολυτασικό και πολυιδεολογικό και γι’ αυτό διακατέχεται από δημοκρατία, που την έχουμε, και τα ρεύματα δεν υπάρχουν μόνο στο κόμμα μας, αλλά θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Κατά συνέπεια, το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή αύριο στις εθνικές εκλογές, με την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης, είναι ένα ζήτημα που θα το θέσουμε στα κομματικά όργανα και θα αποφασίσουμε στην Κ.Ε., στην πολιτική γραμματεία ή ακόμη και σε συνέδριο, αν χρειαστεί, και τις αποφάσεις θα πάρει η πλειοψηφία που θα σχηματιστεί. Θα υπάρξουν και πλειοψηφίες και μειοψηφίες…»

Για τις δηλώσεις του Ν. Παππά σχετικά με τις εσωκομματικές αντιδράσεις

«Κατ’ αρχήν, δεν συνηθίζω να απαντώ σε τοποθετήσεις άλλων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι έχω να πω, το λέω στα συλλογικά όργανα του κόμματος, όταν συνεδριάζουν. Ως βουλευτής και δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να εκφράζω τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιο θέμα είναι να τεθεί, θα τεθεί στα συλλογικά όργανα. Δεν αντιπαρατίθεμαι ούτε εγώ ούτε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συνηθίζουμε να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον, με απόψεις άλλων στελεχών του κόμματος. Συζητάμε ανοιχτά και χωρίς απαγορευμένες συζητήσεις στα συλλογικά όργανα, όταν συνεδριάζουν, και υπάρχουν απόψεις τάσεων και ρευμάτων. Δεν μένουμε μόνο στη συζήτηση και την έκφραση απόψεων, που πολλές φορές μπορεί να είναι και διαφορετικές, διότι τότε δεν θα ήμασταν κόμμα, αλλά ένας απλός εκδρομικός σύλλογος. Πρέπει να έχουμε και έχουμε αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό τα κουβεντιάζουμε στα συλλογικά όργανα. Από εκεί και πέρα, όποιες απόψεις να έχω κι εγώ, είναι προσωπικές και συζητώνται στα συλλογικά όργανα, αλλά η πλειοψηφία έχει σημασία και το ίδιο γίνεται και με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συζητάμε, αποφασίζουμε και έτσι προχωράμε και θα προχωρήσουμε στο μέλλον.»