Για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας {{{ moto }}}

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή. Είτε να προχωρήσει με ένα κλασικό κυβερνητικό σχήμα, που αυτός θα είναι πρωθυπουργός, οι υπουργοί θα είναι από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, θα έχει προφανώς και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, και σε ένα τέτοιο σχήμα, προφανώς, η ΔΗΜΑΡ δεν χωράει. Η άλλη επιλογή που έχει ο κ. Σαμαράς είναι να κάνει την υπέρβαση, να καταλάβει ότι ναι μεν είναι 1ο κόμμα, και έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, αλλά μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να καλέσει και άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η ΔΗΜΑΡ, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό συναινετικό σχήμα ευρείας αποδοχής, το οποίο θα κινηθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι κινήθηκαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ποιοι είναι οι όροι που θέτετε

Το ένα είναι το πρόγραμμα, το άλλο είναι τα πρόσωπα. Προγράμματα καλά υπήρχαν από σχεδόν όλα τα κόμματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν. Εμείς επιθυμούμε ένα διαφορετικού τύπου κυβερνητικό σχήμα, με πρόσωπα που δεν θα προκύπτουν από μια κομματική επετηρίδα, πολιτικά πρόσωπα προφανώς, και βέβαια είναι πολύ σημαντικό επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης, να είναι ένα άτομο που θα σηματοδοτεί μια διαφορετική πορεία, που θα είναι κοινής και ευρείας αποδοχής.

Για τον πρόσωπο του πρωθυπουργού

Αν ο κ. Σαμαράς μας καλεί να βρούμε μια συναινετική λύση, έχοντας εξαρχής βάλει ως προϋπόθεση ότι «αυτό είναι» και δεν συζητιέται, τότε νομίζω ότι δεν προχωράμε σε μία λύση συναινετική. Ο κ. Σαμαράς, που έχει υπογράψει ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, κατά την άποψή μου, δε είναι το καλύτερο άτομο γι να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις, οι οποίες ήταν εξαρχής εναντίον του μνημονίου. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση

Το θέμα των προσώπων ήταν εξαρχής κομβικό, είναι το 50%. Πρέπει να υπάρχει μια συναίνεση στο πρόγραμμα, στο οποίο έχουμε θέσει τους 7 βασικούς όρους υπό συζήτηση, και έχουμε πει ότι τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής.

Άποψή μου είναι ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση το επιθυμητό θα ήταν να μην συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν διατελέσει κυβερνητικές ευθύνες στις κυβερνήσεις των κ. Καραμανλή και κ. Παπανδρέου., ώστε να σηματοδοτήσουμε μια αλλαγή πλεύσης.